Petak 10.02.2017.
00:55
Dojče vele

Bregzit bez povratka: Počeo slom Evrope?

pixabay.com
Sad nema nazad: Velika Britanija definitivno napušta EU

Da su makar bili ubeđeni u ono što rade! Da makar veruju da će njihovoj zemlji stvarno biti bolje kada napusti Evropsku uniju! Ali većina poslanika koji su u britanskom parlamentu svojim glasovima zapečatili Bregzit digla je ruku i protiv svog srca i protiv razuma.

Protiv razuma jer se sa priličnom sigurnošću može reći da će izlazak iz EU u najmanju ruku kratkoročno i srednjeročno imati negativne posledice na britansku ekonomiju. Protiv srca jer se mnogima prevrće želudac kada pomisle da će ostati van evropske zajednice i time sve više zavisiti od neuračunljivog američkog predsednika. "Katastrofa", tu reč su mnogi parlamentarci ponavljali prethodnih dana.

Naravno da ima Bregzitaša koji su ubeđeni da će „ponovo nezavisna" Velika Britanija ponovo biti velika i moćna, nesputana zvocanjem "malih Evropljana". Ali to je manjina - većina poslanika se tokom kampanje pred referendum izjasnila za ostanak u EU.

Uprkos tome je Tereza Mej bez teškoća provukla predlog zakona kroz Donji dom. Ko sada sprečava Bregzit i ne podrži vladu, taj radi protiv "narodne volje" - taj stav dominira među poslanicima dve najveće partije. Tabloidi uzimaju na zub sve koji se protive Bregzitu, a oni koji se javno zalažu za ostanak u EU dobijaju pretnje smrću. Debata u Donjem domu je vođena danima, često veoma strastveno i žustro, i mogla bi u najgorem slučaju da obeleži početak raspada kontinenta na njegove nacionalne deliće.

Britansko stanovništvo podržava tvrdi kurs premijerke Mej koja je spremna da napusti i zajedničko tržište. Ankete pokazuju da ta njena taktika ima sve jaču podršku. Nema nazad, Britanci hoće tačno da znaju kakve će posledice imati istupanje iz EU i hoće da pregovori o istupanju počnu što pre.

Istorijska pogrešna procena Dejvida Kamerona sastojala je u tome što je pomislio da može da dobije referendum. I većina poslanika Donjeg doma mu je tada verovala pa je glasala za održavanje referenduma. Od juče više ne mogu da spreče Bregzit. Ali njih ne bi trebalo da zaplaše glasni Bregzitaši niti partijska logika ili nestrpljenje birača. U naredne dve godine treba da iskoriste svaku priliku da utiču na proces Bregzita. Premijerka je najavila da će Britanija napustiti EU, ali da neće okrenuti leđa kontinentu - parlamentarci treba da je drže za reč.

2024 © - Vesti online