Subota 07.02.2015.
07:39
I. K.

Kijev prodaje oružje Asadu

Beta/AP
Politika i biznis: Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine

Dokumente je dostavila grupa hakera Sajberberkut koja je i ranije upadala u arhive kijevskog marionetskog režima. Ovog puta, hakeri tvrde da su prodrli u mobilni telefon člana delegacije američkog potpredsednika Džozefa Bajdena prilikom ranije posete Kijevu.

Skandal je izbio u trenutku kada Kijev traži da Vašington ozvaniči isporuke oružja režimu koji poslednjih nedelja trpi poraze na bojnom polju. U isto vreme odvija se poslednji, očajnički, pokušaj nemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda da spreče katastrofu i raspaljivanje totalnog rata, zbog čega su se uputili u Moskvu kod Vladimira Putina.

Upleten i premijer

Presretnuta je i poruka Balute saučesniku u kojoj pominje vrh kijevskog režima. - Sirijci će isplatiti drugu ratu po prijemu robe. Čim Arsen (Avakov, tajkun i ministar policije) i usaglasi sve sa Jacenjukom (Arsenij, premijer), javiću ti to - piše Baluta.

Sumnje u uspeh njihove misije pojačala je i najava američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da će Vašington "ne pre naredne nedelje da donese odluku da li će zvanično da isporuči oružje u Ukrajinu". Kijev istovremeno vapi za oružjem, a sada se ispostavilo da ga liferuju Asadu.

Predstavljeni su dokumenti u kom posao s prodajom oružja zaključuju zamenik kijevskog ministra odbrane Pjotr Mehjed i brigadni general Armije Sirije Talal Mahluf, za kog se navodi da je blizak saradnik Bašara Asada. Posebno posle svega upada u oči da je Pjotr Mehjed preživeo smenu bivšeg ministra odbrane Valerija Heleteja.

Spisak oružja priložen u pismu Pjotra Mehjeda identičan je potraživanju kijevskih vlasti od Amerike 25. novembra 2014. Reč je o 400 snajperskih i 2.000 jurišnih pušaka, 720 bacača granata, 200 minobacača, raketnim kompleksima, opremi i municiji. Sada je ta količina sa karakterističnim NATO standardima, na primer kalibrom 5,56 i 81 milimetra, dostavljena Siriji.

Navodi se da je posrednik tajkun Igor Baluta, koji je nedavno uklonjen sa mesta gubernatora Harkovske oblasti. On je organizovao noćnu dostavku partije američkog oružja u luku Odese.

Bušno do Bele kuće

Američki "Blumberg" navodi kako se sumnja da hakeri kineske vlade stoje iza drugog prodora u tajne Vašingtona. Ovog puta reč je o podacima 80 miliona klijenata osiguravajuće kompanije Antem, među kojima su i preduzeća koja proizvode oružje za američku vojsku. Provaljeni su i podaci Majkla Denijela, koordinatora Bele kuće po pitanju sajber bezbednosti.

- Od 72 i 92 brigade uzeli smo po dva kamiona, sada menjaju tablice i cirade. Uskoro će biti spremni za put iz Bele Crkve (vojni aerodrom kod Kijeva) - piše Baluti 8. decembra napoznati saučesnik.
- Dobro. Reci svojima da provere da li je sve na broju i da li je kompletno - odgovara Baluta ujutro.

Već 10. januara presretnut je mejl Balute koji sirijskom generalu poručuje da je pošiljka odobrena i saopštava mu da može da počne pretovar.

Inače, još 2013. godine bivši ministar spoljnih poslova Leonid Kožara bio je u situaciji da se pravda zbog optužbi da Ukrajina narušava režim sankcija na postavke oružja Siriji.

Ukradu i zavoje

Amerika poriče da već šalje oružje u Ukrajinu. Međutim, Armija Novorosije već je pružila dokaze, čak i neeksplodirane projektile, da snage kijevske hunte koriste municiju po NATO standardima. S obzirom na kalibar, podrazumeva se da je uz projektile poslato oružje.
Zato su javno slati su šlemovi, radio-uređaji, panciri, kompleti prve pomoći... Još letos izbio je skandal kada su do ukrajinskih vojnika stigli prazni paketi prve pomoći. Sadržaj je bio izvađen, a oglasi o prodaji istog našli su se na internetu.

2024 © - Vesti online