Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 13.01.2017.
13:18
sputniknews.com, Vestionline A
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je Rusija, kao i pre, spremna da organizuje sastanak lidera Palestine Mahmuda Abasa i premijera Izraela Benjamina Netanijahua.
Četvrtak 19.01.2017.17:11
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je danas kao "beznačajnu" konferenciju o miru na Bliskom istoku u Parizu, čiji je cilj obnavljanje napora za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba. ... "Konferencija koja se danas održava u Parizu beznačajna je, jer Francuskoj i Palestincima služi da Izraelu nametnu uslove suprotne njegovim nacionalnim interesima", rekao je Netanjahu na redovnom nedeljnom sastanku vlade u Jerusalimu.
Četvrtak 19.01.2017.17:11
Netanjahuova vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svetu. Sa druge strane, Palestinci podržavaju konferenciju, čije je sazivanje inicirala Francuska, tvrdeći da višegodišnji pregovori sa Izraelcima nisu doveli do prekida izraelske okupacije Zapadne obale. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero otvorio je danas konferenciju o miru na Bliskom istoku u Parizu, na kojoj učestvuju predstavnici više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija, ali ne i izraelski i palestinski zvaničnici.
Četvrtak 19.01.2017.17:12
Oko 1.000 ljudi okupilo se večeras u Parizu na poziv jevrejskih institucija u znak protesta zbog međunarodne konferencije u glavnom gradu Francuske posvećene miru na Bliskom istoku ali bez učešća Izraelaca i Palestinaca, javila je agencija Frans pres na licu mesta. "Došli smo da podržimo Izrael kome niko ne može da nametne neki drugi status. Mir može samo da bude postignut u direktnim pregovorima", rekao je predsednik Saveta jevrejskih institucija u Francuskoj Fransis Kalifa. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je danas kao "beznačajnu" konferenciju o miru na Bliskom istoku u Parizu, čiji je cilj obnavljanje napora za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Netanjahuova vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svetu. Sa druge strane, Palestinci podržavaju konferenciju, čije je sazivanje inicirala Francuska, tvrdeći da višegodišnji pregovori sa Izraelcima nisu doveli do prekida izraelske okupacije Zapadne obale.
Četvrtak 19.01.2017.17:12
Delegati iz 70 zemalja, koji su se danas okupili na mirovnoj konferenciji o Bliskom istoku u Parizu, potvrdili su da se samo dvodržavnim rešenjem između Izraela i Palestine može rešiti sukob između dve zemlje. Oni su, takođe, upozorili da neće priznati preduzimanje bilo kakvih jednostranih koraka neke od tih zemalja, koji bi mogli da prejudiciraju ishod pregovora, prenosi Rojters. U konačnom saopštenju mirovne konferencije za Bliski istok delegati su se uzdržali od kritikovanja planova novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da premesti Ambasadu SAD u Jerusalim, ali su poručili da će za zainteresovane strane nova konferencija biti održana do kraja godine.
Četvrtak 19.01.2017.17:12
Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero izjavio je ranije danas da će, ukoliko Tramp preseli ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, to imati "izuzetno ozbiljne posledice". Ero je, u izjavi francuskoj televiziji, izrazio uverenje da će Tramp zaključiti kako je nemoguće da ispuni obećanje o preseljenju ambasade koje je dao tokom predizborne kampanje, preneo je AFP. U Parizu je danas održana velika međunarodna konferencija u pokušaju da se otpočnu mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca. Palestinci su pozdravili održavanje ovog sastanka, ali Izrael, koji ne prisustvuje konferenciji, tvrdi da je skup organizovan protiv te zemlje. Izraelci i Palestinci pozvani su da saslušaju zaključke sastanka, ali ne i da učestvuju u radu tokom samita.
Četvrtak 19.01.2017.17:14
Dvodržavno rešenje za palestinsku državu pored Izraela odavno podržavaju obe strane, ali imaju potpuno različitie vizije o tipu države koja bi trebalo da bude uspostavljena, pri čemu Izrael odbacuje međunarodnu umeštanost u mirovni proces. Današnja konferencija održava se u trenutku novih tenzija između Izraela i međunarodne zajednice nakon što su Ujedinjene nacije prošlog meseca usvojile rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji, objavio je ranije Bi-Bi-Si. Izrael je optužio administraciju odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame da je omogućio usvajanje te rezolucije time što nije upotrebila pravo veta u Savetu bezbednosti UN. Poslednja rudna direktnih mirovnih pregovora između dve strane propala je u aprilu 2014, zbog žučnog spora u vezi sa izraelskim naseljima, a izraelske trupe i Palestinci i dalje se često sukobljavaju na Zapadnoj obali. Palestinci se žes-toko opiru izraelskim naseljeničkim aktivnostima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritoriji koju žele za svoju buduću državu.
Četvrtak 19.01.2017.17:14
Velika Britanija izrazila je večeras rezervu prema međunarodnoj konferenciji o miru na Bliskom istoku održanoj u Parizu i nije potpisala završnu deklaraciju, saopštilo je britansko Ministarstvo inostranih poslova. "Imamo rezervu prema međunarodnoj konferenciji namenjenoj miru između dva strane (Izraelaca i Palestinaca) ali bez njihovog prisustva. Skup je zapravo održan protiv volje Izraelaca", navodi se u saopštenju. Velika Britanija je učestvovala na konferenciji kao posmatrač a ne učesnik.
Četvrtak 19.01.2017.17:14
Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat pozdravio je večeras zaključke sa međunarodne konferencije o miru na Bliskom istoku održane u Parizu naglasivši neophodnost "okončavanja izraelske okupacije". S druge strane, izralesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je večeras da podrška rešenju dve države za izraelsko-palestinski sukob ne doprinosi postizanju mira. Erekat je večeras pozvao Francusku da "odmah prizna palestinsku državu prema granicama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalim kao glavnim gradom" kao i druge učesnike skupa da priznaju palestinsku državu kao što su priznali izraelsku.
Četvrtak 19.01.2017.17:15
Sediste UN treba da bude mesto gde bi se odrzavale slicne mirovne konferencije,pa i ova,na poziv generalnog sekretara,a odluka bi imala opste svetski karakter.Nikako ovim stavom ne dajem podrsku Izraelu,ali smatram da bi odluka i konferencija imala veci legitimitet.Svetski mir bi trebao da bude iznad svih drugih ciljeva,u ovom slucaju Izraelskih nacionalnih interesa,pa i bilo cijih drugih.Interesantan je stav o povlacenju Izraelske drzave u okvire granica iz 1967.,50 godina rata za nista.Da taj stav bude prihvacen od svetske zajednice,ne i Izraela,kako ga sprovesti,kako kazniti Izrael za njegovo nepostivanje?U svakom slucaju dobar signal.Moguce je dakle vratiti u zivot rezoluciju 1244 i njene odluke,moguce je ukinuti jednostrano proglasenu drzavu Kosovo.Moguce je Srbiji priznati granice iz '91.i,do kraja ispostovati,nelegitiman princip,republike bivse SFRJ su drzave.A albanski nacionalni interesi su u granicama Albanije i nisu iznad mira.Moguce je i granice do '91.proglasiti........

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)