Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 27.05.2013.
13:50
M. Đorđević - Vesti A
Za vladavinu kralja Aleksandra Obrenovića moglo se govoriti da je u neumerenom i nesmotrenom odbranom ličnog interesa bezobzirno primenjivala razne pritiske koji su pogađali slobodu pojedinca i druga građanska prava, ali se nije moglo reći da je bila krvava. Međutim, posle 23. marta 1903. godine, ona je za Beograd postala samo krvava, iako žandarmi nisu pucali u masu.
Ponedeljak 27.05.2013.13:59
Za vladavinu kralja Aleksandra Obrenovića moglo se govoriti da je u 'neumerenom i nesmotrenom odbranom ličnog interesa bezobzirno primenjivala razne pritiske koji su pogađali slobodu pojedinca i druga građanska prava, ali se nije moglo reći da je bila krvava' A koje vladavina nije takva? Interesantno je da je A.Karadjordjevic kasnije zaveo sestojanuarsku diktaturu, pobio sve svoje protivnike (uglavnom one srpski a ne jugoslovenski orijentisane) i niko da upotrebi rec 'krvava' a ovde je koristite u negaciji. Jedan od retkih tekstova gde se o zaverenicima pise sa simpatijama. I to onim koji su uklonili poslednju Srpsku dinastiju. Neko bi rekao da masoni koji pobise Obrenovice i dalje haraju
Ponedeljak 27.05.2013.14:09
Za razliku od autora ovog teksta, gotovo svi Srpski istoricari navode A.Obrenovica kao izuzetno sposobnog i dalekovidog kralja za svoje godine (imao je 27 kad je ubijen). Masoni su uz pomoc Karadjordjevica ubili Kneza Mihaila, a onda uvideli da im krtice koje su ubacili u drzavni aparat i vojsku mogu sprovesti nesto mnogo bolje - zatiranje srpske dinastije zaverom. 'Mediji su trubili protiv kralja'. Pa kakva je to diktatura koja je to dozvolila? I ciji su to mediji bili? Kralj je jednom izjavio kako medijska pomama nema nikakve logike - svi njegovi podanici imaju pravo da ozene koga hoce, jedino on, njihov kralj, to nema.
Ponedeljak 27.05.2013.14:17
Ustvari, mnogi tvrde da je cak Draga Masin podmetnuta kralju jer je vidi bas njen dever A.Masin bio jedan od vodja masonskih zaverenika. Ovo nije dokazano. Cinjenice su medjutim da je A.Obrenovic sprovodio stabilnu politiku sirenja Srbije na stetu velikih sila i pretio vojnom unijom sa Grckom i Bugarskom u Trecem Tursko-sprskom ratu. Englezi su strahovali od hriscanskog ulaska u Carigrad i stvaranja 'Srpske Unije', stogodisnjeg plana Obrenovica, i zato zeleli da u Srbiju dovedu ne-tradicionalnu masonsku dinastiju koja ce da slusa njihova naredjenja i u ovom tada neminovnom ratu a i u miru. Koja ce bar da oslabi Srbiju, po mogucnosti je ukloni sa mapa sveta u cemu su Karadjordjevici uspeli.
Ponedeljak 27.05.2013.14:21
Englezi od tada ne odlaze iz Srbije. Treba reci i to da su Englezi kroz ceo XIX vek vestacki odrzavali Osmansko Carstvo kako bi imali pogodno tle i oruzje u ratovima protiv Rusije. Kroz ceo XIX vek oni su zajedno sa Francuzima ratovali protiv naseg tadasnjeg saveznika Rusije a Francuzi cak i diretkno protiv Srba. U Balkanskim ratovima oni su i dalje zvanicno bili saveznici Turske. Lukavo su uspeli da nas okrenu protiv jedinih istorijskih saveznika koje smo imali do tada sem Rusa a to su Austrijanci i Nemci, zarad svojih interesa i oduvek radili na smanjenju Srbije. Posle revolucije u Carigradu stvorili su vestacku Tursku drzavu u Evropi takodje radi svojih strateskih interesa.
Ponedeljak 27.05.2013.15:51
Милоше , извини ако сам досадан али ти помињеш Аустријанце и Немце као наше историјске савезнике !?!? Можеш рецимо читати нашу епску поезију по цео дан али ШВАБЕ су наши непријатељи од памтивека , увек били и биће и ту никакви " мудри " обреновићи не помажу . Твоја германофилија мало боде очи а ваљда знаш и сам да између Енглеза и Немаца нема суштинске разлике . С друге стане Карађорђевићи никад нису заборавили многобројне прекодринске Србе и тежили су њиховом што скоријем ослобођењу док су Обреновићи тежили некаквој чудној српској унији окренутој само на истоку ...
Ponedeljak 27.05.2013.16:11
Naprotiv, ja sam upravo za to da se epika kojom ti uporno mases uvrsti u poeziju a istorija u cinjenice. U ovom sto si napisao nema trunke cinjenica: 1. Nisam germanofil nego srbofil, znam da se ti ne bi bunio da sam anglofil 2. Kaze ko da su nam vekovni neprijatelji Nemci i Aust, ti? Reci, kad smo ratovali sa njima dok se nisu pojavili Karadjordjevici? 3. Karadjordjevici su zaboravili sve Srbe ne samo prekodrinske i uzeli im naciju i vekovnu drzavu. Jel to resenje 'zapadnog pitanja'? Ako jeste onda bi Toma sada trebao da napravi uniju sa Albanijom kako bi zadrzao Kosovo. PS Svabija je samo pokrajina u Nemackoj pa je 'Svaba' isto sto i Sumadinac u Srbiji. Emocije u stranu, knjiga u sake
Ponedeljak 27.05.2013.14:24
Jos samo da nas sve podsetim da je liturgija Karadjordjevicima, razbijacima Srbije, juce u prisustvu engleskih zvanicnika i clanova njihove kraljevske porodice drzana na engleskom jeziku usred Beograda. Da li je to zato sto Beograd nije srpski grad bas od ove Vartolomejske noci 1903? Da li nase vodje i dalje pokusavaju da nas ubede da srpska istorija pocinje od momenta kada Srbija prestaje da postoji? Nadam se da mi necete zameriti na ovim pitanjima.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)