Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 08.03.2017.
11:39
Vestionline, Sputniknews.com A
Turski ministar za EU Omer Čelik u intervjuu "Anadoliji" izjavio je da nemačka podiže "Berlinski zid" u odnosima prema Turskoj.
Subota 11.03.2017.22:21
Да није овај Челик Турски Стаљин? Лицемерје, СерГов-нан од Турске оптужује некога за нац-изам пошто је после оркестрираног државног удара против самог себе прочистио десетине хиљада својих противника из државе. Исто као што је својевремено сам Хитлер урадио када је спалио сопствени Рајштаг. Израел је највећа на-цистичка држава данас. У Израелу не можеш да добијеш ни држављанство ако ниси Јевреј по на-ционалности. Ако си Јевреј по вероисповести то није довољно, питајте многе Египатске црнце што су примили Јудеизам а шетају се по Израелу данас.
Subota 11.03.2017.22:23
Разговори ће Немачку и Турску „корак по корак вратити на нормалне и пријатељске односе”, истакао је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел после јучерашњег састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, настојећи да умањи међусобне тензије изазване како турским хапшењем немачко-турског новинара, тако и немачким отказивањем скупова на којима је требало да говоре турски министри.
Subota 11.03.2017.22:24
Ови кораци, међутим, и даље личе на неки неспретни политички танго у којем обе стране желе да постигну своје циљеве, па се међусобно газе. С једне стране, Берлин жели да не угрози превише односе са Анкаром, али и да испуни нарастајућа очекивања немачке јавности да дописник „Велта” Дениз Јуџел буде пуштен из турског затвора и да турски министри не воде неконтролисану политичку кампању по немачким градовима. С друге стране, Анкара настоји да до 16. априла, када се у Турској одржава референдум о уставним променама којима би сва власт отишла у руке председника, искористи сваку прилику да мотивише око милион и по Турака који живе у Немачкој да гласају „за”.
Subota 11.03.2017.22:24
После скупова у градовима Гагенау, Келн и Хамбург, које су локалне власти отказале из безбедносних или техничких разлога, прексиноћ је турски шеф дипломатије говорио са терасе резиденције турског конзула у Хамбургу, оптуживши Немачку да намерно омета референдумску кампању. „Молим вас да нам не делите лекције о људским правима и демократији”, рекао је Чавушоглу пред око 200 окупљених, додајући да немачка полиција и власти чине све како би били отказани говори турских званичника, те да „Немачка води системску кампању против Турске”, оптуживши их да се тиме мешају у кампању. „Ми се се не мешамо у домаћу политику једне пријатељске земље.”
Subota 11.03.2017.22:25
Осим тога, он је у говору рекао да је Европа лицемерна и да у њој постоји озбиљан проблем са рас-измом, антисемитизмом, антихришћанством и злочинима против човечности. Штавише, уочи говора, он је за турски дневни лист „Хуријет” рекао да је у Немачкој на снази „потпуно репресиван систем” и да „све активности подсећају на на-цистичку еру”, чиме је само још једном узбрукао страсти међу Немцима, које је и онако разљутило претходно поређење са на-цистима, које је прошлог викенда изнео турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
Subota 11.03.2017.22:26
Због тога не чуди да је Габријел јуче у разговору са Чавашоглуом јасно истакао да је поређење са на-цистима „црвена линија која се не сме прелазити”. „Обе стране имају одговорност да једноставно не прелазе неке црвене линије, а поређење са на-цистичком Немачком је забрањено”, рекао је Габријел, додајући да когод жели да говори у Немачкој „мора да поштује правила игре” и то „законе али и правила пристојности”.
Subota 11.03.2017.22:27
Чавушоглу је на састанку изразио забринутост због отказивања догађаја на којима је требало да се обрате турски министри, наводећи да то не би смело да се понови и предајући Габријелу предстојећих активности турских министара. Иако је истакао да се у Немачкој показује мржња према председнику Ердогану, он је после састанка изјавио да ће Немачка предузети све потребне мере безбедности на митингу у Немачкој на којем ће говорити први човек Турске. Он је, међутим, позвао и на престанак, како је рекао, „црне пропаганде” против Турске у медијима, истакавши да Немачка мора да одлучи да ли јој је Турска пријатељ или не.
Subota 11.03.2017.22:27
У међувремену, огласила се немачка служба државне безбедности (БфВ), која је саопштила да су се поделе око референдума у Турској прелиле и на Немачку, те да су приметили појачану турску шпијунску активност. „БфВ примећује значајан пораст обавештајних активности Турске у Немачкој”, саопштила је ова служба, не дајући додатна појашњења.
Subota 11.03.2017.22:27
Шеф БфВ-а Ханс-Георг Масен је пре неколико месеци покренуо истрагу о могућим шпијунским активностима муслиманских проповедника које је Турска послала у Немачку, оцењујући да су на немачком тлу могући сукоби присталица Ердоганове власти и присталица Курдске радничке партије. Масен је тада рекао да Немачка неће толерисати турске обавештајне активности у оквиру немачких граница.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)