Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.11.2010.
01:14
Vestionline A

Rusi i čovek visok 285 centimetara

Rusija ima svoju Knjigu rekorda, koja se po podacima i primerima mnogo razlikuje od britanskog originala, i koja je, po mišljenju urednika, mnogo ozbiljnija, preneo je Glas Rusije.

Prva knjiga po ideji Ginisa odštampana je 1955. godine i nazivana je Knjiga superlativa. Ona govori o najvišem i najnižem, najvećem i najmanjem, najbržem, najstarijem, najnovijem, najtoplije, najhladnijem najjačem...

Najviši čovek na svetu je, prema ovoj knjizi, Fjodor Mahov. Bio je visok 285 cm i težak 182 kilograma... Umro je 1905. godine kada je imao 25 godina

Ideja nastanka knjige, koja po tiražu zaostaje jedino za Biblijom, pripada proizvođačima piva Ginis, koji su na jednoj večeri raspravljali koja je najbrža ptica na svetu. Kasnije se pojavila ideja da se sakupljaju podaci o raznim rekordima i stvar je došla do toga da se Ginisova knjiga izdaje u sto zemalja sveta.

Rusija, međutim, ima svoju Knjigu rekorda, koja se pojavila 1989. godine.
.
"Naše izdanje je ozbiljnije, pošto niz dostignuća koje registruju Englezi za Rusa je sasvim nejasan. Na primer, rekordi vezani za izbacivanje crva iz zemlje", rekao jeglavni urednik ruske knjige Aleksej Svistunov.

On je dodao da za njega, kao glavnog urednika, to se čini sasvim besmislenim poslom, dodajući da "pošto nemamo takvu tradiciju da sipamo hemikalije u pokušaju da sa kvadratnog metra izbacimo maksimum crva".

"Istovremeno u našoj knjizi postoje dostignuća kojih uopšte nema kod Britanaca. To je na primer najviša ruska peć. Ona je viša od šest metara i izaziva ponos", rekao je Svistunov. Iz ruske Knjige rekorda se može saznati, na primer, da je visoko zdanje Moskovskog univerziteta najviše u svetu univerzitetsko zdanje. Ono je visoko 240 metara, ima 32 sprata i 40.000 soba. Hram Hrista Spasa je najviši pravoslavni hram na svetu.


U Ermitažu u Sankt-Peterburgu čuva se najstariji tepih na svetu, star 2.500 godina. On je bio pronađen 1947. na Altaju i pripadao je plemenima stočara koji su živeli tamo u petom veku pre nove ere.

Za rusku Knjigu rekorda prijave stižu svakog dana. Šta sve ne predlažu ljudi, kazao je Svistunov, od novih stilova plivanja do nove sportske opreme ili nekakvih neobičnih predmeta.

Prihvataju se samo ona dostignuća koja su jasna i zanimljiva svima", podvlači glavni urednik knjige.

"Ako govorimo o nedavno registrovanim rekordima, to je najduža ruska torta - 247 metara. To je jedinstveno dostignuće koje će se držati verovatno deceniju. Torta je bila napravljena 3. oktobra u Astrahanu za Dan grada".

"Istog dana u gradu je bilo organizovano najveće kolo na svetu: 6974 Astrahanca uhvatilo se za ruke i opasalo astrahanski kremlj. Registrovano svetsko dostignuće je niže i dobili smo odgovor iz Ginisove knjige rekorda da ovaj rekord može da pretenduje na svetski rekord", kazao je urednik.

Rusi su više puta dospevali u Ginisovu knjigu rekorda. Najpoznatiji je Boris Jeljcin, 1989. on je na izborima za Vrhovni savet sakupio neviđenu prednost u glasovima birača - za njega je glasalo 4.726.112 ljudi više nego za njegovog suparnika, koji je dobio manje od 400.000 glasova.

Istaknuti ruski lekar Fjodor Uglov unet je u Knjigu rekorda kao najstariji aktivni hirurg. Do same smrti u 104. godini je vršio složene operacije i bio na čelu Saveza borbe za narodnu trezvenost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online