Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 10.02.2017.
00:55
Dojče vele A
Donji dom britanskog parlamenta glasao je za Bregzit. Više nema povratka, Velika Britanija će napustiti EU, ali bi poslanici trebalo da utiču na to da veze Ostrva i kontinenta ostanu što jače, komentariše Birgit Mas.
Subota 18.02.2017.18:37
Доњи дом британског парламента гласао је за Брегзит. Више нема повратка, Велика Британија ће напустити ЕУ, али би посланици требало да утичу на то да везе Острва и континента остану што јаче, коментарише Биргит Мас. Да су макар били убеђени у оно што раде! Да макар верују да ће њиховој земљи стварно бити боље када напусти Европску унију! Али већина посланика који су у британском парламенту својим гласовима запечатили Брегзит дигла је руку и против свог срца и против разума.
Subota 18.02.2017.18:37
Против разума јер се са приличном сигурношћу може рећи да ће излазак из ЕУ у најмању руку краткорочно и средњерочно имати негативне последице на британску економију. Против срца јер се многима преврће желудац када помисле да ће остати ван европске заједнице и тиме све више зависити од неурачунљивог америчког председника. „Катастрофа“, ту реч су многи парламентарци понављали претходних дана. Наравно да има Брегзиташа који су убеђени да ће „поново независна“ Велика Британија поново бити велика и моћна, неспутана звоцањем „малих Европљана“. Али то је мањина – већина посланика се током кампање пред референдум изјаснила за останак у ЕУ.
Subota 18.02.2017.18:37
Упркос томе је Тереза Меј без тешкоћа провукла предлог закона кроз Доњи дом. Ко сада спречава Брегзит и не подржи владу, тај ради против „народне воље“ – тај став доминира међу посланицима две највеће партије. Таблоиди узимају на зуб све који се противе Брегзиту, а они који се јавно залажу за останак у ЕУ добијају претње смрћу. Дебата у Доњем дому је вођена данима, често веома страствено и жустро, и могла би у најгорем случају да обележи почетак распада континента на његове националне делиће. Британско становништво подржава тврди курс премијерке Меј која је спремна да напусти и заједничко тржиште. Анкете показују да та њена тактика има све јачу подршку. Нема назад, Британци хоће тачно да знају какве ће последице имати иступање из ЕУ и хоће да преговори о иступању почну што пре.
Subota 18.02.2017.18:38
Историјска погрешна процена Дејвида Камерона састојала је у томе што је помислио да може да добије референдум. И већина посланика Доњег дома му је тада веровала па је гласала за одржавање референдума. Од јуче више не могу да спрече Брегзит. Али њих не би требало да заплаше гласни Брегзиташи нити партијска логика или нестрпљење бирача. У наредне две године треба да искористе сваку прилику да утичу на процес Брегзита. Премијерка је најавила да ће Британија напустити ЕУ, али да неће окренути леђа континенту – парламентарци треба да је држе за реч.
Subota 18.02.2017.18:39
Послије Брегзита Фрегзит, а затим слиједи Италзит и то је крај. За отприлике годину- двије. А Тања Мишћевић ће се тада хвалити како је отворила још 2 поглавља, 8-мо по реду од укупно 35 и како се нада да ће Србија до 2030. године ући у еУ....... Нека је са срећ-ом!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)