Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 07.12.2016.
04:00
D. N. Petrović - Vesti A
Bliski saradnik bivšeg muftije, a sada poslanika Muamera Zukorlića, profesor Admir Muratović obavestio je sandžačku javnost da su počeli završni radovi na objektu u centru Novog Pazara koji se, kako tvrde u gradskoj upravi, gradi bez ijedne građevinske dozvole i na uzurpiranom gradskom zemljištu.
Sreda 07.12.2016.06:52
Strah od gubitka vlasti vodi gubitku vlasti. Kad vlast prizna da ne sme da uradi ono što je obavezna po zakonu, ona direktno potkopava državu, a kad nema države nema ni vlasti u njoj. Kad vlast saopšti da je politička stabilnost važnija od zakona, sama stvara svekoliku nestabilnost, pa i političku, jer samo je pravna država garant stabilnosti. U pravu je Vučić kad kaže da bi rušenje Zukorlićevog bespravno podignutog Univerziteta moglo biti opasno, naročito za njegovu vlast, ali priznati da zbog toga ne sme da sprovodi zakon mnogo je opasnije po državu, njene institucije i stanje u njoj. Mada, nije jasno zašto bi protesti desetak hiljada novopazaraca, zbog rušenja po zakonu, bili opasniji od protesta duplo većeg broja beograđana zbog nezakonitog rušenja u Savamali. Ne zna se koga je time više uvredio i ponizio, Srbe ili Bošnjake, samo je jasno da ih je podelio u dve kategorije građana i da je u oba slučaja ponizio državu.
Sreda 07.12.2016.06:53
Tačno, sve je to opasno, ali zakoni zato i postoje da neutrališu opasne situacije i ljude. Mnogo je opasnije, međutim, ako se zakoni ne sprovode ili se primenjuju selektivno na osnovu subjektivne procene opasnosti. Kada vlast izbegava opasnosti po nju samu tako što suspenduje zakone, ona postaje najveća opasnost po državu. To direktno vodi u bezakonje i anarhiju, ili u diktaturu.Nećemo rušiti Zukorlićev Univerzitet u Novom Pazaru jer bi to moglo da dovede do razbijenih glava i krvoprolića. Tim rečima je Vučić odgovorio na Zukorlićeve otvorene pretnje vladi da se uzme u pamet i ne igra vatrom, jer će se Bošnjaci pobuniti i masovno suprotstaviti svim sredstvima. Kakvu to poruku šalje?Neki kažu da je to dokaz da je Zukorlić jači od države. Ne mislim tako. To je samo dokaz da je država slaba, da njene institucije ne funkcionišu. A jači od nje onda može biti svako ko se drzne da to zloupotrebi. Na stranu sad moje mišljenje da tu impozantnu građevinu u Novom Pazaru, u koju je mnogo uloženo, zaista ne treba rušiti nego naći načina da se legalizuje, tim pre što Vučiću to ne bi bio prvi put da interveniše u pravnim stvarima. Uz to, u ovom slučaju to mu ne bi bio nikakav problem, budući da to može da reši lokalna vlast u Pazaru pod komandom uvek vernog sluge Rasima Ljajića.
Sreda 07.12.2016.06:55
Ako je moglo da se legalizuje na hiljade bespravno podignutih objekata, po upola manjoj ceni od one koju su plaćali građani pokorni koji su zidali po zakonu, ako mogu da se ne ruše čak ni one koje se ni ne mogu legalizovati, kao kuće Nikolićevih sinova, na primer, može onda i ova zgrada koja ipak ima nešto širu upotrebnu vrednost i veći značaj. Ali, nikako na ovaj način i sa ovim obrazloženjem, koje afirmiše dvostruke aršine prema građanima Sandžaka i Beograda, brigom za razbijene glave jednih a drugih ne.To znači da se Bošnjaka plaši ili ih uvažava više od Beograđana, pri čemu omalovažava i jedne i druge. Ako se pazaraca boji, predstavlja ih kao zastrašujuće siledžije i potencijalne teroriste. Ako je reč o uvažavanju prava Bošnjaka, zašto jednako ne poštuje i prava beograđana, zašto bi sandžaklije ako se pobune bile priznati borci za nacionalnu stvar, a oni koji to isto traže u Beogradu iz-dajnici i strani plaćenici.
Sreda 07.12.2016.06:56
Da apsurd bude veći, dok se postojeći zakoni ne sprovode tamo gde je "opasno", neprestano se donose novi kojima se zagorčava, pa i uništava život običnom čoveku. To se pre svega odnosi na već antologijski zakon o smanjenju penzija, ali ima i novih potpuno otkačenih primera. Slušam ovih dana idiotska obrazloženja za novi zakon o prekršajima u saobraćaju, po kojem će vozačima u pijanom stanju biti oduziman automobil. Kažu da je mnogo poginulih u saobraćaju zbog vožnje pod uticajem alkohola, pa je u tim slučajevima vozilo ubitačno oruđe koje treba oduzeti, kao da ubija auto a ne pijana budala za volanom. Nije im dovoljno da mu oduzmu dozvolu, čime bi ga isključili iz saobraćaja i tako onemogućili da na taj način ugrožava bilo koga. Hoće i da ga kazne oduzimanjem imovine, ne mareći pri tom, što oduzimanjem vozila kažnjavaju i celu njegovu porodicu koja ni kriva ni dužna takođe koristi taj auto. A, pored stana, automobil je najčešće i najveće bogatstvo prosečne familije u Srbiji. Kao što ova vlast obično čini, tako i ovaj zakon, otklanjajući jednu opasnost stvara drugu još veću. I takođe uobičajeno, to radi primenjujući dvostruke aršine tako što se ovim zakonom utvrđuje više različitih kazni za isti prekršaj, jer ne vrede svi automobile jednako, pa će pri oduzimanju neko biti kažnjen sa hiljadu, neki do desetak, a neki bogami i sa nekoliko desetina hiljada eura.
Sreda 07.12.2016.06:57
Cela priča se, dakle, svodi na procenu vlasti od koga ona može imati koristi a od koga štete, pa zato podilazi jednima a omalovažava i diskvalifikuje druge. Uglavnom daje prednost manje obaveštenima, sa kojima je lakše manipulisati, na račun onih koji više znaju. Nedavno objavljeno istraživanje "Demostat"-a, jasno pokazuje da koncentraciju moći u Vučićevim rukama podržava 65 odsto ispitanika sa osnovnom školom i onih koji nisu završili ni osnovnu, a 53 % od onih koji su završili dvogodišnje ili trogodišnje srednje škole. Već kod onih sa četvorogodišnjom školom ta podrška pada na 42 procenta, a kod onih sa višom ili visokom školskom spremom na 33 procenta. Istraživači ne kažu, ali za predpostaviti je da je kod onih sa mastersom, magistraturom i doktoratom (izuzimajući plagijatore i one koji su kupili diplome) taj procenat još manji.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)