Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 08.11.2012.
10:52
Beta A
Sociolog religije Mirko Đorđević izjavio je da su zagovornici ukidanja Autonomne pokrajine Vojvodine zaboravili koliko je Srbiju koštalo ukidanje autonomije Kosova.
Četvrtak 08.11.2012.11:03
Ustav je jasan oko položaja APV i zagovornici ukidanja i republike , nezavisnosti su pojednako neustavni Mogu sam da se zalažu za promenu ustava a to je čisto gubljenje vremena nema vecine za promenu ustava Pored toga smatram da sadasnji položaj APV ne moze da ugrozi drzavu ,policuja sustvo su nadležnost države .Može da se paranoiše oko svega ali nema potrebe. Mogu da razumem da neko smatra dupliranjem nepotrebnim ali tako je ustavu ,jedino što treba uraditi to je da sve funkcioniše što gladje.
Četvrtak 08.11.2012.11:09
Laže naravno ova fukara. Ispada da je Srbija kriva za pobunu albanaca zato što im je ukinula autonimiju. Masovni albanski protesti (tražili kososvo republiku) su krenuli početkom 80-tih, u tom trenutku su imali potpunu autonomiju, čak u nekim segmentima i veća ovlašćenja od tzv. uže Srbije, kao i potpunu vlast u pokrajini. Institucije su im ukinute tek 10-tak godina kasnije kad je postalo jasno da ih nikakav dogovor ne zanima i da su sve institucije pokrajine upregnute u separatizam. Autonomija Vojvodine nije multinacionalna, kao što tvrdi ovo đubre od Đorđevića, niti nacionalne manjine imaju prava na teritorijalnu autonimiju. Beograd ima veći procenat nacionalnih manjina od Voj.
Četvrtak 08.11.2012.11:19
Prvo je numesno napravio pararelu izmedju Vojvodine i Kosova moja velika primedba njemu ,praktično su svi faktori različiti ali upravu ste oboje oko Kosova. Tačno je da su mnogi Albanci pa čak i većina tražili republiku i ranije ali je ukidanje Autonomije 80 ih ujedinilo Albance oko nezavisnosti Onda se to činilo dobrom idejom ali dugoročno mislim da je to bila greška ,prošla je već i onda šansa kad se tim metodama moglo rešavati Kosovo Mirko Đorđević pravi grešku kao mnogi drugi uporedjujci Vojvodinu sa Kosovom ili Crnom gorom .Vojvodina je kao sve ostalo vrlo specifičan slučaj .Mislim da ukidanje autonomije prošlo ali da bi dobili Madjarske secioniste na severu .Nema potrebe dirati.
Četvrtak 08.11.2012.11:32
Ne slažem se, to je mešanje uzroka i posledice. Razlog albanskih nemira, koji su još početkom osamdesetih bili masovni i jednodušno podržani, je bila želja za izdvajanjem Kim iz Srbije. Sve institucije pokrajine su radile u tom pravcu a snagu im je dala agitacija i politička podrška iz USA. Ukidanje pokrajinskih organa je bio iznuđen potez Srbije u cilju suzbijanja separatizma. U čemu je vojvodina specifičan slučaj? Već sam rekao da Beograd ima veći procenat nacionalnih manjina od V, a čak i da nema - nacinalne manjine nemaju teritorijalnu autonomiju niti je autonomija vojvodine definisana kao autonomija nacija, već kao specifičan poljoprivredni kraj.
Četvrtak 08.11.2012.11:45
Opet se slažem delimično ali metod grube sile je bio zakasneo sasvim Ipak je to bio kraj 20 veka da bi tako nešto uspelo morao bi se rešiti i stanovništva a tako nešto za nekog makar malo razumnom je bilo jasno da neće proći ni pod razno još UN je stavio tački na to 45 God
Četvrtak 08.11.2012.11:54
Aufff, nije valjda da veruješ u UN i te gluposti, silu upotrebljava svako onaj ko može - zapad u celini prema drugim zemljama, izrael i turska prema svojim manjinama. U trenutku izbijanja albanske oružane pobune, Srbija nije imala nikakav izbor. Koji drugi metod ako su šiptari u rovovima? Zakašnjenje od 6-7 meseci za vojnu intervenciju je bilo zbog spoljnih pritisaka.
Četvrtak 08.11.2012.12:47
Naravno da su Kosovo i Vojvodina različite priče, ali može da ih zadesi slična sudbina. Kosovo je vekovna srpska teritorija, a li sa albanskim stanovništvom. Milošević je umesto da rešava problem odlučio da taj problem zabrani i ukine i tako je Kosovo otišlo iz Srbije. Vojvodina je za razliku od Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, ali je ušla u sastav Srbije tek u XX veku. Problema nema puno, jedino za one delove republičke vlasti koji bi da neograničeno vladaju svim delovima Srbije. Ipak, ukidanje Vojvodine i njene autonomije bi pokrenulo neka istorijska pitanja i dovelo do velikog problema, pa čak i do gubitka delova ili cele teritorije Vojvodine. ili
Četvrtak 08.11.2012.11:41
Koji recnik i uvrede a U PRAVILIMA stoji NEMA VREDJANJA ! No nebitno vredjajte kolko hocete u komentarima aki POJAVITE SE U JAVNOSTI sa takvim recnikom pod punim imenom i prezimenom . USTAV daje pravo svakom DA DRUGACIJE MISLI ,kome se to ne svidja bice da nije odavde! Svi koji zele "da ukinu AUTONOMNOST VOJVODINE" molim vas radite to punom parom ,pre ce se stvar resiti ,a resice je ONO SPOLJA .A zasto p,pa njima smo duzni i oni UPRAVLJAJU Srbijom kolko nam se to svidjalo ili ne .I jos jednom sa pljuvanjem ljudi autonomije napred ALI NE I MENE ,a ako hocete i mene potpisite se .Ovo napisa SRBIN VOJVODJANIN i sta sad ocete li me po Turski na kolac .Autonomiju Vojvodini NIKO nije poklonio -AU
Četvrtak 08.11.2012.12:32
Ma bre sramota! Jel treba da se mi SRBI brinemo šta će ko da misli od manjina, (čitaj: MANJINA) u Vojvodini i bilo gde u Srbiji? Valjda mi možemo svoju zemlju da uređujemo kako mi hoćemo? Da se pitam ukinuo bih i Vojvodinu i Kosovo kao autonomne oblasti. A ne da svaka šuša rasipa i radi šta hoće. Pazi majku mu, "stvoriće se separatizam na severu ako se ukine autonomija"?? Pa to nije separatizam, to je terorizam! Jer većina (SRBI) ne želi da se odvoji od Srbije, što je logično, već manjina koja, uzgred, ima svoju državu, ima svoj jezik, i ako im se ne sviđa kako Srbin uređuje svoju državu, ima svoju pa neka ide tamo.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)