Subota 18.10.2014.
10:10
Beta

Od raka dojke u Srbiji umre 1.600 žena godišnje

Roze šetnja: Podrška kampanji "Milion Razloga zašto želim svet uz tebe"
 

Tim povodom, iz Ministarstva zdravlja su upozorili da je rak dojke i dalje vodeći uzročnik smrti kod žena, uprkos činjenici da je u najvećem broju slučajeva izlečiv ako je otkriven na vreme.

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli približno 4.000 žena, dok oko 1.600 umre od ove opake bolesti.

"Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva. Pomozite nam da promenimo statistiku", poručili su iz Ministarstva.

Tradicionalnu roze šetnju otvoriće simbolična polumaratonska staza dužine 21 metar i 95 centimetara, kojom će potrčati hrabri muškarci u roze štiklama, kako bi poslali jedinstvenu poruku koliko je podrška svih ključna u borbi protiv raka dojke.

U periodu od 11 do 16 časova u Knez Mihailovoj ulici biće postavljeno stručno savetovalište u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kako bi svi koji žele mogli da se informišu o samopregledu i načinima prevencije raka dojke.

Kako su naveli u Ministarstvu zdravlja, sredstvima prikupljenim u okviru kampanje podržaće se pokretanje programa psihosocijalne podrške ženama i njihovim porodicama koje se suočavaju sa dijagnozom raka dojke.

Šetnji će prisustvovati ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Mišćević i američki ambasador Majkl Kirbi, kao i brojne javne ličnosti.

2024 © - Vesti online