Petak 06.02.2015.
09:40
Srna

Srbija do kraja maja dobija zakon o nestalim bebama

V. Sekulić
Srbija će biti prva država u svetu koja će doneti zakon o nestalim bebama

Vekić je najavio da će u petak biti održan prvi pripremni sastanak uoči formiranja vladine radne grupe koja će raditi na izradi tog zakona, a grupu će činiti predstavnici ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova.

On je rekao da će ovo pitanje biti rešavano leks specijalistom zato što je procijenjeno da se samo novim zakonom mogu pokrenuti goruća pitanja.

Vekić je rekao da je kontrola u porodilištima pooštrena, da su angažovane i zdravstvene inspekcije koje kontrolišu sve procedure.

- Kamere još nismo instalirali, plan je da se i one uvedu u porodilišta. Za sada samo administrativno strože kontrolišemo porodilišta - rekao je Vekić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije, najavljujući ovaj zakon, da će Srbija biti prva država u Evropi i svetu u kojoj će biti donet poseban zakon o nestalim bebama, čiji je cilj da se utvrdi istina i pravda.

- Danas se u porodilištima strogo insistira na poštovanju pravila, a to je da roditelji vide mrtvo dete, da učestvujete u sahranjivanju, a uvodi se i video nadzor - rekao je Lončar.

On je rekao da su dobili prijedlog da se radi otisak prstiju majke i djeteta i da će ministarstvo takav prijedlog podržati, a ako bude potrebno i finansirati, kako se slične stvari ne bi ponavljale.

U Srbiji deluje udruženje nestalih beba čiji su članovi roditelji koji su podnijeli više od 3.000 prijava, sumnjajući da su u periodu od 80-tih godina do danas njihove bebe nestajale iz porodilišta, a da ih je medicinsko osoblje obavještavalo da su bebe preminule tokom ili poslije porođaja.

Jedna od majki Zorica Jovanović iz Batočine podnela je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je presudio da je došlo do povrede prava na porodični život i obavezao Srbiju da isplati odštetu tužiocu.

2024 © - Vesti online