Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.09.2014.
05:15
D. Dekić - Vesti A

Porodilišta pod video nadzorom

Država Srbija, priterana iz Strazbura uz zid, pokrenula je dugo zataškavanu aferu "nestale bebe". Ovo zamršeno klupko trgovine novorođenčadima kreće da se odmotava, tek pošto je Međunarodni sud pravde, presudivši u korist Zorice Jovanović, čija je beba navodno preminula početkom 1983. u bolnici u Ćupriji, ispostavio zahtev Srbiji da roditeljima nestale dece da odgovor. U suprotnom Beograd bi mogao da zastane na putu ka Evropskoj uniji.

Odlučno protiv krađe beba: Ministar Zlatibor Lončar
 

Masovna prijava nestalih novorođenčadi koja datira iz 70-ih godina prošlog veka, počela je 2002. kada je isplivao neverovatan broj mrtvorođenih beba. Deca su, najverovatnije proglašavana mrtvom, da bi sa novom dokumentacijom bila data na usvajanje u zemlji i inostranstvu. Svi slučajevi su bili jedan drugom nalik: dete rođeno kao zdravo, naprasno je preminulo zbog zdravstvenih smetnji, a da roditelji nisu mogli da saznaju ništa o bolesti niti mestu gde je sahranjena. Pokazalo se da su u to bili upleteni isti lekari, bolničari i mrtvozornici, a da unosna trgovina nije stala govore i podaci beogradskog Udruženja nestalih beba i organizacije Astra da je prošle i ove godine 37 porodica prijavilo kako im je dete, ubrzo nakon porođaja, proglašeno mrtvim pod sumnjivim okolnostima.

Zove i dijaspora

- Bebe u Srbiji i dalje nestaju, u proseku svakog drugog dana, a iz inostranstva me je poslednjih dana zvalo više od 30 naših porodica koje su se 80-ih i 90-ih iselile uz Srbije, a da su im prethodno u našim bolnicama posle porođaja saopštili da je dete preminulo. Šokantno je koliko je tih slučajeva bilo u Kruševcu i Novom Sadu, a broj slučajeva mrtvorođene dece veliki je i u bolnicama u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, mada se to dešavalo u svim gradovima Srbije - kaže Čičarević.

Predstavnike beogradskog i srpskog Udruženja roditelja nestalih beba, primio je novi ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pozvao ih da do kraja nedelje daju konkretne predloge kako rešiti nedostatke u porodilištima, poput propusta u vođenju medicinske dokumentacije i načinu postupanja sa mrtvorođenim bebama.


"Kao jedno od mogućih rešenja, pomenuto je i uvođenje kamera za nadzor u porodilištima", saopštilo je Ministarstvo zdravlja, dodajući da će na predlog ministra predstavnici udruženja biti uključeni u rad interresornih grupa ministarstava zdravlja, pravde i policije čije se zasedanje očekuje naredne sedmice.


Da je imperativ, uvođenje bezbednosnog sistema, poput video nadzora u porodilištima, zvanične identifikacije novorođenčadi i uzimanje DNK uzorka preminule bebe i majke, ukazao je posle ovog sastanka predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Vladimir Čičarević. On je zadovoljan razgovorom sa ministrom i kaže da je to dodatni vetar u leđa roditeljima koji godinama i decenijama sumnjaju da njihove bebe nisu umrle, već su otete.


- Ministarstvo zdravlja prvi put ima jaku ekipu spremnu i hrabru da stane na put svim našim nedaćama koje smo imali 40 godina. Odlučno će se krenuti u borbu protiv krađe beba - uveren je Čičarević koji najavljuje da će udruženje narednih dana Ministarstvu uputiti predloge šta menjati u sistemu vođenja knjiga u porodilištima i pravilniku o preminulim bebama.


Konkretno rešenje je najavio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić, koji ističe da za sada postoje dve solucije zakonodavna i formiranje nadzornog tela.
 

Španska iskustva

Vladimir Čičarević je govoreći o saradnji sa roditeljima kojima su deca kradena u Evropi, naveo da su roditelji u Srbiji imali dosta saveta iz Španije od porodica čija su deca kradena u toj zemlji.
- U španskim porodilištima se dešavalo da zamrznu mrtvo novorođeno dete i desetinama porodica pokazuju istu bebu. Problem je što vi ne možete novorođenče da identifikujete - objasnio je Čičarević i dodao da ta iskustva govore da se mora u Pravilnik uneti obaveza DNK analize za svaku bebu i majku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.09.2014. 16:27
Pocni da otpustas doktore lopove,korumpiranu stoku koja ucenama uzima novac za operacije od jadnih bolesnika,otpusti neznalice doktore takodje zbog kojih umiru pacijenti,jer dok se usavrse i nauce oni poubijaju vise ljudi nego NATO bombe.
Četvrtak 18.09.2014. 20:48
Zar zdravstvo nema stručnjake koji će sprečiti kradju dece iz porodilišta nego će Čičarevic to da reši?! Ministar zdravlja je održao sastanak sa predstavnicima roditelja nestalih beba. Ko predstavlja roditelje nestale dece iz Kruševca gde je kradja beba bila najmasovnija? Sud iz Strazbura je dao rok od godinu dana da se nadje mehanizam za rešavanje ovog problema. Šta je uradjeno za tih godinu dana ? Da li je u pitanju nedostatak zaposlenih u nadležnim institucijama ili je u pitanju nešto drugo ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online