Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.04.2016.
14:12
informer.rs A
Svi se sećamo da je u drugoj polovini jula 2008. provejavala sumnja u verziju priče tadašnje vlasti o hapšenju Radovana Karadžića - da li je stvarno uhapšen kada je uhapšen, kao i pitanja gde je držan, kako je prema njemu postupano... Kao što je i poznato da naše vlasti pretežno uvek lažu, sada sigurno znamo da je tako bilo i ovog puta - iako je prema tvrdnjama Saveta za nacionalnu bezbednost, čiji je prvi čovek tada bio Boris Tadić, kao i izjavi Rasima Ljajića - proizašlo da je Karadžić uhapšen 21. jula 2008, iz iskaza bivšeg predsednika Republike Srpske saznalo se da je do lišavanja slobode došlo tri dana ranije, 18. jula, u autobusu na liniji 73.
Četvrtak 07.04.2016.17:39
Svedočenjem zaštićenog svedoka Tužilaštva danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, Sakibu Mahmuljinu, optuženom za ratni zločin koji su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“ 1995. godine na području Vozuće. Ovo je, inače, prvi svedok Tužilašva BiH, koga je odred „El mudžahedin“ zarobio 21. jula i držao zatočenog do 23. avgusta 1995. godine. U potresnom svedočenju koje je šokiralo sve u sudnici, svedok je ispričao da su nekoliko njegovih saboraca i njega zarobili pripadnici ovog ozloglašenog odreda, da su bili mučeni, fizički i psihički maltretirani, zastrašivani, prvo u selu Livade, a potom u logoru u blizini Kamenica, kod Zavidovića. Svedok je dalje rekao i da su dvojici zarobljenih pripadnika Vojske RS odsekli glave koje su potom pokazivali ostalim zarobljenicima. Naveo je i da je još jednom saborcu u logoru u Kamenicama odsečena glava, nakon što više nije mogao da trpi mučenje, pa je uzvikuno: „Ubijte me, ne mogu više izdržati“. Kao nešto najstrašnije, zaštićeni svedok Tužilaštva ispričao je da su ih terali da ljube odrezanu glavu srpskog vojnika. Zdravko Jorgić, kome je sin Dalibor zarobljen i pogubljen na Vozući, istakao je da je sramota za pravosuđe u BiH da 20 godine ništa nije preduzimalo kako bi se procesuirali ovi gnusni zločini. - Sin mi je bio student i stradao je u vojsci. Ne verujem u ovaj sud koji do sada nije uradio ono što je trebalo, a dan danas tražim posmrtne ostatke svog sina – rekao je Jorgić, ističući da će nastaviti da redovno prati suđenje Mahmuljinu.Nada Marić iz Vozuće je u septembru 1995. izgubila muža Marka i brata Panteliju Spasojevića u logoru mudžahedina u Kamenici. - Drugi mi je brat, koji je takođe zarobljen u septembru, izašao iz Zenice polumrtav, nije prepoznao ni mene, ni majku. A za muža su tvrdili da mu je odsečena glava. Od ovog suđenja očekujem da ćemo saznati bar kako su stradali naši najmiliji – rekla je ona. Mahmuljin je uhapšen u decembru prošle godine, ali je uz mere zabrane pušten da se brani sa slobode. Suđenje je počelo 23. marta, a prvo će biti saslušavani svedoci Tužilaštva BiH.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)