Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 23.07.2012.
12:02
Vesti A
Srbi u dijaspori ogorčeni su zbog ukidanja Ministarstva za dijasporu, odnosno njegovog pripajanja drugom ministarstvu. Da podsetimo, dijaspora je svojevremeno bila pod okriljem Ministarstva inostranih poslova, odakle je 2004. izdvojena sa željom vlasti da pokaže koliko joj je rasejanje važno. U novoj vladi Srbije dijaspora je predviđena kao sektor pri Ministarstvu za kulturu i informisanje.
Ponedeljak 23.07.2012.12:32
Људи који живе и раде ван Србије и који стварно желе да помогну, и помажу, нама који смо остали у Србији имају пуно права да буду огорчени на властодршце у Србији. Тачно је, властодршце али и лезилебовиће у Србији интересује само новац људи из расејања и ништа више! Када нашим властодршцима и лезилебовићима понестане новца онда се Србима у расејању умиљавају до бесвести, али чим добију мало новца одмах, њима иза леђа, почиње оговарање и блаћење истих: те они су побегуље, кукавице, шанери, хоће леба без мотике и да они управљају са нама и сл. На све начине Србе ван Србије Београд гледа да онемогући као активне држављане Србије нудећи им у суштини само могућност да дају новац и не питају много
Ponedeljak 23.07.2012.13:42
Isti slucaj i sa RS.Ljudi se kandiduju i na fakultete,magistri i doktori,sa raznim nagradama koje su dobili vani,a nas intelektualni milje kaze da nisu podobni.Onda im je svako kriv sto mladi odlaze,a oni svoje pozicije cuvaju na ovaj nacin.Sramota.
Ponedeljak 23.07.2012.18:28
Vi niste NORMALNI,mislim na ove sto kukaju za ministarstvo,MOLM VAS,neka ni neko kaze sta je to ministarsvo u bilo kom sazivu nesto uradilo za nas????Ubedjen sam da za njima kukaju ovi iz SKUPSTINE DIJASPORE,je su se nadali da ce neko od njih zasesti u tu FOTELJU,neki su poceli da se uclanjavaju u stranke misleci na ministarsku fotelju,samo stranka izgubila na svim poljima,osto je jos jedan koji se jos nada ali Dacic zaboravio na njega.NETREBA NAM MINISTARSVO,jer ono nista ne radi za NAS.
Ponedeljak 23.07.2012.21:37
Prvo je mandatar Dačić objavio da se resor dijaspore pripaja Ministarstvu spoljnih poslova.U istoj izjavi je rekao da će se formirati Državna kancelarija za vere u kojoj će raditi predstavnici svih vera a da tom kancelariom neće rukovoditi političar ili neko ko je prvi put ušao u crkvu kao ministar.Takodje je rekao da je bolje tako nego da vere bude sporedni resor nekog većeg ministarstva. Dijaspora je pozdravila ta obrazloženja za vere i dijasporu misleći da će se sa istim uvažavanjem koalicija ponašati i prema dijaspori. Dakle i mi smo očekivali da ovoga puta i resor dijaspore neće voditi neko ko nije zaradjivao dijasporski hleb tj koji dijasporu upoznaje samo preko dnevnica. Takodje oče
Ponedeljak 23.07.2012.21:45
Ovoga puta postoji i zakonit način konsultovanja dijaspore jer postoji sto delgata Skupštine dijaspore i Srba u regionu i članova Saveta dijaspore. Postoji i Srpski svetski kongres ( svetska organizacija koja štiti interese srpskih zajednica u celom svetu i matici). Na sednicama Skupštine dijaspore je prisustvovao i mandatar Ivica Dačić. Nije veliki procenat dijasporaca član organizacija koje su birale delegate Skupštine, ali nije veći procenat gradjana Srbije član starnaka koje imaju ministre i poslanike,tako da je ta Skupština dijaspore legitimni sagovornik. Ko predsednici i članovi Ekonomskog saveta dijaspore bi mogli da puno pomognu vladi u privlačenju investicija dijaspore.
Ponedeljak 23.07.2012.21:52
Dijaspora više ne prihvata ministra koji nije dijasporac ali želi da vlada i predstavlja dijasporu,kao do sada. U resorima za ljudska prava su radili uvek funkcioneri koji su lideri roma,mdjara itd dok medju stotinak raznih funkcionera koji se u srbiji bave dijasporom u miinistarstvima komorama opštinama nema ni jednog lidera dijaspore niti povratnika iz dijaspore, što je dramatična diskriminacija i nastavak boljševičke prakse da smo mi politički nepodobni jer imamo dvojna državljanstva i zapadjački radni moral. medjutim lideri organizacija koje se bave unapredjenjem prava dijaspore u svetu i matici ovoga puta će bojkovati slanje novca u maticu kao što su uspešno bojkotovali nefer glasanje.
Ponedeljak 23.07.2012.22:02
Na poziv Srpskog svetskog kongresa dijaspori da ovog puta bojkotuje izbore jer posle 5 godina upozoravanja da ćemo bojkotovati izbore ukoliko ne bude glasanja poštom i posebne izborne jedinice i kandidata dijaspore kao što je to svuda u okruženju Francuskoj 12 poslanika, Hrvatskoj 5, Rumuniji, Makedonoji 3... Bojkot je potpuno uspeo jer je ovog puta glasalo 10 puta manje dijasporaca nego 2008!!! U Australiji O glasača!!!. Pre toga je Srpski svetski kongres uspešnim bojkotom i tužbom Komisi za monopol prinudio Western Union da dopusti i drugim da transferišu doznake pa su provizije uskoro pale na polovinu. Zato apelujemo na novu Vladu da nas ne diskriminiše u odnosu na manjine.
Ponedeljak 23.07.2012.22:07
Srpski svetski kongres zahteva da isti staus i budžet imaju tri Saveta skupštine dijaspore koji su formirani na osnovu Zakona o dijaspori. Devetnest Nacionalnih saveta manjina imaju stotinak kancelarija i zaposlenih na budžetu Srbije. Romi , Madjari...saveta dijasporeu pomoćnici ministra i državni sekretari ministarstva za ljudska prava i manjine. Sa druge strane posle tri godine Saveti dijaspore i Skupština dijaspore nemaju ni dinara budžeta ,ni jednu kancelariju a ovog Vidovdana je Ministarstvo prekršilo zakon pa nije dozvolilo ni sazivanje Skupštine i saveta.
Ponedeljak 23.07.2012.22:16
Koordinatorima Saveta Skupštine dijaspore nadležni službenik ministarstva gosopodja Djuran i nadležni funkcioneri ne daju ni e mail adrese koordinatorima Saaveteveta kako bi ih sprečili da šalju e mailove i poštu svojim članovima kao i da ih sazovu. Koordinator Saveta dijaspore za stausna pitanja advokat dr Mitrović iz Moskve je podneo zbog toga i KRIVIČNU PRIJAVU protiv nadležnih u Ministarstvu dijaspore koji ometaju rad dršavnih nezavisnih institucija kao što su Saveti dijaspore. Evropska unija posebno kritikuje Srbiju zbog sabotiranja rada nezavisnih institucija tjSaveta( Fiskalnog saveta,Revizora,Obdusmana,Saveta dijaspore... Zato je SSK tražio ukidanje Ministarstva dijaspore i otkaze.
Ponedeljak 23.07.2012.22:25
dijaspori treba ministarstvo kao ministarstvovera , manjina ili kulture jer su ta ministarstva obezbedjivala prostorije i novac za rad institucija a nisu ih zamenjivala. Ministri dijaspore su monopolisali medijske,političke,finansijske i kancelarijske resurse namenjene organizacijama i predsstavnicima klubova i organizacijama dijaspore i namerno sprečavali naše uzajamno povezivanje. Drastičan primer je da na sajtu ministarstva dijaspore nema ni jedne organizacije dijaspore a na sajtu ministarstva još uvek stoji spisak i adrese svih klubova i organizacijama ali do2004 kada Ministarstvodijaspore preuzima ažurirane spiskove. Na sajtu Bugarskog MIP-a ili Centra za dijasporu Crne gore svi klubovi
Ponedeljak 23.07.2012.22:33
Na stranim sajtovima Ministarstava spoljnih poslova ili kancelarija za dijasporu su adrese i imena svih predsednika organizacija i klubova a possebno krovnih ( zaštitnih -umbrela) organizacija na svetskom nivou kako bi im se dijasporci koji nemaju državljanstvo matične države obratili za pomoć.na primer konzulat Srbije nema pravo da pomaže Srbinu koji je državljanin Nemačke ili Austarlije kada on ima problemu Nemačkoj ili Australiji ali te države moraju da prihvate intervenciju svetskog kongres dijaspore jer su oni medjunarodne nevladine organizacije sa sedištem u UN Savet za ljudska prava.Jevreje u Srbiji nema pravo da štiti Abbasador Izraela već Jevrejski svetski kongres.WJC
Ponedeljak 23.07.2012.22:40
Kada Jevrejska ili ukrainska dijaspora u Srbiji imaju probleme za njih se nema pravo zalagati konzul ili ambasador Izraela ili Ukraine već su došli sekretar Svetskog jevrejskog kongresa i predsednik Svetskog ukrainskog kongresa. primljeni su po protokolu predsednika i premijera .Sekretara WJC Singera ( ne predsednika!) prinili su Tadić, Koštunica, Patrijah, predsednica Skupštine,Ministri u odvojene i javne posete. Predsednika ukrainskog kongresa je nedavno takodje imao premijerski doček. Sa predsednika Srpskog svetskog kongresa sa uvažavanjem su razgovarali brojni predsednici stranih država ali ne i predsednik Srbije Tadić koji je smatrao da je on predsednik i vladar i dijaspori.
Ponedeljak 23.07.2012.22:48
Medjutim novi predsednik Srbije Nikolić je već tri puta razgovarao sa Predsednikom srpskog svetskog kongresa Zoranom jovičićem. Pozvao ga je na inaguraciju a njegov protokol mu je dao državnički sataus kakav ima i u inostranstvu. Pored tog predsednik Nikolić je prihvatio poziv da doje na Sabor Dijaspore i Srpskog svetskog kongresa, koji će se održati posle finala sabora trubača u Guči, a na koji je SSK opet pozvao celu dijasporu a posebno obavezao sve predsednike folklornih i drugih klubova da dodju u Guču kako bi dijaspora organizovala Srpske festivale trube u 100 gradova sveta. Takodje SSK pozdravlja odluke mandatara Dačića što je zaštitio Divca i postavio za savetnika za dijasporu .
Utorak 24.07.2012.02:36
Srpski svetski kongres se tokom izbora pohvalio i odluku vladajuäe stranke

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)