Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 25.05.2013.
14:01
M. Đorđević - Vesti A
Vlada generala Dimitrija Cincar-Markovića, obrazovana 1902. godine, označila je vraćanje Srbije na lični kraljev režim. To je uzbunilo dotadašnju, prilično ravnodušnu srpsku javnost. Naslućivalo se ukidanje sloboda datih Aprilskim ustavom iz 1901, a upravo su te slobode do kraja naredne godine ojačale opoziciju koja je na sva usta ocrnjivala kralja i njegov dom.
Subota 25.05.2013.14:20
"Vođi ove povorke, koju su sačinjavali đaci svih škola, trgovački pomoćnici i radnici, bili su velikoškolci Dimitrije Tucović (potonji osnivač borbene Socijaldemokratske partije) i Ljubomir Jovanović Čupa. Ova dva omladinca, divovskog stasa i odvažnog i mrkog izgleda rođenih vođa, povedoše povorku pravo na kordon "... - mogao je autor ovog teksta ISTIM ovim žarom i nadahnućem da napomene i da je tucović, kasnije, bio VATRENI PROTIVNIK teritorijalne ekspanzije Srbije posle I Balk.rata, i da je oslobađanje Kosova smatrao neprihvatljivom teritorijalnom ekspanzijom Srbije ??? Da mi je znati samo kako će ovo da opravdaju pristalice "ujedinjenja" ???
Subota 25.05.2013.15:08
Obrenovići nisu imali mnogo drugačiju viziju od Karađorđevića. Ne znam otkud ta fama. Cilj je bio oslobođenje od Turaka, a oslobođenje uže Srbije je bio samo korak i u obrenovićevskim očima. 1860. knez Mihail je jasno definisao buduću poltiku: 1. "Rad na materijalnom, kulturnom i prosvjetnom razvitku Srbije i povećanje njene vojne moći i 2. Nacionalna propaganda među hrišćanima u Turskoj i Austriji i spremanje opšteg ustanka za oslobođenje. Činjenica je da je neumorno radio na jačanju Srbije, ali se zaboravlja da je takva jača Srbija trebala biti pšolazište za mnogo kompleksniju politiku ujedinjenja na Balkanu, koju danas zamjeramo Karađorđevićima, a na pamet nam ne pada npr. sporazum sa..
Subota 25.05.2013.15:16
.. Crnom Gorom iz 1866. kojim se knez Nikola obavezao na abdikaciju u korist buduće države. Da ne spominjemo sporazum sa Bugarima od 26. januara 1867. kojim se dva bratska naroda obavezuju na život pod jednom zastavom, jednim patrijarhom i imenom "Bugaro- Srbija" ili "Srbo- Bugarska" kojim se knez Mihailo postavlja za šefa države i glavnokomandujućeg te nove nacije, a izbor glavnog grada ostaje za kasniji dogovor. Sve je to tu negdje. Mnogo htjeli- mnogo započeli. I svaka im čast. Pitanje je li bolja Jugoslavija ili Srbo- Bugarska je suvišno. Vrijeme je pokazalo da kompleksniju nezavisnost na balkanu niko ne zna iznijeti, a ove "prostije" kneževine i mikro- kraljevine su i previše pod..
Subota 25.05.2013.19:30
Nije bila u pitanju 'Srbo-Bugarska' nego Balkanska Konfederacija svih zemalja sa Srbijom Obrenovica u centru. To se naravno nije svidelo mnogima. U sklopu nje Srbija se nije odricala cak ni svoje nezavisnosti a kamoli nacije i potpune drzavnosti kao sto su uradili Karadjordjevici. Da je to za poredjenje, verujem da Velike Britanije ne bi bilo danas bas kao ni Jugoslavije. Ne zameri ako gresim.
Nedelja 26.05.2013.11:39
Dokument potpisan 26. januara 1867. u Bukureštu pod naslovom "Program političkog odnošaja Srbo- Bugara (Bugaro- Srba) ili njihov srdačan sporazum" u dvanaest tačaka mogu prepisati u cjelini, ako ima potrebe. Ukratko, predviđa stvaranje jedne nacije, iste krvi i jednovjerne, pod jednom upravom i jednom zastavom i imenom Srbo- Bugari ili Bugaro- Srbi. Garantuju odbranu granica države Srbo- Bugarske od napada spolja. Verozakon Srbo- Bugara je pravoslavni. Patrijarh Srbo- Bugara biće nezavisan, a sinod mješovit. Objavljivanje zakona biće u dvama dijalektima (očito jednog jezika Srbo- Bugarskog).. itd. U aprilu 1867. u Bukureštu još šira skupština delegata ovo je definitivno usvojila uz jedno..
Nedelja 26.05.2013.14:36
Simeone, Simeone, romanticaru nas ... Navedi jedan istorijski izvor. Odakle da pripises? Reklo bi se sa Sr.Wikipedie. Ako gresim, sto nije iskljuceno, reci mi ko je potpisao taj ugovor, jel Karavelov? Pa necemo valjda i Secerovskog da ubacimo u ovakvu pricu? Neko ce reci da nije ozbiljno. A posto volis taj internet vise nego leba da jedes, evo ti jedna cinjenica koju verovatno zna svaki osnovac, cak i indoktrinirani: Obrenovici su vladali Srbijom skoro citav vek i da si ti u pravu, ta Jugoslavija bi bila stvorena mnogo puta. Ona je medjutim stvorena svega par godina posto su Karadjordjevici osvojili vlast. Ovo su cinjenice, makar ja i gresio.
Nedelja 26.05.2013.14:49
Ovaj put je u pitanju knjiga iz lične biblioteke. "Neimari Jugoslavije" Jovana M. Popovića, Beograd 1934. Ovo isto izdanje: http://www.kupindo.com/Istorija/11361565_Neimari-Jugoslavije-Jovan-M-Popovic Da l se tekst sporazuma može naći na netu, ne znam. Evo i spomena tog sporazuma u jednom stranom radu. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/1748/18581.pdf
Nedelja 26.05.2013.14:59
Što se tiče potpisnika, bar sa naše strane se zna ko je potpisao sve slične papire i dvadesetak godina prije tog konkretnog sporazuma, od nezvaničnog nacionalnog programa, preko ugovora o prijateljstvu sa Rumunijom, ugovor o sklapanju saveza sa Grčkom, ugovor o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom i abdikaciju kneza Nikole, a i izvjesne sporazume sa Hrvatima i Albancima. Dakle, Mihailov predsjednik vlade i ministar spoljnih poslova- Ilija Garašanin
Nedelja 26.05.2013.17:56
Jugoslavija je stvorena kad su se stekli uslovi, tačnije kad je nestalo sila koje su kalkulisale preko naših leđa, i gdje jedna, gdje druga ili treća onemogućavale težnju koja je dugo sazrijevala. Očito, bilo je nemoguće dok su postojale A-U monarhija pa i carska Rusija i dok englezi nisu zauzdali Turke potpuno. Dok je zavisilo od odnosa Turaka, Austrijanaca i Rusa, nije moglo proći, nezavisno od volje bilo kog Srbina, kao što je i kasnije uguran i ko nije trebao biti u Jugoslaviji, za ubuduće, kad Englezima zatreba smjena vlasti, revolucija, prevrat..
Subota 25.05.2013.19:04
Po tome ni Al Kapone ni ja nemamo mnogo razlicitu viziju zivota. Obojica zelimo da mozemo da zbrinemo svoju porodicu, prijatelje i sebe. Ali nam se nacin prilicno razlikuje, rekao bih. Nacin Obrenovica je bio ujedinjenje srpskih zemalja sigurnom politikom, ratnom i diplomatskom, dok je politika Karadjordevica uvek igrala na sve ili nista. 2. Politika Obrenovica je bila iskljucivo srpskog karaktera i od samog pocetka radi na ujedinjeju srpskih zemalja u Srpsku uniju. Politika Karadjordjevica je masonska i imala je zadatak da oslabi Srbiju ili je bar skloni sa svetske mape. 3. Karadjordjevici su delili Srbe da bi ostvarili tu ideju a Obrenovici ih ujedinjavali cak i one drugih vera.
Subota 25.05.2013.19:06
Dok su nas Karadjordjevici zavadali sa saveznicima, komsijama i cak i medju sobom zauvek, Obrenovici su ujedinjavali i imali fanaticnu podrsku Rumuna, Bugara i Grka a onda i Srba svih vera. Svi oni su se nadali u Balkasnku Konfederaciju sa Srpskom Unijom u centru kojom bi vladali Obrenovici. Dakle kako jednom rekoh, ne razlikuju se mnogo, recimo koliko Cercil i Hitler.
Subota 25.05.2013.19:09
Dobar komentar. Da na to samo dodam da je taj isti Dimitrije Tucovic bio jedan od savremenika koji nije dao da se falsifikuje poreklo Karadjordjevica koje su oni pocetkom XX veka poceli da brisu kao sto ce kasnije Broz svoje, kako bi mogli da vladaju lakovernim Srbima. Po tom istom Dimitriju Tucovicu Ubice Obrenovica tj Karadjordjevici su Sitpari iz plemena Keljmendi (Klimenti). O tome se prilicno otvoreno govorilo do Sestojanuarske diktature Kralja Aleksandra.
Subota 25.05.2013.19:25
'Beograd je bio sav protiv mrske vladavine' Kaze ko? Jel kao Libijci protiv Gadafija? Jel kao Sirijci protiv Asada? Jel kao Srbi petog oktobra? Jel su to datumi koje je obelezio narod ili MI-6? Ocemo da pitamo narod gospodine autoru? Bas bih hteo da cujem recimo Libijce sta ima da kazu jer se poredbeno s vremenom u Libiji zivelo prilicno lepo kao u nas za vreme Obrenovica. Nisu svi bili grofovi ali nije bilo ni prosjaka. Drzava je bila jaka po svim osnovama, ekonomskoj, obrazovnoj, kulturnoj, naucnoj i vojnoj. Istina je da se zestoko zamerila marksistima i Jugoslovenima sto ju je kostalo zivota a i nas sa njom. Profitirali su Anglosaksonci i masonski mocnici. Neko bi rekao da zvucite ko oni

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)