Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 01.01.2015.
07:50
D. Lukić - Vesti A

London postaje "džihadistan"

Najmanje pet Britanaca sedmično uspevaju da izbegnu kontroli i sa Ostrva otputuju na Bliski istok gde se priključuju gerilcima Islamske Države. Agenti Skotland jarda i aktivisti britanskog antiterorističkog Foruma "Kvilijam", trenutno imaju u evidenciji 40 Britanaca i Britanki starosti između 14 i 35 godina koji se ovog momenta bore u redovima džihadista. Među ovima je znatan broj devojčica koje još nisu dostigle punoletne godine. Većina njih je, u punoj tajnosti i često bez znanja rodbine, mobilisana i ilegalno prebačena u Siriju i Irak.

Beta/AP
Radikalni muslimani su i u srcu Londona
 

Najveći regrutni centar ovih mladih britanskih džihadista islamske veroispovesti postao je istočni London koji je u kolokvijalnom govoru već poznat kao "Londonski džihadistan". U istočnom delu grada, a prema informacijama koje objavljuje londonski "Ivning standard", regrutne ćelije džihadista deluju gotovo bez prikrivanja od policije.

"Standard" objavljuje da operativci "regrutnih grupa" pridobijaju dobrovoljce od kojih je polovina maloletna, nabavljaju im pasoše, a devojke fiktivno udaju za islamiste na frontovima u Siriji i Iraku. I sve to uz aktivnu podršku i saradnju roditelja.

"Standard" je prošle sedmice objavio, na primer, da su agenti Skotland jarda uspeli da spasu u poslednji čas neimenovanu devojčicu od 15 godina, tako što su na londonskom aerodromu "Hitrou", upali u avion kojim je devojčica trebalo da bude prebačena u Istanbul, a odande u gerilce Islamske države na severu Sirije.

Khaled Muhamed, poslanik i predsednik antiterorističke grupe u vestminsterskom Parlamentu, izjavio je da se britanski džihadisti, muškarci i devojke, najviše regrutuju preko socijalnih medija u kojima, kako kaže, imaju "otvorene platforme" da se radikalizuju i dovedu u kontakt sa operativcima koji ih regrutuju, obezbeđuju putne troškove i upućuju u redove džihadista-via Turska.

- Za ove mladiće i devojke, celi život se odvija 'onlajn', na internetu, gde imaju direktnu komunikaciju sa operativcima koji ih preuzimaju i šalju - potvrđuje Haris Rafik, aktivista fondacije Kvilijam.

Prema podacima Skotland jarda, više od pet stotina britanskih državljana islamske veroispovesti trenutno se aktivno bori u redovima džihadista na Bliskom istoku.

Dugi rat

Da policajci i obaveštajci imaju jako puno posla sa islamistima u Londonu i Britaniji uopšte svedoči niz veoma opasnih incidenata u toj zemlji. Na primer, otkrivena je zavera za dizanje aviona u vazduh na letu za SAD, a bili smo svedoci i brutalnog ubistva britanskog vojnika usred Londona. Lista incidenata je dugačka, a time i razlog za brigu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.01.2015. 14:48
Muslimani ce osvojiti Evropu bez ispaljenog metka i bez IS a.Osvajanje je vec odavno pocelo...
Četvrtak 01.01.2015. 12:28
Citam ovde kako ima puno Britanki koje odlaze na bliski istok ,pa i one moraju da doprinesu nesto ,dzihadisti su zivi ljudi pa i oni hoce da karaju :)))) sto vise zena neka odu tamo cepaj ...............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online