Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 30.10.2016.
21:30
D. Lukić - Vesti A
Dopisnik "Vesti" i doajen spoljnopolitičkog novinarstva Dejan Lukić prvi put čitaocima prenosi atmosferu iz iračko-iranskog rata i susreta sa neprikosnovenim i harizmatičnim vođom Irana, ajatolahom Homeinijem. To je svojevrsno svedočanstvo iz prve ruke o korenima sukoba na prostoru Iraka i Irana.
Utorak 01.11.2016.21:30
Како изгледају сигнали „артиљеријске припреме“ за рат са Ираном показало се прошле седмице на Темзи. Двадесетог јануара, британски гледаоци „Прес ТВ“-а, иранског сателитског канала са седиштем у Техерану, угледали су на вечерњим екранима обавештење да је „програм недоступан“. Први пут од „Магна карте“ влада у Лондону укинула је Британцима могућност да гледају једну ТВ станицу. „Тако су В. Британија, САД и Израел фактички отпочели кампању на Иран, која ће се водити средствима пропаганде, асиметричног рата и употребе регионалних сателита Америке“, прокоментарисао је амерички „Каунтерпанч“, а у Лондону неколико независно мислећих коментатора на ово додаје да је сада извесно да ће „рата да буде“ и да је у оптицај већ пуштен сценарио тестиран у пракси (ТВ Београд), по којем се у предвечерје рата – асиметричног или не – прво ућутка „демократском процедуром крстарећих ракета“ непослушни медијски канал, па онда покрене војска.
Utorak 01.11.2016.21:31
За разлику од Америке, где Стејт департмент, Бела Кућа и Пентагон морају да заобилазе незгодни Први амандман Устава, Британија нема закон који санкционише „ограничење слободе говора и спутавање слободе штампе“. Непријатна иранска „Прес ТВ“ је, тако, скинута са неба одлуком такозване „Регулаторне комисије“, OFCOM, којој су дата широка права да процењује које вести Британци могу да гледају и слушају, а које су „демократски“ проскрибоване. Узгред, човек који је потписао смртну пресуду иранском ТВ каналу зове се Ед Ричардс, својевремено саветник за политичка питања великог радничког (лабуристичког) трибуна, а данашњег мултимилионера Тонија Блера. Ричардс је и више од тога, он је био човек задужен за такозвану „корпоративну стратегију“ у Би-Би-Сију. Зашто је земља „Магна карте“, „колевке демократије“, „слободе мишљења“ итд, посегнула за компромитујућом забраном једног ТВ канала?
Utorak 01.11.2016.21:34
„Гашење“ израелског атомског реактора Димона, уз долазак америчке Пете флоте у воде Залива и око њега, јасно најављује почетак рата америчких савезника против Ирана и Сирије. Био би то монументални хазард на тренутно најделикатнијем полигону у свету Израелско Министарство одбране и Национални комитет за атомску енергију одлучили су да угасе атомски реактор Димона, смештен у пустињи Нагев, а са објашњењем да га је тешко бранити и да је „рањив у случају рата са Ираном“. Дневник „Харец“, са своје стране, цитира високи војни извор и такође каже да реактор у Димони „није више непробојан у случају рата“. Гашење реактора минимизоваће – наводи се даље – опасност од нуклеарних падавина „у случају да буде погођен иранским ракетама“. Ради умирења јавности Директорат цивилне одбране појашњава да је реактор у Димони у служби атомских истраживања, па нема потребе да непрекидно буде у погону. Упркос томе што је већ 47 година непрекидно у погону. Индикативно, извори у Министарству одбране на које се позивају израелски, али и медији у Лондону, говоре да гашење реактора мора да почне „пре евентуалног израелског или америчког напада на иранска нуклеарна постројења“.
Utorak 01.11.2016.21:37
ИЗЛАЗНА ВРАТА НАФТЕ________ Реактор у пустињи Нагев конструисали су француски стручњаци 1964. године, а израда атомске бомбе у Димони била је херметичка тајна све док – у светски познатој афери – Мордехај Вануну, атомски научник који је радио у Димони није открио тајну британским листовима, био киднапован од стране Мосада, пребачен у Израел и издржао дуге године тешке робије. Реактор је данас друга по старости оваква атомска инсталација на свету, али је нашироко већ знано да је производио м-атеријал за атомску и хидрогенску бомбу. Држи се да Израел у свом арсеналу поседује најмање 80 атомских бојевих глава. За све време, па до данас, одбрана Димоне од могућих напада била је приоритетни задатак израелских оружаних снага; појасеви противавионских батерија опасавају широки простор око атомског комплекса, али се ипак сматра да је развојем ратне технологије комплекс постао рањив. Према информацији коју је објавио лондонски „Сандеј тајмс“ прошле седмице, а на основу високог израелског обавештајног извора, израелски војни експерти процењују да би у случају рата на израелску територију пало и до 15 хиљада иранских пројектила. Према истом извору, Иранци (и Сиријци) поседују ракете довољног домета да гађају Димону. Такве ракете има – каже се даље – и шиитска екстремна група „Хезболах“ у суседном Либану. Ирански бригадни генерал Масуд Џезаири, заменик начелника Генералштаба, изјавио је, како преноси Иранска новинска агенција, да ће Димона „бити гађана у случају да Израел нападне иранска атомска постројења која служе искључиво у мирнодопске сврхе“. Информација о наводном гашењу Димоне пуштана је са предумишљајем и као плотун у насталом вербалном рату око Ирана, који Империја распаљује као „артиљеријску припрему“ за потоњу фазу конфликта у Заливу где је Израел виђен као кључни актер, а ирански нуклеарни програм – војни или цивилни, свеједно – само повод да Империја поравна рачуне у Региону, после скупог промашаја у Ираку, посртања у Авганистану и „узалудног пролећа“ у арапском свету.
Utorak 01.11.2016.21:37
И као у Чеховљевој опасци, по којој када у првом чину драме на столу стоји пиштољ, у четвртом чину неизбежно следи пуцњава, тако и „гашење“ Димоне, уз долазак америчке Пете флоте у воде Залива и око њега, значи, сва је прилика да ће на крају бити пуцњаве. Гротескно и цинично из Вашингтона покрет поморске армаде прати претња да ће се Иран наћи под ударом америчке „и савезничке“ војне силе, уколико, како је запретио, затвори мореуз Хормуз за слободан проток заливске нафте. При томе, као да претња из Техерана није дошла као одговор на претходну одлуку Вашингтона и Брисела да се наметне нова омча санкција Исламској Републици – специфични ембарго на извоз ирачке нафте која пуни седамдесет посто буџета земље. Гротескно и цинично, „казус бели“ („casus belli“) нису санкције, него ирански евентуални одговор на санкције. Поред санкција на нафту које је, раме уз раме САД-у, најавила Европска унија, Барак Обама је уочи саме Нове године потписао и Закон којим се свим финансијским институцијама забрањује пословање са „Иранском централном банком“. Теснац Хормуз су витална излазна врата нафте из Залива. У најужем делу, између иранске обале и Арапских Емирата на другој страни, Хормуз је широк само 34 миље. Сваког дана танкери кроз теснац преносе у просеку 17 милиона барела нафте. Поремећај саобраћаја би, према проценама лондонских агенција за енергију, катапултирао цене нафте за целих 50 и више долара по барелу, и то усред глобалне економске кризе. Да ли ће Иран затворити Хормуз у случају западног војног напада и какве би то економске и геостратешке последице изазвало?
Utorak 01.11.2016.21:38
АМЕРИЧКОЈ СИЛИ СЕ БЛИЖИ КРАЈ ! И зато истиниту историју знајмо СРБИ СУ НАЈСТАРИЈИ НАРОД НА СВЕТУ а нашу историју приписују другима,од српског народа измишљају нове и нове народе и труде се да нам семе и корен униште уместо да буду захвални за светску културу и сва епохална позитивна научна достигнућа. Увек смо бринули за опште добро људскога рода а сада морамо ради опстанка бринути о себи и бирати шта је позитивно за нас ! Сложимо се, чувајмо се и множимо се РОДОЉУБЕ ПАМЕТНЕ ИЗАБЕРИМО да нас воде! БРАЋО СРПСКА ШИРОМ ЗЕМЉЕ ОВЕ – СВИ НА НОГЕ ОТАДЖБИНА ЗОВЕ

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)