Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 31.03.2017.
17:11
Vestionline A
Oto Hajnrih Varburg je bio nemački fiziolog, lekar i dobitnik Nobelove nagrade. Smatra se jednim od najuticajnijih biohemičara 20. veka, koji je 47 puta bio nominovan za Nobelovu nagradu.
Subota 08.04.2017.20:09
Ото Хајнрих Варбург је био немачки физиолог, лекар и добитник Нобелове награде. Сматра се једним од најутицајнијих биохемичара 20. века, који је 47 пута био номинован за Нобелову награду. Током Првог светског рата био је официр у немачкој коњици, а после рата се посветио истраживању ћелија и њиховом кориштењу кисеоника. Нобелову награду, због доприноса истраживању тумора и њиховог раста, добио је 1931. године. Варбург је открио да ћелије рака добијају енергију за раст и развој на потпуно другачији начин од здравих људских ћелија. Док здраве ћелија добијају енергије оксидацијом пирувата, ћелије тумора енергију добијаају анаеробном разградњом глукозе. Када су на-цисти преузели власт, свим људима јеврејског порекла забранили су бављање просветним и научним делатностима. Било да је реч о универзитетским професорима или учитељима у школама, Јевреји нису могли да подучавају Немце. Изузетак од тог правила био је управо Варбург. Током читавог Другог светског рата, он је радио на леку за рак, и све је подредио својој теорији. Био је уверен да је ћелије рака могуће изгладнети и одбијао је напустити своју лабораторију.
Subota 08.04.2017.20:09
Колико су га на-цисти ценили говори и чињеница да је Херман Геринг лично ургирао да Варбурга означе само једном четвртином Јеврејем, иако му је рођени отац управо био Јевреј. Осим тога, једном приликом је говорио против Хитлера и режима. Његов послодавац, Институт Кајзер Вилхелм, га је прво протерао, али га је касније на лични Хитлеров захтев вратио на посао. Толико се посветио послу да је чак и живео на институту. Различитим универзитетима је говорио да му не додељују почасне докторате, зато што му се није одлазило на свечаности. Ако би му неко и доделио медаљу части, тражио је да му је пошаљу поштом. Био је толико уверен у тачност своје теорије да је често цитирао Макса Планка, који је једном рекао: „Наука напредује не зато што научници промене мишљење, већ зато што научници са погрешним мишљењем умиру а други долазе“.
Subota 08.04.2017.20:10
Од Варбургове смрти у августу 1970. године, његове теорије су помало заборављене, али је његов допринос науци овековечен медаљом за посебне заслуге коју додјељује немачко друштво за биохемију и молекуларну биологију. Последњих година су његове теорије поновно добиле на важности, али већином у круговима алтернативне медицине. Разни теоретичари завере говоре да су власти, повезане са великим фармацеутским корпорацијама, одлучиле да закопају „лек за рак“. Наука, барем она призната, и даље је јако скептична према Варбурговим учењима. Прелиминарна истраживања показала су да постоји могућност да одређени механизми својеврсног гушења ћелија рака зауставе раст неких врста тумора, али то је само прелиминарно истраживање које не нуди ни приближно тако добре резултате каквим покушавају да их представе теоретичари завере и трговци разним природним „лековима“.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)