Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 02.03.2017.
14:55
sputniknews.com, Vestionline A
SAD imaju najmoćniju sajber armiju, koja ima 9.000 "vojnika". Finansiranje takve vojske, prema procenama stručnjaka, staje oko sedam milijardi dolara. Ruska armija formirala je jedinice za informacione operacije. Detalji o sajber jedinicama drže se u strogoj tajnosti, ali vojni stručnjaci tvrde da će njihov zadatak biti otkrivanje i suzbijanje pretnji koje dolaze spolja i unutar zemlje, otkrivanje sajber sabotaža i "diverzija" u sredstvima informisanja, kao i suprotstavljanje hakerskim napadima.
Ponedeljak 06.03.2017.20:04
Sledece vezbe slovenskog bratstva nek ukljucuju i sajber ratovanje. Moramo imati i mi svoje sajber divizije
Ponedeljak 06.03.2017.20:08
Ruska armija formirala je jedinice za informacione operacije. Detalji o sajber jedinicama drže se u strogoj tajnosti, ali vojni stručnjaci tvrde da će njihov zadatak biti otkrivanje i suzbijanje pretnji koje dolaze spolja i unutar zemlje, otkrivanje sajber sabotaža i „diverzija“ u sredstvima informisanja, kao i suprotstavljanje hakerskim napadima.
Ponedeljak 06.03.2017.20:08
Vojska za informacione operacije, navode stručnjaci, tesno će sarađivati i sa drugim strukturama Ministarstva odbrane, ali i Federalnom službom bezbednosti i Spoljnom obaveštajnom službom.
Ponedeljak 06.03.2017.20:09
Ministar odbrane Sergej Šojgu je ovog meseca po prvi put otvoreno o tome govorio. On je obelodanio da je ruska armija formirala jedinice za informacioni rat, koje su snažnije i znatno efikasnije od bilo kojih do sada koje su se bavile kontrapropagandom. On smatra da ruska propaganda mora biti „pametna, stručna i efikasna“.
Ponedeljak 06.03.2017.20:09
Šef komiteta za odbranu Državne dume Vladimir Šamanov je objasnio da je vojska za informacione operacije stvorena pre svega „za zaštitu interesa nacionalne odbrane i konfrotacije u informacionoj sferi“. Po mišljenju bivšeg načelnika Generalštaba, generala Jurija Balujevskog, u sadašnjim uslovima informaciona borba prelazi u prvi plan. Prema njegovim rečima, pobeda nad protivnikom u ovoj borbi može biti mnogo važnija od pobede u klasičnom vojnom sukobu, jer se ona vodi bez prolivanja krvi, a ima izuzetan efekat, koji pogađa i parališe sve organe vlasti neprijateljske zemlje.
Ponedeljak 06.03.2017.20:09
Moćne informacione snage su potrebne Rusiji i kako bi sprovodila svoju mirovnu politiku, smatra predsednik Akademije za geopolitičke probleme general-pukovnik u penziji Leonid Ivašov. On ističe da Rusija treba da prestane da se pravda, već da natera Zapad da pređe u odbranu i da sprovodi operaciju protiv njegovih laži.
Ponedeljak 06.03.2017.20:09
U Rusiji se o stvaranju vojnih sajber jedinica govori već godinama. Potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin je još 2012. ukazao na potrebu da se stvori sajber komanda u Oružanim snagama Rusije. Struktura, prema njegovim rečima, treba da se bavi osiguravanjem informacione bezbednosti armije i infrastrukture države u celini. Ruski mediji podsećaju da je Ministarstvo odbrane još 2013. stvorilo „naučnu četu“, u kojoj se obučavaju vojni specijalisti u oblasti informacionih tehnologija, a koja je tada nezvanično nazvana „sajber vojskom“.
Ponedeljak 06.03.2017.20:10
Prema njihovim podacima, SAD imaju najmoćniju sajber armiju, koja ima 9.000 „vojnika“. Finansiranje takve vojske, prema procenama stručnjaka, iznosi oko sedam milijardi dolara. Na drugom mestu je Kina. Procenjuje se da sajber armija te zemlje ima oko 20.000 ljudi, a da Vlada za takvu strukturu izdvaja milijardu i po dolara. Treće mesto zauzima Velika Britanija, koja na 2.000 sajber vojnika troši 450 miliona dolara godišnje, a četvrto Južna Koreja, čija sajber vojska ima 700 ljudi, što državu košta 400 miliona dolara.
Ponedeljak 06.03.2017.20:10
Rusija se našla na petom mestu. Analitičari navode da u ruskoj sajber vojsci služi oko 1.000 hakera, za koje se izdvaja 300 miliona dolara godišnje. Šef analitičkog centra „Zekurion“ za Sputnjik kaže da u svetu postoje desetine zemalja koje zvanično imaju sajber vojske, a da ih realno ima više od stotine. Oni se bave špijunažom, sajber napadima i informacionim ratovima.
Ponedeljak 06.03.2017.20:10
„Oni imaju različite ciljeve i izvršavaju razne zadatke, ali u principu postoje tri osnovna pravca u kojima deluju. Prvi je špijunaža. Špijunaža se vodi radi otkrivanja i dobijanja nekakve poverljive, tajne informacije, a podrazumeva i presretanje komunikacije određenih lica i institucija. Sajber napadi su drugi pravac i, u užem smislu, podrazumevaju realan, direktan napad na informacioni sistem, infrastrukturne objekte, transportnu infrastrukturu. On se takođe odnosi i na proučavanje sajber prostora, prikupljanje informacija o sredstvima zaštite informacije. I na kraju, treći pravac je informacioni hibridni rat. Taj pojam je dosta širok, a obuhvata različite načine uticaja na formiranje javnog mnenja. Glavno poprište takvog rata su mediji i društvene mreže“, objašnjava Uljanov.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)