Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 29.01.2017.
14:42
sputniknews.com, Vestionline A
Komentarišući izvršnu uredbu predsednika SAD Donalda Trampa kojom je on u petak pokrenuo ono što je nazvao "veliku obnovu oružanih snaga", ruski politički i vojni analitičari rekli su za Sputnjik da ona ističe nepoverenje u NATO i u sposobnost Alijanse da osigura bezbednost Amerike.
Ponedeljak 30.01.2017.08:14
Izignorisani putin nije prvi , drugi ili treci nego osmi po redu drzavnik sa kojim je TRAMP razgovarao . Ovim redosledom , sa: 1) Predsednico_m Tajvana (Tai Ing Ven) 2) Uzivo sa premijerkom Velike Britanije (Terezom Mej) 3) Predsednikom Meksika (Penja Njeto-m) 4) Premijerom Japana (Sinzo Abe-om) 5) Kanadskim premijerom (Dzastin Trudo-om) 6.) Nemackom kancelarkom (Angelom Merkel) 7.) Francuskim predsednikom (Fransoa Oland-om) 8.) pa tek onda sa putinom. Dakle vidi se koliko (mu) je putin "bitan" i ko je sve bitniji .... a kad ce OLINJALA SIROVINA (putin)&(kreator iluzija) da dozivi da ima cast da se sretne sa velikim , visprenim , lukavim i strasnim TRAMPOM (mozda na leto i to na periferiji tj. marginama samita G20) - otom potom !!! Ako IKAD izignorisani uopste dozivi i ima tu cast ???
Petak 03.02.2017.21:18
Коментаришући извршну уредбу председника САД Доналда Трампа којом је он у петак покренуо оно што је назвао „велику обнову оружаних снага“, руски политички и војни аналитичари рекли су за Спутњик да она истиче неповерење у НАТО и у способност Алијансе да осигура безбедност Америке. У петак је председник Трамп први пут од своје инаугурације 20. јануара посетио Пентагон. У Пентагону је објавио своју намеру да покрене такозвану „велику обнову“ оружаних снага САД.
Petak 03.02.2017.21:18
„Развијамо план за нове авионе, нове бродове, нове ресурсе и нове алатке за наше мушкарце и жене у униформи“, додао је Трамп, иако није дао додатне детаље. Амерички лидер рекао је да је уредбу потписао „како би се осигурало да су жртве америчке војске подржане акцијама америчке владе“. У документу се такође налаже да нови министар одбране Џејмс Матис спроведе 30-дневну проверу готовости оружаних снага да би проценио њихову способност за борбу против ДАЕШ-а и других облика радикалног исламског тероризма заједно са тренингом, одржавањем опреме, муниције, модернизације и инфраструктуре.
Petak 03.02.2017.21:18
Ова 30-дневна провера има за циљ да омогући министру одбране и председнику да утврде чињенице и одреде потребне приоритете за обнову војске. Лист „Вашингтон пост“ пише да је добио нацрт ове уредбе и да се у документу такође наводи да ће испитати како да се изврше операције против неименованих „скоро равноправних конкурената“, што је термин који амерички званичници „обично користе да означе Кину и Русију, али тај термин није у финалној верзији“.
Petak 03.02.2017.21:19
Матис мора у року од 60 дана да поднесе Трампу план за побољшање укупне спремности војске до фискалне 2019. године. Он ће се фокусирати на све, од одржавања резерви до доступности полигона за обуку и недостатка људства, као и на време потребно за координацију и спровођење војне обуке. У уредби се, такође, позива на преглед за „смањење обавеза које нису директно везане за највише приоритетне операције да би се омогућила средства за обуку и одржавање“. Трамп је позвао и на преглед нуклеарног арсенала америчке војске и балистичке ракетне одбране, два критична подручја одбране која су много тога претрпела под Обамином администрацијом.
Petak 03.02.2017.21:20
Осврћући се на потписани документ, руски војни експерт и први потпредседник Академије за геополитичке студије Константин Сивков изјавио је да је у њему истакнуто „неповерење у НАТО“ и способност тог пакта да осигура безбедност Америке. Аналитичар такође истиче да се ова уредба односи, пре свега, на амерички естаблишмент који и даље Трампа сматра „црном овц-ом“, чији су циљеви и амбиције и даље нејасни. Међутим, он даље примећује да би Москва, такође, могла да изведе одређене закључке из горе наведених изјава америчког лидера који, за разлику од свог претходника Обаме, изгледа да спроводи одлучнију спољну политику. „У првим данима свог мандата Трамп је урадио више него Обама у протеклих годину дана, стога од њега треба очекивати брзе и неочекиване одлуке“, истиче експерт.
Petak 03.02.2017.21:20
„Треба да изведемо одређене закључке и ојачамо сопствени одбрамбени потенцијал. Без обзира на све што је речено о Трампу, због географског положаја, менталитета и низа других фактора Америка остаје противник Русије“, закључује Сивков. Међутим, Сивков истовремено сматра да најављена обнова америчких оружаних снага не значи одбијање компромиса између Вашингтона и Москве, укључујући и заједничку сарадњу у борби против међународног тероризма. „Сигурно ће бити направљен компромис између две земље, јер за Трампа главни непријатељ није Москва него међународни тероризам. Мислим да ће амерички председник добити подршку председника Путина у борби против тероризма“, сматра овај аналитичар.
Petak 03.02.2017.21:21
На исто питање руски политички и војни аналитичар и ванредни професор на Факултету политичких наука и социологије на руском Економском факултету „Плеханов“ Александар Перенџијев сматра да је Доналд Трамп наредио преглед нуклеарног арсенала америчке војне и балистичке ракетне одбране да би могао даље да ојача америчке стратешке и конвенционалне оружане снаге. Стога амерички председник испуњава своје предизборно обећање да испита ефикасност финансирања америчких оружаних снага и поново их ојача новом опремом.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)