Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 09.08.2016.
18:11
Vestionline A
Torba nošena na Mesec tokom misije Apolo 11, u kojoj su doneti prvi uzorci stena sa Zemljinog satelita, završila je kao predmet pravnog spora kada je slučajno prodata na vladinoj aukciji.
Utorak 09.08.2016.18:26
10 dokaza da nikada nismo sleteli na Mesec. Teorija da je sletanje Amerikanaca na Mesec iscenirano u studiju NASA-e, godinama postaje sve popularnija. Prema jednom istraživanju, koje je sprovedeno u SAD, pokazuje da oko 20% Amerikanaca veruje da astronauti NASA-e nikada nisu sleteli na Mesec. Predstavljamo vam 10 dokaze koji ukazuju na to da je misija Apola 11 snimljena u studiju. 10. Zastava koja se vijori. Prvi dokaz koji koriste teoretičari zavere kako bi pobili istorijski trenutak sletanja na Mesec jeste zastava koja se vijori. Kada su Nil Armstrong i Baz Oldrin zabili zastavu na Mesec, milioni gledalaca širom sveta videli su da se zastava vijori. Izgleda da je povetarac na Mesecu izazvao savijanje zastave. Međutim, problem je taj što na Mesecu nema vazduha i kiseonika, samim time nema ni vetra. Sa druge strane, NASA odbija takve tvrdnje napominjući da se zastava nalazila u limenoj konzervi pa je zato izgužvana. NASA je takođe objasnila vijorenje zastava tvrdeći da je astronaut mrdao aluminijumsku šipku na kojoj se bila postavljena zastava.
Utorak 09.08.2016.18:28
9. Gde je krater prilikom sletanja? Da je NASA zaista sletela na Mesec, teoretičari tvrde da bi se ispod letelice video krater od posledica sletanja. Kada pogledate bilo koji snimak ili fotografiju videćete da ispod letelice ne postoji krater. Kao i za teoriju oko zastave, NASA ima objašnjenje. Oni tvrde da je Mesec, za razliku od Zemlje, sačinjen od tvrdog kamena i da je nemoguće napraviti krater na takvoj površini. Iz NASA-e još napominju da je nepostojanje kratera posledica i slabe gravitacione sile na Mesecu. 8. Postojanje više izvora svetlosti Na Mesecu postoji samo jedan izvor svetslosti – Sunce. Imajući to u vidu, sve senke bi trebalo da padaju u istom smeru. Međutim, to nije slučaj sa fotografijama iz 1969. godine. Jasno se vidi kako senke padaju u različitim pravcima. Teoretičari tvrde da je to uzrok više izvora svetlosti. Oni napominju da su fotografije napravljene u studiju NASA-e sa više reflektora koji imitiraju svetlost Sunca. NASA je te tvrdnje pokušala da odbaci uz objašnjenje da se to dogodilo zbog nejednake površine Meseca. Međutim, ti navodi su brzo poоbijeni jer je nemoguće da brda uzrokuju da senke padaju pod različitim uglovima. 7. Kako su astronauti preživeli Van Alenov pojas radijacije? Kako bi stigli do Meseca, astronauti su morali da prođu kroz smrtonosni pojas radijacije koji je fiksiran oko Zemlje. Misija Apola 11 je predstavljala prvi pokušaj da čovek prođe kroz taj pojas radijacije. Teoretičari zavere tvrde da bi tolike količine radijacije spržile astronaute i aluminijumski oklop svemirske letelice. NASA je pokušala da poоbije taj argument tvrdeći da je bilo potrebno veoma malo vremen da letelice preleti pojas radijacije, napominjući da su astronauti bili izloženi malim količinama radijacije koje nisu smrtonosne.
Utorak 09.08.2016.18:29
6. Sumnjivi predmeti na Mesecu? Nakon što su objavljene prve fotografije sa Meseca, teoretičari su ubrzo primetili odsjaj misterioznih predmeta na Mesecu na kacigi astronauta. Taj predmet navodno visi na kanapu i ne bi trebalo da tako nešto postoji na Mesecu. Neki teoretičari veruju da je reč o studijskim reflektorima. Imajući u vidu to da je kvalitet fotografije veoma loš, teško je sa sigurnošću reći o čemu je reč. Međutim, sumnjivo je da nešto visi u vazduhu iako na ostalim fotografijama se ne vidi ništa slično. 5. Usporeni snimak hodanja i skriveni kanapi Kako bi potkrepili tvrdnje da je čitavno sletanje snimljeno u studiju, teoretičari su morali da pronađu objašnjenje za navodno hodanje ili skakutanje bez gravitacije. Teoretičari tvrde da ako snimak hodanja ubrzate x2.5 puta videćete da astronauti hodaju kao na Zemlji, odnosno, kao da hodaju pod silom Zemljine gravitacije. Ali, kako objasniti visine poskoka koje su nemoguće na Zemlji? Teoretičari tvrde da je NASA koristila kanape i tako podizala astronaute u vazduh. Na nekim fotografijama se čak ti kanapi i vide, ali veoma slabo. 4. Gde su zvezde? Argument da NASA nikada nije sletela na mesec potkrepljen je činjenicom da na fotografijama sa Meseca ne možemo da vidimo ni jednu zvezdu. Na mesecu nema oblaka tako da bi zvezde bile itekako vidljive i to jasnije nego sa Zemlje. Teoretičari tvrde da je bilo praktično nemoguće za NASA-u da postavi veštačke zvezde za tačnim lokacijama i odlučila da ih izostavi. NASA je čak u jednom trenutku tvrdila da nije bilo moguće videti zvezde zbog lošeg kvaliteta fotografije. Međutim, neke fotografije su visokog kvaliteta, ali i dalje se ne vide zvezde. Skeptici tvrde da je čak sa Zemlje moguće fotografisati nebo foto aparatima lošijeg kavaliteta i da će zvezde biti vidljive.
Utorak 09.08.2016.18:30
3. Kamen sa oznakom “C” Jedna od najpoznatijih fotografija sa Meseca sadži kamen na kojem se nalazi slovo “C”. Analizama je zaključeno da je slovo simetrično što dokazuje da nije moguće da je nastalo prirodnim putem. Teoretičari tvrde da je taj kamen obična dekoracija scenografije u studiju i da slovo “C” predstavlja smernice za ekipu koja je pripremala scenu za snimanje. Veruje se da je član filmske ekipe slučajno postavio kamen na pogrešnu stranu. NASA je prvo tvrdila da je fotograf pomoću fotomontaže docrtao slovo “C” na fotografiju. Međutim, NASA je u narednom objašnjenju napomenula da je moguće da je ljudska dlaka pala na fotografiju prilikom izrade i tako ispisala slovo “C”. 2. Originalni snimak sletanja slučajno obrisan! NASA je 2009. godine saopštila da su originalni snimci sletanja obrisani. Saopšteno je da su trake tada presnimljene i ponovo iskorišćene za druga snimanja. Međutim, trake koje su preostale kao i snimci koji su emitovani preko televizije su iskorišćeni i digitalno obrađeni. Obrada je izvršena u “Lowrey Digital” studiju u Holivudu. Taj potez NASA-e je izazvao polemike među teoretičarima. Oni tvrde da misteriozno brisanje originalnog snimaka, kao i obrada sačuvanih snimaka još jednom dokazuje da NASA i američka vlada žele da zataškaju čitav slučaj. Teoretičari se pitaju kako je moguće da baš te trake budu presnimljene, a reč je o istorijskom trenutku? Zbog čega snimak nije bilo čuvan na adekvatan način? 1. Ista scenografija za brojna snimanja Dve fotografije misije Apolo 15 snimljene su sa identičnim pozadinama, iako su iz NASA-e saopštili da su dve lokacije bile udaljene nekoliko kilometara. Međutim, iz te agencije saopšteno je da je Mesečeva površina veoma slična Zemljinoj. Oni tvrde da horizont, kada ga posmatrate ljudskim okom, izgleda da nije toliko udaljen. Razlog zbog kojeg su fotografije potpuno identične još uvek nije razjašnjen. Stenli Kubrik teorija Teoretičari tvrde da je američka vlada unajmila poznatog holivudskog reditelja Stenlija Kubrika kako bi režirao prva tri sletanja na Mesec. Oni veruju da je američka vlada unajmila Kubrika kada su pogledali njegov film “A Space Odyssey 2001” koji je obavljen 1968. godine, godinu dana pre sletanja na Mesec. NASA je navodno bila oduševljena realnošću pojedinih scena u filmu. Takođe, teoretičari tvrde da je Kubrik u svom drugom filmu “The Shining” postavio skrivene poruke kako bi suptilno informisao svet o lažiranju sletanja na Mesec.
Četvrtak 11.08.2016.21:53
Sletanje na mesec je obmana veka! Kao prvo da bi se stiglo do Meseca treba proći kroz Van Alenove pojase i izaći iz polja dejstva zemljinog magnetnog polja. Svi znamo, da ukoliko Zemlja ne bi imala sopstveno magnetno polje, koje je štiti od radijacije sa sunca, da bi život na njoj bio zbrisan za par dana. E sada zamislite svemirski brod koji može da zaštiti posadu od dejstva smrtonosne radijacije, njegovi zidovi bi trebalo da budu nekoliko desetina metara debljine i to od olova. Jednostavno, niko ne može da preživi izvan polja dejstva magnetnog polja. Kao drugo, čudno je da je NASA izgubila originalan video snimak, kao i sav maaterijal sa Meseca. Valjda se takvi istorijski video snimci čuvaj, posebno zaštićeni kao nacionalno blago. Recimo film, "Prohujalo sa vihorom" koji je snimljen 20-tih godina prošlog veka čuva se posebno zaštićen i izolovan od spoljnje sredine. A i zašto bi neko čuvao lažirani video maaterijal. Kao treće, ako su stvarno bili na Mesecu, zar nije onda on najpogodnije tle za obučavanje posada i ispitivanje uslova za sletanje na Mars. Da se razumemo čovek nikada neće sleteti na Mars, jer jednostavno ne bi preživeo takavo putovanje (zaključak na osnovu prvog primera). Postoje baze na južnom polu u onoj pustari, a ne postoji na Mesecu. I kao četvrto, tadašnja tehnologija je bila primitivna u odnosu na današnju. To je bilo doba hladnog rata, trke u naoružanju i tehničkim dostignućima. Američkoj načiji je nekako bilo potrebno povratiti ponos jer su tek posle Rusa nekako, jedva, uspeli da pošalju čoveka u svemir.
Četvrtak 11.08.2016.21:54
Stvar je vrlo jednostavna. U to doba nije postojala tehnologija koja bi omogućila prenos uživo sa Mjeseca. Jednostavno, predajnik i antene bi bile preveliki za prenos do Mjeseca, a da ne govorimo o nepouzdanosti elektronike. Bez obzira da li su letovi bili pravi ili ne, snimci su napravljeni u studiju. Bez prenosa uživo cijela stvar za amerikance ne bi imala smisla, pošto za njih postoji samo ono što je bilo na TV.
Četvrtak 11.08.2016.21:56
Kada su amerikanci objavili svoju laz da su sletili na mjesec sovjeti su odgovorili da i oni mogu da slete ali da nemaju tehnologiju da se vrate??? Kjubrik jepriznao (kao i jos neki likovi iz NASE) da su pojedine kadrove snimali na zemlji??? Ako su amerikanci bili na mjesecu onda je i Kjubrik snimio svoju Odiseju u svemir po istinitom dogadjaju. Taj i takav modul jednostavno nije imao goriva i mogucnosti da se vrati do glavnog modula jer bi sve gorivo potrosio vec pri sljetanju. Da ne govorimo o tome koliko bi goriva bilo potrebno za oslobadjanje od mjeseceve gravitacije, ponovnog obljetanja mjeseca i zaustavljanja i spajanja sa glavnim modulom. Osim toga bio im je potreban kompijuter tipa danasnjih koi je u to vreme zauzimao prostor dva takva modula( ako su ga uopste imali).

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)