Petak 06.02.2015.
15:15
Beta

Branimir Glavaš ostaje na slobodi

Beta/Hina/L. S. D./DS
Sud odlučio: Bez pritvora za Branimira Glavaša

Branimir Glavaš rekao je novinarima posle ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, da je priželjkivao takvu odluku i da je na ročište došao kako bi pokazao da nema nameru da pobegne iz Hrvatske.

Tužilaštvo je tražilo da se Glavašu odredi istražni zatvor budući da je, posle ukidanja pravosnažne osuđujuće presude, na snazi prvostepena presuda zagrebačkog suda kojom je Glavaš osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991.

Po hrvatskim propisima, svako ko je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina mora u zatvor do pravosnažnosti presude.

Glavaševi advokati ranije su rekli da smatraju da nema osnova za određivanje pritvora, jer je on u istražnom zatvoru proveo više od pet godina, dok istražni zatvor s produženjima u njegovom slučaju može da traje najduže četiri godine. Branimir Glavaš se pre pet dana vratio iz BiH u Osijek.

Ustavni sud Hrvatske nedavno je poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

Glavaš je pušten iz zatvora u Mostaru u kojem je bio više od pet godina. U BiH je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima.

2024 © - Vesti online