Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 08.09.2013.
12:03
Z. Gligorijević - Vesti A
Iako Zajednica Srba u Makedoniji, osnovana na Vidovdan 1991. godine, postoji da bi brinula o srpskom identitetu, ona u ovoj državi nema velike mogućnosti za delovanje. Nevladine organizacije je ne finansiraju jer ovu zajednicu ne tretiraju kao manjinsko, već kao bilo koje građansko udruženje. Samim tim, nemaju privilegije koje makedonska manjina uživa u Srbiji.
Nedelja 08.09.2013.13:03
Ja sam Srbin u MK...partije srba su produzene ruke vlasti i ustvari oni postoje da samo sebi priuste ugodan zivot a za nas srbe se ne brine doduse od sami makedonaca nikad nismo imali problem ali zato od albanaca da isto i sami makedonci..ima usijane glave kao i svuda koje mrze Srbe ali su to obicno bugarofile. Citam u tekst da ima 23 posto albanaca nije tacno nisu vise od 17 posto ali je zapad vestacki namerno nametnuo cifru od 27 posto kako bi drzavu drzao u napetost daju ci im vise prva nego samim makedoncima....a nezainteresiranost Srbiju i srpske partije u MK pravi da polako pada cifra Srba neki bezi od MK neki polako zaboravljaju da su Srbi...ima puno Srba koi ne znaju srpski jezik
Nedelja 08.09.2013.13:18
Zemlja u kojoj zivis Srbine je oteti deo Srbije, bas kao i Kosovo. Razlika izmedju Vardarske tj Srpske Makedonije u kojoj zivis i Kosova je samo u tome sto je nas vrli predsednik Milosevic predao Makedoniju bez opaljenog metka. Na taj nacin je direktno ucestvovao u nacionalnoj tranfsformaciji Srba iz 'Stare Srbije' u tzv Makedonce, neshvacene potomke Ace Makedonskog. Danas skoro da nema zemlje u kojoj nije tesko biti Srbin.
Nedelja 08.09.2013.13:40
Milosevic nije predao Makedoniju bez opaljenog metka.Nego Makedonci su svesni sta su Srbi za nas,i ostavili mirno da se JNA povuce.Samo "narod" kao Hrvati ili Muslimani u Bosni mogu da pucaju na 18 godisnjake (kao Tuzlanska kolona).Nisu oni pitali da li Milosevic zeli da opali neki metak.Nego kada neko mrzis iz dna duse onda nadjes nacina da ga napadnes.U mk nije isplajen ni metak zahvaljujicu Srbima i Makedoncima.A to sto se sada desava u Mk kao sto je rekao "srbmk" je prava istina.I Makedonci su zrtve ove vladajuce garniture.Sramota me je da kazem da sam Makedonac.Daju prava siptarima koji svugde istacu samo siptarsku zastavau.A pogledajte sliku iz Nagoricane i sve ce vam biti jasno
Nedelja 08.09.2013.13:43
U Makedoniji nemaju prava ni Makedonci ni Srbi.Jedino prava imaju SAMO siptari.Jednog dana ce sve to da pukne kao balon.Nas najveci problem je prodana vlada,izdajnicka.Problem siptara je u drugom planu.
Nedelja 08.09.2013.14:00
Pogledaj kartu Vardarske Banovine i videces da su ti 'Makedonci' o kojima pricas Srbi kao i oni u Leskovcu, Vladicinom Hanu i Vranju. Ostali su Bugari i to je to. Dakle, 2/3 Vardarske Banovine komunisti su pretvorili u tzv Republiku Makedoniju a 1/3 ostavili u Srbiji. To znaci da je 2/3 obicne geografske regije pretvoreno u drzavu. Koliko je ona realna govori i podatak da ne moze ni ime da osmisli a da se neko ne pobuni zbog falsifikata. Neko bi rekao da je svojim odricanjem od ovih Srba, potomaka vitezova dusanovog carstva, Milosevic samo potvrdio kontinuitet komunisticke SFRJ. Jos da je bio komunista, neko bi rekao da je to sasvim logicno.
Nedelja 08.09.2013.13:54
'Makedonci' se u toj prici nisu nista pitali jer FYRM kao sto joj samo ime kaze jeste americki proizvod. Dakle, da se sutra srpska vojska povuce iz Nisa, verujem da se Srbi medjusobno ne bi pobili sto ne znaci da bi cin otcepljenja bio opravdan. Dakle, kada sam rekao bez opaljenog metka govorio sam simbolicno i nisam mislio na medjusobnu razmenu paljbe. I sam kazes, preko Drine postoji iskonska mrznja prema reci 'Srbin' od strane samih Srba drugih vera, pa smo se opet borili da zastitimo nacionalni i teritorijalni integritet a Makedonije gde mrznje gotovo da nije bilo smo se odrekli preko noci i prepustili je Siptarima, Americi i sto je najgore - denacionalizaciji. Ne zameri ako gresim.
Nedelja 08.09.2013.14:19
90% si u pravu.Ali sam Seselj je izjavio da su Makedonci poseban narod :) To ne znaci da se mi ne osecamo isto.Moze svako da ti vodi politika i namecuje svasta...ali ono sto imamo u DNK ne moze niko da promeni.Zato i taj zajednicki osecaj da smo jedno isto.
Nedelja 08.09.2013.15:11
Bez obzira na nase raznolike stavove o Seselju, njegove reci za nas ne bi trebalo da budu neprikosnovena istina. Potpuno se slazem sa tim da Krv nije voda. To je tacno pa iako je srpstvo u srcu Stare Srbije sputano, taj zajednicki osecaj se pokazao vise puta, setimo se masonvnih demonstracija u Skoplju 99' za vreme bombardovanja. Veliko postovanje tebi i Sarplanini na hrabrosti i istrajnosti. Iako nije bas popularno, mnogo je lakse biti Srbin u Beogradu nego u Staroj Srbiji.
Nedelja 08.09.2013.13:56
Hvala Bogu da se nesto konkretnije napise u stampi o polozaju zaboravljenih Srba iz Drevne Srbije danasnje makedonije.U ovoj kvazi drzavi asimilacija je pocela od pocetka drugog rata I jos traje ja sam tamo rodjen I okusio na svoju kozu to nasilje. Oteli nam Crkvu nemamo pravo na jezik :SKOLU: oteli nam identitet,ljudi se boje da kazu da su Srbi neko radi posla kao neko pa isti smo narod I to nama sve ide na stetu.Ima li neka adresa kojom bi Srbi iz ovih krajeva mogli da se orate ako neko zna neka je objavi molim .Vreme je da se I mi organizujemo kao narod I nacija.
Nedelja 08.09.2013.14:06
Svaka ti dala za komentar. Budi ovde, prati vesti i ostavljaj komentare, nemoj da odustajes i nesto ce se iznaci. Dok nas je dvojica neko jedinstvo ipak postoji a ovde nas ima mnogo vise od dvojice. Svaki visi nivo je za sada onemogucen jer su nase vodje zaokupljene rasprodajom srpske zemlje, uvodjenjem bosanskog i crnogorskog 'jezika' u skole i sirenjem dobrosusedskih odnosa sa okolnim 'narodima' tzv hrvatima, bosnjacima i crnogorcima. U takvim okolnostima tesko je naci zvanicnu adresu na koju bi mogli da se obratimo ali verujem da treba da radimo na tome. Ne zameri mi na komentaru i budi pozdravljen.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)