Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 09.10.2009.
14:00
Tanjug A
Jedini zoološki vrt u pojasu Gaze angažovao je lokalnog umetnika da ofarba magarce tako da izgledaju kao zebre. Od tada im se neprestano povećava broj posetilaca.
Petak 09.10.2009.21:41
"...Pretpostavimo tako da smo otišli u kalemegdanski ZOO i, razgledajući izložene životinje, došli do ograđenog prostora na kojem je okačena tabla sa natpisom “Zebre”.[9] U njemu smo ugledali četvoronogu životinju koja pripada kopitarima i čija je koža prošarana crnim prugama. S obzirom na čulno svedočanstvo i ranije stečena znanja, reći ćemo da je to zebra. Ali, iskaz “Ovo je zebra” implicira iskaz “Ovo nije magarac vešto obojen tako da liči na zebru”, i ako nam neko predoči ovu implikaciju, morali bismo – prema PEZI – prihvatiti da znamo da ta životinja nije magarac vešto prerušen u zebru. Uprkos uverljivosti PEZI, ovaj zaključak nam ne izgleda baš prihvatljiv. U opisanim okolnostima teško da ćemo reći da znamo da to nije magarac vešto obojen tako da liči na zebru, jer mogućnost na koju upućuje implicirani iskaz nismo ni uzeli u obzir. {taviše, celokupno svedočanstvo kojim raspolažemo potkrepljuje samo to da je reč o zebri, ne isključujući mogućnosti da je to magarac vešto prerušen u zebru. Skeptik očekuje upravo ovakvu reakciju i on će, pozivajući se na dodatno logičko obeležje implikacije izraženo pravilom modus tollens, iz činjenice da ne znamo logičku posledicu (“Ovo nije magarac vešto obojen tako da liči na zebru”) iskaza na čije smo znanje pretendovali, a znamo da između njih postoji implikacija, izvesti zaključak da ne znamo ni polazni iskaz (“Ovo je zebra”).[10]...
Petak 09.10.2009.21:42
...PEZI bi dakle, s jedne strane, tvrdio da je znanje polaznih iskaza i znanje implikacije dovoljno za znanje impliciranih iskaza, ali bi, s druge strane, podrazumevao i to da je znanje impliciranih iskaza, kada znamo implikaciju, nužno za znanje polaznih iskaza. Iz te logičke činjenice proizlazi epistemička obaveza na koju će skeptik u nizu slučajeva računati: ako smo prihvatili PEZI i tvrdimo da znamo neki iskaz tipa “Ovo je zebra” on će se truditi da, kroz prigovor tipa “Možda je to magarac vešto obojen tako da liči na zebru”, smeštajući ga u domišljato konstruisanu hipotezu o tome kako je moglo da se desi da se u ograđenom prostoru umesto zebre zatekne upravo takav magarac, ukaže na alternativu čija negacija je logička posledica našeg polaznog iskaza i koju bismo zato morali da isključimo..." autor ovog teksta je bivši dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr. Živan Lazović koji inače "drži" katedru za epistemologiju iliti Teoriju saznanja :)))

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)