Subota 31.01.2015.
22:16
Srna

"Za evrozonu bi bilo bolje da je napusti Nemačka nego Grčka"

commons.wikimedia.org/LK (talk)
Evro je razjedinio evrozonu: Džozef Štiglic

U intervjuu za CNBC Štiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, smatra da bi evrozona trebala ostati zajedno, ali ako se i raspadne, za ostatak Evrope bolje bi bilo da je napusti Nemačka nego Grčka.

- Nemačka je pravi problem EU - ocenjuje on.

- Većina ekonomista se slaže da bi to bilo najbolje rešenje za Evropu: ako se evrozona mora raspasti, neka je napusti Nemačka. Marka bi ojačala, a nemačka privreda oslabila. Možda bi tada shvatili koliko im je potrebna evrozona i bili skloniji tome da pomognu slabijim ekonomijama - kaže Štiglic.

Komentarišući pobedu Aleksisa Ciprasa i njegove Sirize na izborima u Grčkoj, Štiglic je rekao da je Evropa zrela za promene i podsetio da Grčka nije jedina članica evrozone koja ima velikih privrednih problema.

- Politika koju je Evropa nametnula Grčkoj jednostavno nije funkcionisala. Isto vredi za Španiju i za druge zemlje. Grčka je napravila nekoliko grešaka, ali Evropa je napravila još veće greške. Lekovi koji su im davali bili su otrovni. Doveli su do većih dugova i slabije privrede. Ako Grčka izađe iz evrozone, mislim da će joj biti bolje nego sad. Trebaće da prođe period prilagođavanja, ali privreda će im rasti. Kada to vide Španija i Portugalija, i oni će shvatiti da postoji alternativa", smatra Štiglic.

2024 © - Vesti online