Četvrtak 05.02.2015.
15:17 >> 16:36h
Beta, Srna

SAD: Rusijo, angažuj se oko primirja u Ukrajini!

Beta/AP/E. L.
Keri (levo) i Porošenko na zajedničkoj konferenciji za novinare

- SAD ne žele sukob sa Rusijom. Niko to ne želi. Ni ukrajinski predsednik Porošenko, ni SAD, ni Evropljani - rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu.

Keri je poručio i da Rusija treba da se "hitno angažuje" za postizanje primirja na istoku Ukrajine, gde podrzava separatiste.

- Rusija treba odmah da uloži napore za postizanje stvarnog prekida vatre, koji neće biti samo na papiru, već uz konkretne akcije - kazao je on.

Američki zvaničnik je ocenio da je "ruska agresija" na istoku Ukrajine najveća pretnja za Kijev.

U oružanim sukobima na istoku Ukrajine za deset meseci poginulo je više od 5.300 ljudi.

- Naš izbor je diplomatija - rekao je Keri i pozvao Rusiju da pokaže posvećenost mirnom rešenju sukoba tako što će obustaviti vojnu podršku separatistima i uložiti napor da oni pristanu na pregovore.

Keri je naglasio da je neophodno uspostavljanje pravog prekida vatre, koje neće biti samo na papiru, već će biti praćeno određenim akcijama.

- Želimo diplomatsko rešenje ali ne mogu se ignorisati tenkovi, koji prelaze granicu iz Rusije - naglasio je Keri.

Stižu i Merkel o Oland

Kasnije tokom dana u Kijevu se očekuje dolazak njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Oland je izjavio da će on i Merkelova "predložiti novo rešenje sukoba zasnovano na teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Prema njegovim riječima, o planu će danas razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, a sutra u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da "diplomatija ne može trajati doveka".

Tokom konferencije za novinare Keri nije pomenuo mogućnost da SAD snabdevaju Ukrajinu teškim naoružanjem.

2024 © - Vesti online