Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 06.02.2013.
13:17
Z. Marjanović - Vesti A
Ne zna se tačan podatak kada je počela izgradnja dvorca u Takovu koji je trebalo da bude poklon naroda ovog kraja kraljici Dragi i kralju Aleksandru Obrenoviću, ali se zna da je dvorac oduvek bio kamenčić u konduri naroda koji ih je žuljao od 1902. godine kada je završen, pa do današnjih dana kada Takovci očekuju da nekada velelepno zdanje izgrađeno kulukom naroda bude obnovljeno.
Sreda 06.02.2013.13:59
Tekst za nase udzbenike. Prva asocijacija na 'Srpske dinastije' kako ih pisac zove je 'kuluk' (rekao bih, popularna rec u vremenu komunizma), 'proklinjanje', 'narodni znoj' ...Ako je 'kuluk' preteča radne akcije, postavlja se pitanje zasto doticni rukovodilac nije otvorio drzavnu kasu i uzeo pare? Nisam siguran da li je zato sto se to tad bas i nije moglo? Nisu svi dobri kao Djilas da iskesiraju milijardu drzavnih (citaj nasih) dolara za jedan beogradski most. Neko bi rekao da cemo za ovaj njegov uspesan potez da kulučimo do smrti i mi i nasi praunuci. A to je ono sto nam se redovno desava od kada je ubijen ovaj kralj, vladar poslednje srpske dinastije.
Sreda 06.02.2013.14:08
Ako sam dobro razumeo autora, narod je proklinjao kralja Aleksandra zbog 'kuluka' na njegovom letnjikovcu ali se u tekstu mnogo ne spominje da je iz tog kraja krenuo kraljev pradeda Milos i prvog ga oslobodio od Turaka.Dakle gradnja zdanja koje simbolise nase najvece oslobodjenje u poslednjih 500 godina je kuluk, a Kuca cveca je verovatno narodna stvarnost. Potom pisac teksta kaze da je taj isti narod preko svega palio i pljackao dvor cim dodjose prijatelji komunsti i bez problema nosio plen kuci. Neko bi pomislio da je u pitanju Ataturk a ne Obrenovic. A o tome koliko je narod srpskih krajeva 'proklinjao' Kralja Aleksandra govori najveca ulica u prestonici koja i danas nosi nosi njegovo ime
Sreda 06.02.2013.14:18
Za najinteresantnije nalazim, da tekstovi o svim Srpskim dinastijama izlaze uglavnom u domenu mracnih mitologija. A kad se krene sa jugo-nostalgicnim spevovima, coveku prosto krenu suze na oci. Neko bi pomislio da su ti Obrenovici, ne retko i Nemanjici, jedan mracan period nase proslosti za koji je jako dobro sto je iza nas. Molim vas oprostite ako gresim, ali nisam video jos ni jedan tekst koji pise o tome kako su Obrenovici uspeli da poraze Turke, uspostave Kraljevinu Srbiju posle 500 godina, Srbiju proizvedu u najvecu balkansku silu i dovedu je na njen najveci civilizacijski stepen razvitka. To nekako, slucajno ili namerno, ostaje izostavljeno. Ne zamerite ako gresim.
Sreda 06.02.2013.14:25
I na kraju, ostaje dvorac koji je narod 'prokleo'. Kako to da u naslov nije dosao neki drugi glagol kao 'pokrao', 'poharao', 'zapalio'? Jel zato što narod nikada ne bi uneo u kuću stvari koje je prethodno prokleo? Ili zato što se 'narod' danas ne bi dosetio da krene da zaradjuje pare od nečeg što su mu dedovi prokleli? Neko bi dakle rekao da se ne radi o narodu. Hvala sto ne zamerate.
Sreda 06.02.2013.14:41
Znam da je Natalija posle ubistva Obrenovica ,presla u Katolicku veru i svu ostavstinu poklonila Katolickoj crkvi .... njeni memoari se cuvaju u Vatikanu i nedostupni su...!? Da nije i to jedan od razloga poharanosti ovog dvorca ??
Sreda 06.02.2013.14:59
Moguce, ali mislim da uglavnom ne bi bilo logicno. Kraljica Natalija (zena kralja Milana) je bila Ruskinja i posle ubistva njenog sina, kralja Aleksandra, biva verovatno razocarana kako u Srbiju tako i u Rusiju. Koliko je ona pak volela Srbiju, pokazuje njena zaostavstina: Sva najveca imanja ostavila je upravo Srpskoj Crkvi i Manastirima a utehu pronasla u nekoj spanskoj porodici zbog koje je i presla u katolicku veru a potom se i zamonasila. U Srbiju naravno nije mogla gde su Obrenovici do danas postali zabranjeno prezime a verovatno ni u Rusiju koju su podrzavali anti-obrenovicevski radikali Nikole Pasica, velikog tragicara srpske katastrofe.
Sreda 06.02.2013.15:13
Pa ima tu svega posle 100 god. stalne smene dinastija Obrenovic-Karadjordjevic - prvi uvek vladao samo Srbima , drugi i YU narodima - dizali ustanke i vojevali promenljivom srecom....i stalno u sukobu ..... nase prokletstvo Srpsko...! „Dolazim na misao da bi taj ludi rat Crvene i Bele ruže trebalo prekinuti, utoliko pre što ulazimo u 20. vek pun novih problema. Trebalo bi sklopiti knjigu nad tim gotovo stogodišnjim ratom i okupiti se oko jednog barjaka“. Đorđe Genčić (†1939)"
Sreda 06.02.2013.15:23
Stalnih smena ipak nije bilo. U jednom kratkom periodu 'ustavobranitelja' knez Aleksandar Karadjordevic podrzan Englezima je pokusao da vrati Srbiju u Tursku ali je to trajalo jako kratko i narod ga je proterao. Danas se to vesto prikriva ali u je u nasim najvecim istorijskim knjigama vrlo jasno. A za jedan barjak smo svi ali samo ako je srpski.
Sreda 06.02.2013.15:10
Jos jedan detalj: gradjenje masonskog hrama na Avali Aleksandra Karadjordjevica. O njemu takodje nisam video mnogo novinskih tragova. Naime, ovaj jugoslovenski kralj je jedan deo Solunaca ostavio da prose na zeleznickoj stanici u Beogradu a drugi deo naterao da podizu spomen park 'Neznanom junaku' na Avali, rad srbo-katolickog tzv hrvatskog masona Ivana Mestrovica. Ako ste ikada bili na Avali, verovatno znate da ovaj park nema veze sa originalnim spomenikom srpskom heroju koji su podigli Nemci Srbima za vreme rata, vec je faraonsko zdanje kao i sam hotel. Gradjen je od crnog mermera a centralnu piramidu nose karijatide zena u 'jugoslovenskim' nosnjama. Zdanje je kopija kefrenove piramide.
Sreda 06.02.2013.15:20
Nekako se cini da protiv YU careva malo ko sme nesto da kaze. Eto, ni ja nisam pomenuo da je Aleksandar pre nego ce vrh Avale da pretvori u Gizu, srusi stari srednjevekovni grad Zrnov. Posto po sestojanuarskoj diktaturi niko nije smeo da dovede u pitanje ni jednu kraljevu odluku, pa su svi gledali kako kule ovog rimskog i srpskog utvrdjenja padaju kao kule od karata, pojavio se jedan stariji profesor univerziteta koji je kralju odbrusio da 'sramotno' rusi jednu od najvecih srednjevekovnih tvrdjava u Srba. Jugo-kralj mu je na to rekao 'Srpska? Ja mislio da je turska'. Ako uspete da skinete sa interneta knjigu Zorana LJ. Nikolica 'Masonski Simboli Beograda', pogledajte fotku na strani 83
Sreda 06.02.2013.15:51
Istoričari i narod drže Obrenoviće za diplomate, a Karađorđeviće za ratnike. Dinastija Obrenović vladala je isključivo Srbijom i Srbima, dok su Karađorđevići svoju vlast posle 1918. godine proširili i na Hrvate i Slovence vladajući Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca tj. Kraljevinom Jugoslavijom. To je jedna od razlika između ove dve dinastije. Sto bi vise odgovaralo masonstvo, Karadjordjevicima za koje kazu da pripadaju 20-om veku , a Obrenovici 19-om..! Inace ima jos zivih potomaka Obrenovica u G. Milanovcu .. !!
Sreda 06.02.2013.17:49
To je zabluda. Prvo, vreme ratnickih vladara je proslo negde oko bakarnog doba ako se ne varam. Od tada vojna pobeda ne mora da znaci pobedu, i vojni poraz ne mora da znaci poraz. Dobar primer za to je I i II Sv.rat u Srba. Drugo, Obrenovici su uvlacili Srbiju u rat uglavnom samo kada je bilo neophodno za Srbiju a Karadjordjevici kada je bilo neophodno za kolonijalne sile i masonske lobije. Trece, jedini opravdani rat od svih koje si nabrojao je II Sr.ustanak koji nam je doneo slobodu, jaku drzavnost i jaku naciju. Svi drugi su bili samo pocetak naseg kraja, pre svega ovi Karadjordjevica. Oni nisu vladali Kralj.SHS i YU nego su sprovodivsi volju masona pokusali da vladaju i nisu uspeli.
Sreda 06.02.2013.18:14
Zato i kazem da su Obrenovici vise diplomate i stvorili novu priznatu Srbiju - Kraljevinu ..... ....ali samo sa SRBIMA Srbiju ..! Diplomatija Karadjordjevica ka sirenju Srbije je dovela do nase propasti.... kako ljudske ,tako i kao Drzave..!
Sreda 06.02.2013.18:18
..... mislim na Kraljevinu Jugoslavije.... ratove sam naveo samo kao suvoparne zabelezene istorijske cinjenice... sta je bilo pod kojom dinastijom...!
Sreda 06.02.2013.18:22
Mislim da je blize realnosti da su Obrenovici bili maksimum vladara vremena u kom su ziveli - jednaka kombinacija ratnika i diplomata. Nije vredno divljenja samo to sto je Milos jedini srpski vojskovodja koji je vojno porazio Turke, nego okolnosti pod kojima je u tome uspeo. Od spaljene i posecene Srbije u I Sr.ustanku da stvori opasnu drzavu, narod i vojsku. Svajcarska i Belgija su prave diplomatske zemlje ali im vojske nisu neke. A kakva je bila vojska Obrenovica videli smo kada su je Karadjordjevici uvukli u rat. Da je bar bio za Srbiju. Slicna zamena teza koristi se za Despota Stefana Lazarevica znanog kao veliki diplomata i pesnik a covek je bio mozda i najveci ratnik u Srba.
Sreda 06.02.2013.18:26
sem sto je bio verovatno i najveci diplomata. Ratnik i diplomata je retka i opaka kombinacija a mnogima, reklo bi se, ne odgovara jaka i opaka Srbija jer onda kada je bila takva, niko nije mogao da kontrolise ovu bitnu evropsku regiju. Zato se tendenciozno gusi nacionalna svest u Srba forsiranjem jugoslovenskih i drugih anti-srpskih vrednosti.
Sreda 06.02.2013.18:32
Podrzavam ....... Posto si ljubitelj istorije i Srpstva .... veo jedan sajt posvecen Srpskoj istoriji .... mozda znas za njega ... ipak nek se ukljuce i drugi koji zaboravljaju-ne znaju-ili pogresno uceni o svojoj istoriji i korenima....!! https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/
Sreda 06.02.2013.18:45
Hvala. Evo i za tebe link uz jednaku potvrdu. Kada kliknes na 'free download' dobices malo prozorce da uneses ime i mejl. Posto se brzo registrujes odmah ces moci da skines ceo fajl u PDF-u. Otidi potom na stranu 83, pogledaj fotografiju i procitaj kratak tekst. Okolo imas mnogo zanimljivih fotografija i dokumenata. Komentar ne treba. To naravno vazi za svakog ko ima volju da baci pogled. Veliki pozdrav! Link: http://www.4shared.com/get/RcrIQfYc/zoran-lj-nikolic-masonski-simb.html

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)