Četvrtak 29.01.2015.
22:17
B92

"Sankcije ne mogu baciti Rusiju na kolena"

Beta/AP
Rusija je mnogo jača nego SFRJ i može da se nosi sa hubridnim ratom smatraju analitičari

On smatra da se politika ne menja pod pritiskom sankcija.

- Sankcije su nanele veliku štetu Rusiji i ekonomska strana problema je veoma važna, ali politika se ne menja pod pritiskom sankcija. To pokazuju primeri mnogih država i nije realno očekivati da će sankcije baciti Rusiju na kolena. Potrebni su neki kompromisi - rekao je Đukić, koji je službovao u Belorusiji.

- Rešenje za ukrajinsku krizu se mora tražiti u okviru Rusija - Amerika - EU. Kriza je toliko duboka da nema ni lakog, ni brzog rešenja, ali je važno zaustaviti krvoproliće koje je nedavno počelo - smatra Đukić.

Analitičar Boris Varga smatra da se ovakav vid, kako on kaže, "novog hibridnog rata" već dogodio na prostoru bivše SFRJ.

- Mi smo takav novi hibridni rat videli početkom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije i kako smo tada imali Srbiju koja je podržavala borbe u BiH i Hrvatskoj, sada imamo Rusiju koja je mnogo jača i koja je upletena u ukrajinsku krizu. Ono što ne znamo, a što je važno je to šta Rusija trenutno želi da postigne u Ukrajini, Za sada se jedino može tvrditi da prorusi napreduju i izjavljuju da im je cilj da prošire svoju teritoriju - rekao je Varga.

2024 © - Vesti online