Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 17.02.2014.
01:35
M. Đorđević - Vesti A
Sednem pod maslinu na samoj morskoj obali i zamišljen dugo sedim sam. Misli moje praćene su prošlim ranijim sretnim životom u svome zavičaju, sećam se onoga lepoga života, moje dečice, roditelja, žene, brata i sestara, razmišljao sam na naše rodne ravnice, na lepa polja obrasla mirisnim cvećem, na lepe doline kojima povetarac duvaše, preneo sam u mislima, da sam tamo.
Ponedeljak 17.02.2014.02:06
'O učešću Srbije u Prvom svetskom ratu uglavnom se u školama uči „da je mladobosanac Gavrilo Princip izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu u Sarajevu, zbog čega je Austrougarska objavila rat Srbiji, a onda su Rusija, Francuska i Engleska ušle u rat na strani Srbije...". Istorijska distanca, međutim, pokazuje da je Srbija iskorišćena od strane velikih sila da se taj rat započne, što je skupo platila. A kakva je pomoć bila govori i tužna anegdota da je Francuska poslala topove za pomoć Srbiji, ali municija koja je išla uz topove nije bila istog kalibra. Municija je zato slata u Kragujevac na dodatnu obradu, što je samo usporilo odbranu zemlje.' Istoricar Srđan Cvetković
Ponedeljak 17.02.2014.02:12
Kralj Aleksandar Karadjordjevic Grobar svih Srba je uvlacenjem Srbije u ovaj rat zatro Srbe gore nego Murat na Kosovu. Cinio je slicno cak i u samom ratu. Pre bitke na Kolubari, na kojoj je srpska vojska ostvarila veliku pobedu, tadašnji regent Aleksandar u Kragujevcu je tražio od Vojvode Stepe Stepanovića da se povuče sa svog položaja glavnokomandujućeg , pa je Pašić morao da dođe u Kragujevac da sređuje stvari. Ko zna kako bi se Kolubarska bitka završila da se Vojvoda Stepa povukao sa položaja. Ne govori se javno i jasno da lično Aleksandar I. započeo tkzv. „Solunski proces“, u kome je eliminisao snažnu struju otpora u srpskoj vojsci, koja se protivila planovima o stvaranju Jugoslavije.
Ponedeljak 17.02.2014.02:23
Jugoslovenska Dinastija Karadjordjevica 1.Jedina dinastija koja uglavnom nije vladala Srbijom a naziva se srpskom 2. Kraljevina Jugoslavija 3. Srbija zrtvovana, podredjena englesko-francuskim ciljevima 4.Tesko pobrojati koliko njih su bili vojnici i oficiri zapadnih vojski. Skoro svi bezali i ostavljali Srpski narod u najtezim trenucima. 5.Za samo 40 godina pod Karadjordjevicima nestaje sa svetske mape Srpski narod, Srpska drzava i 3/4 Srba Srpska Dinastija Obrenovica: 1. Jedina srpska dinastija koja je sama porazila Turke 2. Kraljevina Srbija 3. Srbija najjaca balkanska drzava. 4. Svi sluzili Srbiji. Kad je bilo najteze uvek ostajali uz narod. 5. Srbija dozivela vrhunac svog razvoja
Ponedeljak 17.02.2014.06:04
Nije da se mesam u tvoj komentar, ali za mene licno, istorijski vidjeno, postoji samo jedan vladar Srba pod kojim je Srbija bila sila, Stefan Uros IV Dusan ili u narodu poznatiji kao Dusan silni.
Ponedeljak 17.02.2014.13:55
Daleko od toga da jedna zemlja koja je dala cara bila sila samo pod Dusanom, to je zabluda. Ona je pod njim bila najveca ali je bila silna i pod njegovim precima ali i pod Despotom Stefanom posle. Pod Obrenovicima Srbija ce dobar deo XIX veka provesti kao jedini slobodan entitet na celom Balkanu sto se bez ulaska u ekonomsku i vojnu pozadinu drzave ipak moze nazvati silnim. A svi znamo da su Karadjordjevici nizali pobede makar i pirove sa vojskom Obrenovica sve dok je nisu potpuno unistili (kao i drzavu), zbog cega je uglavnom i danas nemamo. Pozdrav

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)