Četvrtak 05.02.2015.
21:15
Srna

"Priština želi da izbaci Unmik sa Kosova"

Fonet/D. A.
Srbija ne menja stav po pitanju Kosova: Ivica Dačić

- Oni stalno imaju ideje da UN ne treba više da budu prisutne na Kosovu, da treba da se smanji broj sednica posvećenih Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da Srbija nasuprot tome insistira na međunarodnom prisustvu, na prisustvu UN na Kosovu da bi mogla da istakne sve probleme u toj pokrajini.

Kada je reč o nastavku kosovskog dijaloga u Briselu 9. februara, Dačić je naveo da Srbija od tog dijaloga očekuje da se "nastavi tamo gde se stalo", da se pre svega konstituiše zajednica srpskih opština.

- Očekujemo da se postigne jedna mnogo bolja atmosfera za nastavak dijaloga, nego što je sada, koja je nastala raznim demonstracijama u Prištini koje nameću jednu volju i stavove suprotne onome što je iskazano ulaskom Srba u vladu u Prištini - rekao je Dačić.

On je ocenio da će potez Prištine i smena srpskog ministra Aleksandra Jablanovića sigurno ostaviti posledice po međusobno poverenje.

- Ovde je ključno pitanje politička volja koja postoji u Beograd, da li ona postoji i u Prištini da se realizuje ono što je dogovoreno briselskim sporazumom", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da je Srbija otvorena za razgovore i dijalog, bez obzira na probleme koji postoje, ali da je njen stav što se tiče statusa Kosova nepromenjen.

On je rekao da Srbi očekuju formiranje zajednice srpskih opština i zato je u interesu Srbije da ima što manje incidenata.

- Naravno da je pre svega bezbednost ljudi, povratak izbeglica i interno raseljenih lica, ali tu su i pitanja imovine i sva druga pitanja koja će se otvarati u daljem toku dijaloga", rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online