Utorak 13.01.2015.
12:49
Beta

Delegacija EU: Srbiji treba mnogo više od reforme medija

Fonet/B. P.
Majkl Devenport se danas sastaje sa Vučićem
 

"Političko uplitanje u medije, ekonomski problemi poput medijske koncentracije, različiti vidovi zlostavljanja, uključujući nasilje nad novinarima, ostaju aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Unapređenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahteva kulturnu i promenu ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija", navela je Delegacija na svom sajtu.

Kako su podsetili iz Delegacije, nijedna zemlja ne može postati deo EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo.

"EU od vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će pogodovati slobodi izražavanja i medija. Kritika medija je od presudnog značaja za ostvarivanje realne odgovornosti izabranih vlada; vlade bi, s druge strane, trebalo da spremno dočekaju kritiku i da je istraže na transparentan način", saopštila je Delegacija.

Kako je navedeno, EU proces obezbeđivanja slobode izražavanja i medija podržava pružanjem pravne pomoći i smernica za izradu medijskih propisa, kao i pružanjem pomoći kroz novčane grantove koji se dodeljuju "nezavisnim i nevladinim organizacijama na bazi konkursa".

Kako su objasnili, EU ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku korisnika grantova, a među kojima je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN), čiji projekat nastoji da "ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije".

Delegacija je napomenula i da stavovi izraženi u bilo kojoj medijskoj produkciji koju finansira EU ne odražavaju stavove EU ili njene delegacije, a svaki članak bi trebalo da nosi izjavu odricanja od odgovornosti.

2024 © - Vesti online