Sreda 14.01.2015.
15:29
Beta

"Imamo pravo da pre vremena tražimo svoje pare"

AP/RIA Novosti
Ne duguju Ukrajinci malo Rusima - čak tri milijarde dolara: Medvedev
 

- Ne želimo da se dalje pogoršava stanje u ukrajinskoj privredi, ali dug treba da se vrati, rekao je Medvedev u jednom govoru o privredi, a prenela ruska televizija.

Medvedev je istakao da Moskva ima pravo da pre vremena traži otplatu duga u skladu sa ugovorom koji je postignut s Ukrajinom.

Ukrajinski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je nedavno da bi Rusija mogla da traži prevremenu otplatu zajma od tri milijarde dolara.

- Ukrajina je prekršila uslove zajma, uključujući i činjenicu da njen javni dug nije trebalo da pređe 60 odsto bruto društvenog proizvoda, rekao je Siluanov i dodao da bi Moskva u skladu  s tim imala razloge da traži prevremenu otplatu duga.

Ukrajinski ministar je podsetio da je rok za otplatu duga do kraja 2015. godine, a da ovogodišnji ukrajinski budžet ne predviđa taj trošak.

Rusija je odobrila Ukrajini kredit od 15 milijardi dolara u decembru 2013. godine kada je na vlasti bio proruski ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Posle otplate od tri milijarde Rusiji, nastavak je prekinut zbog promene režima.

2024 © - Vesti online