Četvrtak 08.11.2012.
10:52
Beta

"Zagovornici ukidanja Vojvodine zaboravili na Kosovo"

Sociolog religije Mirko Đorđević
 

"Još uvek nam pristižu računi za ukidanje autonomije Kosova. Zato inicijative za ukidanje autonomije Vojvodine nemaju nikakvog smisla", rekao je Đorđević na tribini u Kikindi.

On je podsetio da je vojvođanska autonomija višenacionalna i dodao da jednonacionalne autonomije vode u separatizam.

"Ukidanje autonomije Vojvodine bilo bi u suprotnosti sa idejom Evrope, koja danas ima oko 70 autonomija", kazao je Đorđević i optužio delove Srpske pravoslavne crkve da su najveći zagovornici ukidanja Vojvodine.

Prema njegovim rečima, najgore što može da se desi je da se u Vojvodini pojavi drugi, suprotstavljeni ekstrem.

Kolumnista Teofil Pančić rekao je da Srbija danas ima vlast koja nema nikakvu ideju, i koja je potpuno nekompetentna, i koja nema kadrove ni za šta.

"Čak i da zamislimo da su oni najdobronamerniji ljudi na svetu, oni su naprosto epohalno nekompetentni", rekao je Pančić.

On je ocenio da su inicijative za ukidanje AP Vojvodine zapravo pokušaj sadašnjih vlasti da ukinu pokrajinske institucije, pošto u njima nikada ne mogu da osvoje vlast.

"Pokrajinske institucije su im ozbiljna opozicija u institucionalnom smislu i zato žele da ukinu Vojvodinu", ocenio je Pančić.

Predsednica Centra za interkulturnu komunikaciju Aleksandra Đurić-Bosnić kazala je da Novi Sad ne može da postane Evropska prestonica kulture, jer je sada na kulturnoj sceni grada kulturna politika koja je zatvorena i koja je povukla i neke "varvarske
poteze".

"Takva kulturna politika nas uvodi u srž devedesetih godina, u totalitarni koncept vlasti, u nešto što je vrlo isključivo i što ne trpi različitosti", kazala je Đurić-Bosnić.

Filozof Zlatko Jelisavac rekao je da Vojvodina ima autonomnu tradiciju kao specifična oblast, zbog čega zaslužuje prefiks autonomnosti. Tribinu "Vojvodina noću" organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz pomoć američke fondacije NED. 0

2024 © - Vesti online