Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 01.01.2017.
08:00
D. Marković - Vestionline A
Kada se na trenutak osvrnemo u ne tako davnu prošlost, na kraj 2015. godine, možemo da vidimo Rusiju u ozbiljnim problemima. Niske cene nafte pritiskaju ekonomiju već oslabljenu sankcijama Zapada i krizom rublje, dok se na međunarosnoj sceni suočava sa sveže započetom intervencijom u Siriji i krizom u odnosima sa Turskom zbog obaranja aviona... A onda je došla 2016. i začula se rika ruskog medveda tek probuđenog iz zimskog sna.
Utorak 03.01.2017.16:37
"....... Amerikanci zavide Evropljanima na prošlosti, Evropljani Amerikancima na sadašnjosti, a i jedni i drugi zavide Rusima na buducnosti......."
Utorak 03.01.2017.16:38
Све, полако али сигурно, стаје на своје место. Покушавали су сатанисти, није да нису, да оспоре примат Русије, да је наруже и на крају да је растуре и опљачкају. Међутим, права природа руског медведа испливала је на површину. Сад се чувајте, скотови!
Utorak 03.01.2017.16:40
Руска економија је већ релативно мало зависна од извоза нафте и гаса већ дуже времена ако се гледа у целини а не парцијално. Форсирање зависности Русије од цена нафте и гаса је жвака за наивне у смислу да се тој зависности придаје непропорционално велики значај. Извоз нечега једне државе је потребан у мери да се на тржишту у свету купи недостајућа роба и измире неке финансијске обавезе. Имамо интересантну ситуацију да се девизне резерве Русије после краткорочног смањења (2014.) већ увећавају што говори о томе да се више новостворене вредности извезе него што се узвезе. Санкције на увоз одређених роба дају ефекта и очигледно имамо успешну супституцију. А ово говори о нечему што се западним "партнерима" неће свидети а то је да је Русији извоз роба све мање важан тим пре што са неким државама тргује у националним валутама.
Utorak 03.01.2017.16:40
Оно што новинари никако не могу да схвате је да БДП једне државе не зависи само или релативно мало зависи од извоза код држава као што је Русија. Русија има релативно самодовољну економију и реално може све што јој је потребно да произведе. Али то што може не значи и да је сврсисходно јер има робе коју може да извезе и да под повољним условима набави недостајућу робу. И то и ради.
Utorak 03.01.2017.16:40
Можемо претпоставити да земља величине Русије може да штелује БДП за западне партнере како пожели што се види у релативно малим флуктуацијама БДП последњих година. Немогуће је да БДП тако мало осцилује када имамо тај ниво супституције увоза јер све што се увозило сада се производи у локалној економији и постаје део БДП. Па у прошлој години раст хемијске индустрије у Русији је био око 30% а велике стопе раста су и другим привредним гранама. Заборавља се да су у Русији у току бројни инфраструктурни пројекти а то значи да грађевинска оператива има посла (доприноси БДПу). Да не причамо о пољопривреди која постаје исто значајна ставка у извозу (а тиме и у БДП). Производња наоружања је посебна ставка и стварни допринос производње оружја БДПу нико ван овлашћених у руској администрацији не зна.
Utorak 03.01.2017.16:41
Другим речима можемо претпоставити ако заокружимо причу да је раст БДП сигурно већи од јавно објављеног а вероватно је већи и од 10%. А то је стопа раста БДП која свакако има да забрине западне "партнере".
Utorak 03.01.2017.16:41
Не треба сметнути с ума да држава која има ресурсе има више слободе у креирању своје економске политике него држава која зависи од увоза тих ресурса. Захваљујући санкцијама Русија је у прилици да ту своју стратешку предност искористи јер су санкције избиле моћне аргументе из руку неолибералима да се Русија снажније веже за међународне финансијске (и привредне) институције. Последњих неколико година Русија је скоро заокружила свој независтан финансијски систем који је невезан или слабо повезан са западним. Када дође до тренутка истине (а према некима то је врло скоро, крајем ове или почетком следеће године) Руска економија ће функционисати не примећујући буру у западним економијама.
Utorak 03.01.2017.16:42
Бројни незанемарљиви бизнисмени своје пословање пребацују у Русију не да би примарно зарадили већ да би сачували имовину јер им је јасно да ће следећа криза на Западу да одува њихове активе у њиховим матичним државама а једино што ће им остати то је оно што је у економијама као што је Руска. Ако погледате шта се дешавало у економији Русије последњих пола године видећете да је све спремно за следећу фазу економског развоја. По свему судећи стратегије развоја су већ написане, верификоване и спремне за примену; кадровска решења су вероватно детаљно претресена, ... Једном речју чека се погодан тренутак који неће бити интригантан (ма шта то значило), вероватно фебруар ове године.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)