Utorak 03.02.2015.
13:09 >> 16:52h
Beta

Za koga u Srbiji je presuda u Hagu bila očekivana?

Tv Fonet
Selaković: Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja

- Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja - rekao je ministar pravde novinarima u Hagu nakon čitanja odluke suda, a prenela je Televizija N1.

Selaković je rekao i da je sud opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti.

- Odlazak Srba iz Hrvatske je posledica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmerena na odlazak krajiških Srba s nihove teritorije. Sud je pozvao obe strane na međusobnu pomoć i saradnju - rekao je srpski minstar
parvde.

Selaković je rekao i da rezultat odluke po kontratužbi jeste da konačno Hrvatska i krajiške Srbe koji su njeni državljani počne da tretira kao nestala lica.

- Sud jeste utvrdio da su vršeni zločni i od strane pripadnika JNA i od pripadnika hrvatske vojske - rekao je Selaković i dodao da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao na presude Haškog tribunala, a za drugu tvrdnju te presude su izostale, ali je sud čvrsto ostao na tvrdnji da je zločina bilo.

- Ono što krajiški Srbi na prvom mestu ocekuju jeste da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnicima, članovima porodica, sugrađanima i komšijama - rekao je  Selaković.

Ministar pravde je rekao i da će Srbija ostati maksimalno posvećena saradnji, stabilnosti i miru u regionu i ostati posvećena proceusiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavija, ma ko bio počinilac i žrtva.

- Kad su u pitanju drugi ratni zločini koji su vršeni na teritorijama van Hrvatske, kao što su Kosovo i BiH, ostajemo posvećeni politici mira. Mi ćemo procesuirati one zločine za koje budu postojali osnovi sumnje ili neka vrsta dokaza zločina - rekao je Selaković.

16 17 - Presuda dobra osnova za pomirenje (Kostreš): Srbija i Hrvatska treba da idu putem zajedničke saradnje. Ako su Nemačka i Francuska mogle da, posle stogodišnjih ratova, odluče da sarađuju i imaju ovako dobre odnose, moraće to da urade i Srbija i Hrvatska, poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš. On je dodao da se, ipak, ne smeju se zaboraviti žrtve, zločini i zločinci.

15 37 - Presuda treba da smiri tenzije u regionu (Biserko): Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je da je odluka Međunarodnog suda pravde o odbacivanju tužbi Srbije i Hrvatske za genocid bila očekivana i da je treba tumačiti u svetlu smirivanja napetosti u regionu i pomirenja.

15 00 - Pravni timovi bili svesni moguće presude (Varadi): Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je da su pravni timovi Hrvatske i Srbije bili svesni da će Međunarodni krivični sud danas odbaciti međusobne tužbe za genocid.

14 41 - Odluka suda uspostavlja odgovornost institucija (FHP i YIHR): Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatske ocenili su da današnja odluka Međunarodnog suda pravde o odbacivanju tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, uspostavlja istorijsku odgovornost institucija u tim zemljama za nasleđe zločina.

14 02 - Presuda očekivana (Đerić): Član pravnog tima Srbije do 2010. godine, Vladimir Đerić rekao je danas da je bila očekivana odluka Međunarodnohg suda pravde kojom su odbačene međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid.

13 36 - Razvijanje boljih odnosa Srbije i Hrvatske (Veselinović): Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Janko Veselinović je povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom su odbačene međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, rekao da očekuje da će presuda doprineti poboljšanju odnosa dve države.

13 31 - Zajedničkim naporima suočiti se sa prošlošću (Popov): Presudom Međunarodnog suda u Hagu stavljena je samo tačka na jedan deo priče o onome šta se dešavalo devedesetih godina, povodom tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije. Međutim u međusobnim odnosima ovo bi trebalo da bude zarez i u ponašanju obe države iz spora u suočavanju sa događanjima devedesetih godina, ocenio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. On je ocenio da bi svaka zemlja morala da preduzme nešto da se utvrde konkretni počinioci zločina i sa jedne, i sa druge strane.

2024 © - Vesti online