Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 02.08.2014.
10:20
Telegraf A
Mnogi pravoslavni vernici danas slave praznik Proroka Ilije koji je veoma poštovan u pravoslavlju, a oduvek je važio za strogog i nepokolebljivog propovednika etičkih vrednosti. Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.
Subota 02.08.2014.11:11
Ognjem i mačem su naterali Srbe da se odreknu svoje stare vere. Srbi su mnogo običaja preneli iz rodnoverja u hrišćanstvo. Naš narod pripisuje mnoge prirodne pojave Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.
Subota 02.08.2014.14:06
Ту си у праву. У нашем народу и даље постоје трагови паганства, који се виде, пре свега, кроз народне обичаје, који међутим, немају никакве везе с хришћанством. Наш народ је и даље већином сујеверан, што је за хришћане велики грех. Формално смо хришћани, а заправо смо сујеверни и мало знамо о својој вери. Ни овај текст овде не може да прође без помињања неких наших "веровања", која немају никаквог темеља у хришћанству, а народ их прихвата као хришћанске.
Subota 02.08.2014.15:06
Ako si hrišćanin ne bi trebao da VREĐAŠ (RODNOVERJE) RELIGIJU tvojih PRAOTACA. Paganstvo, poganstvo ili paganizam je izraz koji vernici abrahamskih religija, pre svega hršćani, koriste za politeističke religije. U pravilu ima negativne, odnosno pežorativne konotacije vezane i predstavlja izraz verske netolerancije, te se u svakodnevnom govoru izraz pogani počeo koristiti kao sinonim za "pokvarenost" i "nečistoću".
Subota 02.08.2014.15:21
Nesto sl. htjedoh napisali ali bez rijeci vrijedjanje. Nas narod je stariji od svih vijera i netacno ga je poimati za hriscanstvo i to samo pravoslavlje.
Ponedeljak 04.08.2014.06:55
Некада су људи мислили и да је земља пљосната ко палачинка, па зар је онда нетачно што данас човечанство сматра да је округла, и везује себе за то схватање? Какве има везе у каквим смо раније заблудама били? Важно је само то, да ли је то истина или лаж!
Subota 02.08.2014.15:44
DA LI SU hrišćani NA OVO PONOSNI ??? Od kada su nam OGNJEM i MAČEM zabranili veru naših PRAOTACA i nametnuli hrišćanstvo, ništa dobrog nam se nije desilo, samo PATNJA, SUZE, JAD i masovno UNIŠTAVANJE SRBA. Razmisli zašto su nam se desile sve strahote, nije li to zbog zločina koji su počinili Srbi hrišćani BRAĆI SRBIMA SAMO ZATO ŠTO SU BILI MNOGOBOŠCI. I ZA KRVAVE USTAŠKE ZLOČINE POSTOJAO JE SAMO JEDAN RAZLOG drugačije verovanje u ISTOG BOGA.
Ponedeljak 04.08.2014.06:36
Нисам био на интернету пар дана, па нисам ни стигао да ти одговорим, али изгледа да ни нема сврхе. Стално потврђујеш своје не познавање хришћанства, и користиш се copy/paste техником у комуникацији. Пошто си слаб на том пољу, копираш мишљења разноразних атесита и иновераца, а никад ниси прочитао ни једног Светог Оца, или бар њихова тумачења. Пишеш гомилу глупости о хришћанству, које су засноване на предрасудама и непознавању вере разноразних типова. Сваки хришћанин је дужан да каже шта је права вера, а шта су беживотни идоли, односно, ђавоља посла. Да ли ти свом детету нећеш рећи ништа лоше о дроги, иако знаш да је катастрофална по њега? Хришћанин увек говори истину, и осуђује зло, али не
Ponedeljak 04.08.2014.06:47
осуђује људе (нпр. наше претке), јер смо сви ми грешни, али се с греховима морамо борити. Покушаваш да се правиш паметан и на темама које слабо познајеш. Ко и сваки злонамерни атеиста, стално помињеш некакве прогоне и убијања, које је неко некада вршио у име вере. И комунисти су побили милионе људи у име невере, и демократе данас убијају милионе у име демократије! Па јел их то демократија учи да треба да убијају? Ниси ни мало реалан, јер ти и није циљ да дођеш до истине, већ да ТИ будеш у праву, да ТИ поучаваш све око себе у свему и свачему. Нема проблема, свако има право да ради и пише шта хоће. Ја ти ту ништа не замерам, али исто тако имам право да кажем шта је зло а шта добро.
Ponedeljak 04.08.2014.06:51
Само ме још једна ствар интересује код тебе. Да ли ти уопште верујеш у душу и у вечни живот, или си прави атеиста, који мисли да је човек настао од мајмуна? Буди добар па ми одговори само на ово питање! Поздрав!
Subota 02.08.2014.11:39
jedan je istiniti Gospod Isus Hristos, istina put i zivot, sve ostalo su lazni bogovi i sve vise ce ih biti pred kraj ovakvog gresnog sveta. Nisu nasi preci nista pogresili i nije ih niko naterao . Sami su odlucivali o svemu. Stefan Nemanja je imao mogucnost da bira kome ce se carstvu privoleti i Bogu hvala izabrao je parvu stranu. Sveti Sava je svojim primerom i zivotom svedocio Hristosa kao i mnogi Srbi svetitelji i mucenici i junaci od Kosova do Jasenovca i danasnjih dana i trenutno do pok. Patrijarha Pavla. svi oni su svojim zivotom svedocili Gospoda Isusa Hristosa i svoju veru. SRECNA SLAVA SVETI ILIJA SVIMA KOJI SLAVE I SRECAN PRAZNIK NAMA KOJI IDEMO NA SLAVU ILI SEDIMO KUCI.
Nedelja 03.08.2014.00:28
Izabrao je veru , ane sponzora, i gospod ga je proslavio tocenjem mira i lozom koja radja 800 godina . gde ima loza koja daje plod toliko godina zar to nije cudo Bozije. Treba otici na Svetu goru i videti da iz kamena je izrasla loza . za mene je to cudo. mnogo ljudi se izlecilo od Bozijih svetitelja dokazano, a da je izabrao sponzora, bio bi ovozemaljski kralj a mozda i car al ni njemu ni nama ne bi to nista vredelo. Ovako je proslavio i Srbe i sebe pred bogom do veka.
Subota 02.08.2014.15:16
Hršćanstvo je SEKTA. Rano hrišćanstvo je nastalo kao verski pokret, odnosno sekta unutar judaizma, da bi se tokom 1. veka od njega odvojilo. Vremenom je ovaj mali jevrejski verski pokret evoluirao u hrišćansku veru. Između 30. i 50. godine, hrišćansku crkvu čine isključivo Jevreji. Odlukom apostolskog sabora (48–49. godine) rešeno da i nejevreji budu primljeni u hrišćanstvo. -- U vremenu, kada smo imali svoju sopstvenu veru, imali smo moćna svetska carstva. A onda su nas podelili i pokorili jevrejskim poluistinama, prepisanim iz naših mudrih knjiga koje su spalili. Zahvaljujući dilemi, da li pravoslavlje ili izvorna srpska mudrost, opet smo podeljeni (ovo malo što je ostalo od nas).
Nedelja 03.08.2014.00:41
U pravu si samo jedno, tacno je da su jevreji smatrali Hriscane u pocetku sektom jer je to za nih bila neka nova vera . Celo covecanstvo je cekalo spasitelja ,mesiju -Hristisa da spasi svet od rimljana i njihove vladavine i ocekivali su da taj spasitelj bude oslobodilac svetovni , vojnik, medjutim ni jevreji ni drugi narodi ,samaricani, ninevljani, nisu prepoznali Hristosa kao spasitelja jer je on dosao i doneo vecno spasenje, spasenje dusa i Vaskrsenje.I kome je on bio spasitelj i ko je njega prepoznao kao spasitelja.. pa oni ubogi nepismeni siromasni bolesni slepi jer su bili cista srca, nisu bili otezali od sponzora ,bluda novca, i koji su sebe smatrali gresnim e oni su ga prepoznali jer
Nedelja 03.08.2014.00:51
su cekali lekara, koji ih je na svakom koraku lecio,a oni koji su bili na vlasti ti su bili i onda ai danas protiv Hrista. Zasto? jer sama vera u hrista ih razoblicava. Nije bitno da li si dao 1din ili milion bitno je das i dao cista srca i da te ne interesuje sta je sa tim , Hristos kaze onaj bogatas je dao od suviska , a ona sirotica je dala zadnju leptu(1din) od nemastine i Hristos kaze da je njeno vrednije pred Bogom. zato je Hristova vera istinita i on jedini daje od svih vera resenje. Sve vere kazu budi dobar ne lazi ne kradi itd ali samo Hristos daje resnje sta posle toga kada budemo dobri,VASKRSENJE I ZIVOT VECNI.Nas izbor je hocemo da verujemo ili neBog nikog ne tera na silu zato je
Nedelja 03.08.2014.01:01
BOG LJUBAVI. Kada su mu doveli kurvu koja je prevarila muza obicaj kod jevreja je da se kamenuje ta osoba, Pitali su Ga sta da rade sa njom da bi ga uhapsili. Ako kaze pusti je krsi zakon ako kaze ubij je nije Bog.On je mirno pisao po prasini i ispisao njihove grehove.Kada je ustao rekao je ko je bez greha neka prvi baci kamen na nju. Videli su ispisane svoje grehove i otisli. zeni je rekao jel te osudi neko.Ne Gospod..Ne osudujem te ni ja idi i ne gresi vise.Postala je najvernija Hriscanka. zato sto je osetila ljubav i istinu.
Subota 02.08.2014.14:04
Свима онима који данас славе Светог Илију нека им је срећна слава и у здрављу и весељу је прослављали !!! ПС: Од Светога Илије сунце је све милије !!! Каже стара народна пословица.....
Subota 02.08.2014.14:16
Što čini Sveti Ilija?! Srećna slava svima koji slave, a i ovima što idu na slave.
Subota 02.08.2014.16:35
Obicaji kod Srba koji su PREUZETI iz RODNOVERJA (vere slovenskih naroda) Da li znate koji su to obicaji koje su Srbi zadržali i koriste ih u Srbiji (i sire) ? Ti obicaji npr. uopste nemaju veze sa pravoslavljem (ili hriscanstvom) , pa opet Srbi smatraju da su svi ti obicaji deo vere u Boga itd. Evo nekih obicaja preuzetih iz RODNOVERJA - Slavljenje slave. - Slavljenje Bozica. - Slavljenje Uskrsa. - Daća. - Nova Godina.
Subota 02.08.2014.16:37
NASTAVAK -------- Pa konkretno: - Unosenje Badnjaka. - Farbanje jaja. - Nosenje hrane na groblje. - Prenosenje mlade preko praga na dan vencanja. - Presecanje kolaca na slavi. - Gadjanje jabuke na svadbi. - Kicenje kapije cvecem na Djurdjevdan i uoci svadbe. - Bacanje sita preko kuce na dan vencanja. - Pletenje venaca na Lazarevu subotu ili Vrbicu , koji se kasnije stavljaju deci na glavu, a oko vrata nose zvonce. - Kupovina venaca za sahranu. - Kicenje bozicne jelke. - Korindjenje. ( U Vojvodini. ) - Pravljenje koljiva za slavu. (Psenica) - Pravljenje bozicnih i slavskih kolaca. - Klanje petla na Iliju Gromovnika. - Bele poklade. - Prevodjenje stoke preko vatre u Sumadiji. itd. itd.
Nedelja 03.08.2014.01:22
Oprosti Svjatoslave, na ovu temu mora covek da bude malo opsiran.Srbski narod strada zato sto mora da ide uzanim putem koji je pun bola muke i ponizenja, a ne sirokim svetskim putevima punih veselja bluda ovo zemaljskih pobeda i dobiti, kojim idu hrvati ameri i ostali ovo zemaljski dobitnici.Taj put je Hristov put koji je prosao muku smrt ponizenje pljuvanje izdaju i mi taj put prolazimo i punimo nebesko carstv kojem se nevernici podsmevaju.Ono sto je zadnje na zemlji to je prvo na nebu i obrnuto tako da je nasa pobeda vec osigurana pametnim izborom Stefana Nemanje. Brzo prolazi ovozemalski zivot i onda se susrecemo sa strahovitom istinom za sve. Ovozemalj.pobednici su gubitnici,bice plac

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)