Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 18.10.2014.
10:10
Beta A
Tradicionalna šetnju podrške u borbi protiv raka dojke "Milion Razloga zašto želim svet uz tebe", održaće se u subotu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.
Subota 18.10.2014.14:13
Poslednjih 10-15 godina digla se velika prasina oko toga koliko je rendgenska mamografija zaista efikasna u smanjenju smrtnosti od raka dojke. Uprkos naporima multimilionske industrije da to sakrije, cinjenice su dovoljno jasno isplivale na povrsinu: moguce je da smanjuje smrtnost od raka dojke, ali mnogo manje nego sto se trubilo (i trubi), vrlo blizu statisticki zanemarljivog. Uzrok je to sto ranija detekcija u poredenju sa pravilno uradjenim (tu je caka) fizickim (taktilnim) pregledom dojke ne cini bitnu razliku u tom pogledu. Sa druge strane, oko jedna u svake dve zene dijagnozirane da imaju rak u toj ranoj fazi ustvari nema rak, jer se to abnormalno tkivo ne bi pretvorilo u rak. Ovo...
Subota 18.10.2014.14:24
...je definitivno utvrdjeno obradom podataka u nizu zemalja za velike grupe zena koje redovno koriste rendensku mamografiju, i onih koje je ne koriste (na engleskom: overdiagnosis). Zato su mnoge zene nepotrebno podvrgnute ne samo stresu nego i hemjskim, radijacijskim i operativnim intervencijama. Svaka zena moze da nauci da pravilno ispita dojke za znake raka, i da ne zavisi od doktora u tom pogledu. Naravno, bitno je koliko je dostupan kvalitetan tretman u slucaju da je potreban. Jednu stvar koju ne treba zaboraviti je da postoje samo tri direktna uzrocnika raka dojke (i bilo kog drugog, ostecenjem DNA molekula): radijacija, cancerogene hemikalije i virusi, i da ne postoji bezbedan nivo.
Subota 18.10.2014.15:59
I naravno fizička trauma na tom mestu. moja majka je dobila hematom od udarca u poklopac zamzrivača, i prikrila, dok nije bilo kasno.
Subota 18.10.2014.16:20
Fizicka faktor sam po sebi ne moze da osteti DNA, ali moze da predstavlja kariku u lancu koji vodi sirenju raka. Cak i samo pritisak na tkivo dojke, bez povrede, moze da bude bitan faktor u remecenju ravnoteze izmedju celija raka i odbrambenih mehanizama tela (jer svi mi imamo celije raka, pitanje je samo koliko je telo efikasno u suzbijanju njihovog rasta). U knjizi "Dressed to kill" (Odevena da ubije, Singer and Grismaijer, 1995) autori iznose rezultate studije na 4700 zena, koji su pokazali da su one koje su nosile grudnajk vise od 12 sati dnevno, ali ne u krevet, imale 21 put visu stopu raka dojke. One koje su ga nosile i u krevetu 125 puta visu od zena koje nikad nisu nosile grudnjak.
Subota 18.10.2014.20:13
"....Mnoge se još stide tih pregleda, pa ih to odnese......" Да свакако, слажем се са твојом констатацијом и тај стид је нарочито изражен у сеоским срединама! Мада и жене какве јесу највише брину о породици, дјеци и о свему другом а о себи понајмање и када нешто осјете остављају то за касније јер боже мој имају 1000 пречих ствари да обаве.... Пишем то јер је таква била и моја мајка: Имала је мали милион планова и циљева, радила, стварала, бринула о свима а о себи не...Умрла је од рака дојке 2003. у 60. години.....:-( и иако сам давно одрасла и прошло је већ више од деценију да је физички нема....недостаје ми тако много !!!
Subota 18.10.2014.11:23
Da li će iko da odgovara za žene koje su obolele i umrle od raka prilikom čišćenja crvene zastave posle bombardovanja.
Ponedeljak 20.10.2014.09:14
Šetnji će prisustvovati ... i američki ambasador Majkl Kirbi ... Каква гротеска, амбасадор земље која је истоварила на Србију 15 тона осиромашеног уранијума, чија је земља директно одговорна за епидемију канцера у Србији !!! Београд је розе !? Розе магла је у вашој глави, а београд је црн од црнине за умрлим од канцера !!!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)