Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.10.2009.
17:17
index.hr A

Tajna pisma britanskih diplomata

Diplomatski dokumenti iz Nacionalnog arhiva ovih dana su objavljeni u javnosti zbog Zakona o slobodnom pristupu informacija. Do 2006. godine, veleposlanici koji su odlazili s dužnosti morali su da šalju Londonu pisma u kojima se nalazi njihova "iskrena procena" zemlje iz koje odlaze. Ova tradicija prekinuta je pre 3 godine kada su detalji izaslanika u Rimu, Sir Ivora Robertsa, procurili u javnost što je izazvalo skandal.

Prema "iskrenim procenama" britanskih diplomata stanovnici Nikaragve su često neiskreni, Kanađani neizmerno nezanimljivi, Tajlanđani priprosti, a u Egiptu je pričanje viceva o vladi "nacionalni sport".


"Bojim se da nema sumnje da je prosečan stanovnik Nikaragve najneiskreniji, najnepouzdaniji, najnasilniji i najskloniji alkoholu od svih Latinoamerikanaca“, napisao je 1967. tadašnji Britanski veleposlanik u Nikaragvi, Rodžer Pinsent.


"Prilazi gradovima su toliko loši da to šokira svakog posetioca iz Evrope. Kad smo došli ovde, nehotice smo uvredili domaćina raspitujući se kako se zove selo kroz koje smo upravo prošli. Ispalo je da se radi o glavnom gradu države, Managui", napisao je veleposlanik Pinsent.



Lord Moran, bivši veleposlanik u Kanadi, napisao je 1984. godine kako su Kanađani prosečni u svemu što rade i vrlo "neimpresivni". "Ovde nema silnog nadmetanja kao u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bilo koja osoba, koja je prosečno dobra u onome što radi, u književnosti, teatru, skijanju ili bilo čemu, postaje nacionalni uzor", napisao je Lord Moran.

Sir Antoni Rambold koji je služio u Bankoku dve godine do 1967. rekao je kako u Tajlandu ne postoje slike ni književnost, a uređenje enterijera je "odvratno".

"Nemaju književnosti, slika, a postoji samo vrlo čudna vrsta muzike. Njihove skulpture, keramika i plesovi, pozajmljeni su od drugih, a arhitektura je dosadna s odvratnim uređenjem enterijera", napisao je Rambold.


Sir džon Rasel je 1969. dolazio iz Rio de Žaneira kada je napisao da je Brazil "vraški loše vođen".


"Korupcija je toliko raširena da možete kupiti sve, od vozačke dozvole do sudije Vrhovnog suda. Brazilci su ipak drugorazredan narod, ali je isto tako očigledno da su na putu do prvorazredne budućnosti", piše u pismu bivšeg veleposlanika u Brazilu.

O Africi je pisao 1969. bivši nigerijski veleposlanik, Sir Dejvid Hant. "Vođe zemalja zapadne Afrike imaju izluđujuću naviku da biraju one postupke koji će naneti maksimalnu štetu njihovim vlastitim interesima", napisao je Sir Dejvid Hant.


No, nisu britanske diplomate kritikovale samo ostale, već im je i njihova vlastita služba bila predmet kritika. Tako se većina njih žalila na dosadne koktel-zabave i nezanimljiv diplomatski život.

"Zaista, koktel-zabave su smrt, kao što bi se, siguran sam, 99 posto kolega složilo" napisao je Dejvid Gor-But 1999. kada je odlazio iz Delhija.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online