Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 16.12.2014.
07:43
O. Ikodinović - Vesti A

Ubuduće samo ekonomska računica

Odnosi Evropske unije i Ukrajine neće se završiti svadbom, ocenio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u članku posvećenom situaciji u Ukrajini, objavljenom juče u listu "Nezavisna gazeta". Predsednik ruske vlade je punu pažnju posvetio želji Kijeva da se pridruži EU, ali po njegovom mišljenju to se neće dogoditi u skorije vreme.

Beta/AP/RIA-Novosti/Government Press Service/D. A.
Otvoreno o Ukrajini: Dmitrij Medvedev
 

- U Briselu ne žure da pozovu Ukrajinu kao ravnopravnog partnera i namerno je drže na pravima "jadne Lize". To su samo odnosi, koji se nikada neće završiti venčanjem, ocenio je Medvedev. Kao primer, on je naveo Tursku, koja je pre 51 godinu potpisala sa EU sporazum o asocijaciji, ali do danas nije postala članica.

Ruski premijer takođe žali što Kijev nije mogao da nađe bolji plan za razvoj zemlje od antiruske retorike.

- Ali mi nemamo prava da podlegnemo provokacijama, nemamo prava da zaboravimo da na drugoj strani granice žive ljudi nama bliski po duhu, kulturi, mentalitetu, prema čijoj sudbini nikada nećemo biti ravnodušni - istakao je Medvedev.

Premijer smatra da je uloga Rusije u stvaranju ekonomije Ukrajine potcenjena, a da se njeni pokušaji uspostavljanja saradnje sa republikom nepravedno tretiraju kao ekspanzija. On je naveo da je "malo verovatno da bi od bilo koje druge zemlje, osim Rusije, Kijev mogao da dobija takve poklone decenijama". Pri tom je objasnio kako misli na 360 godina zajedničke istorije.

"Međutim, najbolji način da dokažemo da smo mi u Rusiji poštovali i da poštujemo Ukrajinu kao suverenu državu jeste priznanje njenog prava na izbor", naveo je Medvedev, ističući da Rusija prelazi na saradnju na "evropski način". To znači da će se sada Moskva u budućim odnosima sa Kijevom pridržavati novih principa - samo ekonomska računica i usklađenost sa nacionalnim interesima, zaključio je ruski premijer.

Janukovič shvatio

Medvedev veruje da Kijev ponavlja grešku Viktora Janukoviča forsiranjem evropskog puta "kada je reč o evropskom izboru i mogućem učlanjenju u EU narednih godina". Ipak, razlika postiji: "Janukovič je shvatio da je evropski put greška i našao je hrabrosti da prekine proces evropskih integracija. Sadašnji lideri ne žele da misle o detaljima, oni ćute o tome da Ukrajina nema sve standarde za kandidata za članstvo u EU."

Spas za vazala

Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov izrazio je nezadovoljstvo na molbu nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da odloži plaćanje Ukrajini od tri milijarde dolara, koje je Rusija dala Kijevu kao kredit prošle godine.

"Šta je to?! Hoće na naš račun da spase svog vazala?!", napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.12.2014. 08:20
Зашто је ЕУ и НАТО желе по сваку цену да уђе у ЕУ ??? ЕУ жели да Украјина уђе у ЕУ да би Русија била одцепљена од ЕУ.ЕУ неће гледати како народ Украјине живи.Народ Украјине биће још више сиромашнији.ЕУ жели да у Украјини изгради НАТО војне базе како би једног дана напали Русију и да се дочепају природног богатства Сибира.
Utorak 16.12.2014. 08:10
A kako bi bilo da vi prekinete trgovinu srpskim radnicima, ili belim robljem kako ih već nezvanično nazivate?
Utorak 16.12.2014. 10:07
vodic krenuo na Ukrajinske turiste ! Ima tegobe sa stomakom ,sav se napregao od muke , ce da mu eksplodira zeludac !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online