Četvrtak 29.01.2015.
16:34
Srna

EU steže obruč oko džihadista, pojačava kontrolu Šengena

Reuters/Y.H.
Kontrola na granicama EU biće znatno pooštrena zbog teorističkih napada

Ministri su preporučili strože kontrole građana EU koji izlaze i ulaze u Šengensku zonu, registracije putnika u vazdušnom saobraćaju radi provere kretanja osumnjičenih islamističkih militanata i nove mere u sajber prostoru radi presretanja sumnjivog protoka.

- Prvenstveno treba da ojačamo postojeće instrumente. Već imamo brojna oruđa i sada je trenutak da ih dodatno ojačamo - istakao je evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopulos.

On je precizirao da u pomenuto oruđe spada novi dogovor sa "ključnim igračima u internetskoj industriji radi razgovora o izazovima koje predstavlja teroristička propaganda na svetskoj mreži.

- Od ključne važnosti je da zemlje članice rade na nacionalnom nivou na  rešavanju pitanja nelegalnih sadržaja na internetu, kako bismo se suprotstavili radikalizaciji mladih muslimana i sprečili da ih regrutuju džihadisti - naglasio je Avrampopulos.

On je dodao da je razgovarano i o drugim merama, uključujući bolju razmenu informacija radi - identifikacije terorističkih ruta - i usvajanja "šireg sistema za razmenu detalja o putnicima u vazdušnom saobraćaju -

U zajedničkom saopštenju ministara unutrašnjih poslova ističe se da je neophodno da Evrospka komisija iznese svoju strategiju najkasnije do sredine aprila radi obnove "Interne strategije EU" do sredine 2015. godine.

2024 © - Vesti online