Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.09.2010.
20:56
Vestionline A

Onlajn groblje za lečenje zavisnosti od interneta

Pošto je odavno postalo jasno da se igranje kompjuterskih igara može pretvoriti u zavisnost koja ugrožava privatni život, u Frankfurtu je pokrenuta inicijativa za odvikavanje od te "bolesti", pod nazivom "Sahrani svog avatara".

Kao potvrdu za neophodnost lečenja te zavisnosti, očigledan je primer Maksimiliana Baumera, koji kaže da je pet godina proveo igrajući igru "Veština ratovanja" (World of Warcraft) na internetu.

Hoću svoj kompjuter, nećete me prevariti


"Spavao sam šest sati dnevno. Išao u sam u školu i kad bih se vratio kući, pojeo nešto na brzinu i odmah sedao za kompjuter. Četovao sam prvo sa prijateljima, a potom se igrao što je trajalo i po 11 sati dnevno", prenosi "Dojče vele" Baumerovu izjavu.


Baumer je rekao da ne zna kada je to porimilo tolike razmere, dok mu otac jednom nije rekao da prestane da se igra.

''To poglavlje mog života je završeno''

 

Mada su inicijativu pokrenule vlasti Frankfurta, na stranicu herolymp.de dolaze mladi iz cele Nemačke, koji žele zauvek da se reše svog avatara".


Jedan od takvih je i Maks Baumer. On je na 'nadgrobnoj ploči' svog avatara napisao - "XIrok, proveli smo zajedno lepe trenutke. Ali nisi mi više potreban da budeš moj vodič kroz život. Potrebni su mi moja porodica i prijatelji. Pet godina sam mislio, sanjao i razgovarao samo o igri 'Vorld of Vorkraft'. To poglavlje mog života je završeno".


"Vorld of Vorkraft" je jedna od igara u kojoj igrači za sebe prvo kreiraju imaginarni, virtualni lik - avatara, kojeg potom vode kroz igru. To znači da se ne takmiče protiv kompjutera, ili druga koji sedi pored igrača, nego sa ili protiv miliona igrača širom sveta. Ta igra ima 11 miliona korisnika u skoro svim zemljama sveta.


Prema rečima Renate Lind Kremer iz frankfurtskog Sektora za borbu protiv droga, Baumer nije jedini koji se borio sa zavisnošću od internet-igara. Svake godine njenom odeljenju za pomoć se obrati oko 200 mladih ljudi sa sličnim problemom.


"Oko 20 procenata mladih u Frankfurtu, između 15 i 18 godina starosti, pred ekranom sedi više od 40 sati sedmično. To znači da, osim škole, imaju vremena samo za jelo i spavanje", kaže ona.


U tom sektoru su odlučili da odu korak dalje od savetodavne uloge za one koji traže pomoć, ali svesni da ne može drugačije - uspostavili su posebnu internet stranicu.

Prof. Johanes Brekers sa frankfurtske Akademije za vizuelnu umetnost, u razgovoru sa studentima o ovom problemu, došao je na ideju da se razvije internet stranica koja bi bila neka vrsta "virtuelnog groblja", koja bi sačuvala uspomenu na "dostignuća avatara koji su tu sahranjeni".


"Dobro ste čuli, virtuelno groblje za avatare, u čiji razvoj su neki igrači ulagali godine truda. Čini se da je to postala popularna platforma za one koji žele da se reše zavisnosti", rekao je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online