Četvrtak 20. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
14.12.-20.12.2015.

Svetozar Marović

Sastanke omladinskog rukovodstva je, recimo, organizovao na javnom mestu u tadašnjem Titogradu, na poznatom sastajalištu mladih na ušću Ribnice u Moraču. Iz te organizacije su krenuli zahtevi da se kandidati za najviše državne i partijske funkcije javno predstavljaju, da im se lepe fotografije na javnim mestima, a mladi su počeli i otvoreno da naginju višepartizmu.

Niko mu tada nije proricao veliku političku karijeru, jer nikad nisu na velikoj ceni bili oni koji umeju da "zalegnu" iza svoga stava i brane svoja uverenja do poslednjeg metka. Marović, pokojni Pavle Bulatović i Predrag Bulatović, ostali su upamćeni i kao "mladi lavovi" u klupama crnogorskog parlamenta i začetnici opozicije vladajućem režimu. Nije stoga ni čudo što su se sva trojica našli u prvom "borbenom ešalonu" kad je krajem 1988. i početkom '89. srušena stara crnogorska vlast.

Od tada počinje meteorski politički uspon Svetozara Marovića, koji je, nakon što je tri puta uzastopno biran za predsednika crnogorskog parlamenta, seo i na stolicu prvog predsednika novoformirane Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Za razliku od Pavla Bulatovića, kojega su ljudski i etički principi i glave koštali, i Predraga Bulatovića, koji je menjao partijske knjižice, ali ostao postojan i do danas dosledan svojim uverenjima, Svetozar Marović je prevrnuo ćurak i umeo da se prilagodi. On će 1996. godine, kad je došlo do velikog raskola u Demokratskoj partiji socijalista, okrenuti leđa kumu Momiru Bulatoviću i stati uz Mila Đukanovića, a potom da se prekonoć, od velikog pobornika i poštovaoca Slobodana Miloševića i njegove politike, prometne u ne manjeg njegovog protivnika. Sve to će mu omogućiti ne samo da politički uzleti nego da se i "poslovno" razmahne i postane najmoćniji, najuticajniji, pa i najbogatiji čovek u metropoli crnogorskog turizma bez čijeg se blagoslova (a izgleda i ličnog ćara) ni kokošinjac nije mogao podići u Budvi.

Bagatelišući prijateljsko upozorenje kuma Momira Bulatovića, koji mu je pre 20 godina kazao da je uhvaćen na delu, da je za svoj groš prokrijumčario 40 šlepera duvana i u džep strpao 1,6 miliona maraka, on je halapljivo nastavio trku i množio bogatstvo, uvlačeći u svoju mrežu celu porodicu i brojne prijatelje, koji su se očigledno nadali da je njegova svemoć neograničena i beskrajna.

A onda je pre pet godina krenuo sunovrat i sve je počelo da se ruši kao kula od karata. Mudrac iz Krimovice, kako su ga, svako iz svojih razloga, zvali i prijatelji i neprijatelji, nije postupio mudro. Nije uvideo da ga Milo Đukanović, zarad svoje kože, priprema za odstrel, da je on ta krupna riba za koju se priprema mreža, i nije smogao snage da sam stane pred lice pravde, onako kako je nekada umeo stati iza svojih uverenja, i ispovedi svoje grehove, ali i kaže šta su i drugi radili, ko je raščerečio Crnu Goru i narod doveo na prosjački štap. Time bi, koliko-toliko sačuvao od svog dostojanstva, koliko-toliko zaštitio svoju porodicu i makar usporio njen sunovrat, ali i ostao upamćen kao čovek koji je zadao presudni udarac režimu koji ga je stvorio i koji već četvrt veka vuče Crnu Goru u ekonomski, pa i moralni i društveni ambis.

Uprkos dužnom oprezu koji zahteva i nameće pretpostavka nevinosti, u slučaju Svetozara Marovića je, čini se, posle svega gotovo sasvim svejedno da li će i koliko biti osuđen ili oslobođen svake odgovornosti. On ostaje primer za nauk i onima koji su ga stvorili i onima koji ga sada ruše, ali i onima koji će zauzeti njegovo mesto, da ničija ne gori do zore.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online