Utorak 16.12.2014.
18:06 >> 19:37h
Beta

Li Kećijang: Sa Kinom u Evropu

Beta/S.M.
Kećijang obećao još tri milijarde dolara za region
 

Pruga Beograd-Budimpešta za dve godine

Kineski premijer je na samitu izrazio nadu da će EU dati podršku saradnji Kine i zamalja Centralne i Istočne evrope, koja je, kako je rekao, korisna i za Kinu, i za zemlje centralne i istočne Evrope.

"Zemlje centralne i istočne Evrope imaju značajne prirodne resusre, ekonomiju, veliko tržište i obučenu radnu snagu, a mi imamo veliki kapital, i moguće je da postignemo komplementarnost", kazao je on.

On je kao najvažnije vidove saradnje naveo kapitalne projekte i infrastrukturu, kao važne faktore razvoja transporta od Kine preko Balkana. "Pokušaćemo da u roku od dve godine završimo izgradnju železničke pruge (Beograd-Budimpešta), po standardima EU, to bi bila moderna brza veza", kazao je premijer Li Kećijang.

"Novac iz tog fonda koristiće se na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane", rekao je Kećijang.

Premijer Kine je izrazio nadu da će njegova zemlja moći da otvori fabrike u ovom delu Evrope koje će proizvoditi opremu, meterijal i postrojenja potrebna za razvoj infrastrukture u regionu, što će stvoriti radna mesta.

Najavio je da će Kina tokom samita u Beogradu predložiti uspostavljanje koordiniranje finansiranja sa zemljama regiona, i da će biti formiran i poslovni savet Kine i 16 evropskih država.

Prema njegovim rečima, od kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara koju zemlje centralne i istočne Evrope mogu koristiti, a biće obezbeđeno još sredstava.

Kećijang je dodao da će Kina povećati iznos u fondu za saradnju sa zemaljama regiona, podsetivši da je Crna Gora udvostručila izvoz u njegovu državu, dok su druge zemlje poput Češke i Rumunije imale rast tog izvoza za 20-30 odsto.

"Iako je sada zima, ipak miriše proleće. Treba da očekujemo plodonosno proleće", zaključio je kineski premijer.

On je najavio da će se u Kini juna 2015. godine održati sajam investicija i trgovine na kojem će učestvovati 16 zemalja istočne i centralne Evrope.

2024 © - Vesti online