Ponedeljak 09.02.2015.
19:56
Beta

Ukrajina molila da se odlože sankcije Rusiji

AP
Ukrajina smatra da će odlaganje sankcija dati prostora za prevazilaženje problema

- To je ukrajinska molba da se danas ne uvode sankcije. Teško bi bilo da to odbijemo. Ukrajinci smatraju da će takav gest olakšati pokušaje da se pokrenu pregovori i možda će dati novu šansu.

Pošto je bila takva molba od Ukrajine svi smo je prihvatili – kazao je Shetina nakon dogovora ministara spoljnih poslova članica EU u Briselu da dalje sankcije sačekaju još nedelju dana.

Shetina je ponovio da pokušaj organizovanja susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Petra Porošenka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom u sredu u Minsku svakako ima smisla.

Planirani susret u Minsku, Shetina je označio kao početne korake koji neće značiti odmah prekretnicu ali predstavlja šansu da počne da se razgovara, da se obustave vojne operacije i dogovori primirje.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dogovorili su se danas u Briselu da eventualnu primenu daljih sankcija povodom sukoba u Ukrajini - zabranu putovanja i zamrzavanje imovine 19 daljihpojedinaca, uključujući tu i pet Rusa odloži do 16. februara, kako bi dali šansu pregovorima.

2024 © - Vesti online