Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.09.2010.
18:08
O. Ikodinović - Vesti A

Svetski državnici sa najdubljim džepom

Dolaskom na vlast političari preuzimaju veliku odgovornost: odlučuju o sudbini naroda, rešavaju brojne probleme, ali zauzvrat stiču i veliku društvenu i finansijsku moć. U većini slučajeva funkcije im donose brojne privilegije i lagodan život. Žive u raskošnim rezidencijama i palatama, voze ih u luksuznim automobilima, imaju privatne avione, lično obezbeđenje i pozamašne račune u bankama...

Dobijaju i imunitet na koji mogu da se pozovu svaki put ako negde zaškripi i neka afera ispliva u javnost...
 

 S druge strane, prinčevi i kraljevi moć, bogatstvo i brojne povlastice stiču rođenjem. Odgovor na škakljivo pitanje: koji su državnici najbogatiji među političkom elitom, dao je nedavno britanski list "Indipendent" na čijoj je listi, inače, crnogorski premijer Milo Đukanović zauzeo poslednje 20. mesto sa 11,5 miliona evra...

BUMIBOL ADULjADEJ (82)

1. Džezer na tronu

Kralj Tajlanda Bumibol Aduljadej, poznat još kao Rama IX, najbogatiji je vladar na svetu. Njegova imovina se procenjuje na 23.000.000.000 evra. Osim ovog rekorda, ima i najduži vladarski staž - na tronu je 64 godine. Narod Tajlanda ga poštuje kao božanstvo, a iako je već star i bolestan, on i dalje čvrstom rukom upravlja svojim poslovnim carstvom.

Omiljeni monarh je inače školovani džez muzičar, a ogromno bogatstvo koristi za finansiranje raznih razvojnih projekata, posebno u seoskim područjima.

U prošlosti je nekoliko puta smirio više političkih kriza. Zbog toga je stekao moralni autoritet i za mnoge u toj većinski budističkoj zemlji važi za oca nacije. Inače, rođen je u SAD, a školovao se u Švajcarskoj.

SULTAN OD BRUNEJA (64)

2. Duguje državi za struju

Hasanal Bolkijah, sultan od Bruneja, raspolaže bogatstvom od 15.500.000.000 evra. Obogatio se zahvaljujući tome što njegova državica leži na tonama crnog zlata. Troši nemilice jer voli život na visokoj nozi.

Poseduje više od 6.000 jedinstvenih četvorotočkaša vrednih oko pet milijardi dolara. Pored toga, vlasnik je mnogobrojnih raskošnih vila i poseda, "boinga 747" sa pozlaćenim nameštajem, ima šest aviona i nekoliko helikoptera. Za svoj 50. rođendan 1996. godine angažovao je pop zvezdu Majkla Džeksona.

Na tronu je već 40 godina i živi u palati sa 1.788 soba. Uprkos tolikom bogatstvu, u martu ove godine je obelodanjeno da sultan duguje državi za struju neverovatnih 174 miliona evra.

 KALIFA BIN ZAJED AL NAHJAN (62)

3. Ne može bez trka kamila

Kada je 2004. umro šeik Zajed, otac nacije, prvi predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je ovu državu razvio u jednu od najbogatijih zemalja sveta, nasledio ga je njegov najstariji sin šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan čiji se kapital procenjuje na 13.800.000.000 evra.

Šeik Kalifa se bavi i bankarstvom i investicijama, a poznat je i po ulaganjima u hotelsku industriju. Pre tri godine, posetio je i Crnu Goru, jer je bio zainteresovan za izgradnju hotelskih kompleksa na crnogorskoj obali. Veliki je dobročinitelj, novac često daruje u humanitarne svrhe.

Važi za uzdržanog čoveka koji voli poeziju. Kao i njegov otac, voli lov i ribolov, a slabost su mu i trke konja i kamila.

 ABDULAH BIN ABDUL AZIZ (86)

4. Ženio se više od 30 puta

Kralj Saudijske Arabije poseduje bogatstvo od 13.200.000.000 evra. Na tron je seo u avgustu 2005. nakon smrti njegovog polubrata Fahda, iako vlada još od 1996. kada je Fahd doživeo moždani udar. Nekoliko godina zaredom našao se i na listama najvećih svetskih diktatora...

Započeo je izgradnju novog grada vrednog 26 milijardi dolara, koji bi trebalo da nosi njegovo ime. Takođe, po prvi put u istoriji ove zemlje osnovao je i mešoviti univerzitet, koji pohađaju i muškarci i žene. Nazvao ga je po sebi.

Kažu da se ženio više od 30 puta, ali da u skladu sa zakonima islama, u isto vreme nije imao više od četiri žene. Ima sedam sinova i 15 ćerki, a muški naslednici se nalaze na visokim javnim funkcijama.

SILVIO BERLUSKONI

5. Skandal majstor

Italijanski premijer, težak prema "Indipendentu" 6.800.000.000 evra, medijski magnat, zaljubljenik u fudbal, a naročito u svoj FK Milan, pokazao se i kao vešt političar koji je padao i ponovo osvajao vlast, demonstrirajući zavidnu moć političkog preživljavanja.

U više navrata je italijansko pravosuđe pokušavalo da utvrdi da li je u njegovim poslovima bilo i kriminala, ali je Berluskoni uvek izlazio kao pobednik. Novčanik mu je nedavno olakšan za 50.000.0000 evra koje je isplatio bivšoj supruzi Veroniki Lario.

Novine su mesecima bile prepune tekstova o Berluskonijevim divljim žurkama i aferama sa prostitutkama. On je sve to porekao, ali ga je ipak koštalo braka.

 HANS ADAM DRUGI (65)

6. Princ protiv poreznika

Najbogatiji evropski monarh je princ Lihtenštajna s imetkom od 2.800.000.000 evra. Porodična banka Adama Drugog LGT našla se pretprošle godine u središtu finansijskog skandala kada je na videlo izašlo da pomaže bogatim klijentima da sakriju novac od poreznika.

Osim banke, u porodičnom vlasništvu je još oko 20.000 hektara zemlje u Austriji, nekoliko palata iz 17. veka u Beču, firma "Rajs tek", proizvođač genetski modifikovanog pirinča u SAD i 400 godina stara umetnička kolekcija.

Sa suprugom kneginjom Marijom ima četvoro dece, tri sina - prinčeve Alojza, Maksimilijana i Konstantina i ćerku, princezu Tatjanu.

HAMAD BIN KALIFA AL TANI (58)

7. Šoping centar za ženu

Šeik Hamad bin Kalifa al Tani je 1996. zbacio s vlasti svog oca šeika Kalifu, emira arapske zalivske države Katar.

Danas poseduje kapital od 1.600.000.000 evra. Njegova zemlja je treća u svetu po rezervama gasa, a druga je najbogatija zemlja na svetu u odnosu na broj stanovnika.

Vlasnik je i satelitske televizijske stanice Al Džazira, čiji signal dopire do 20 arapskih zemalja, Amerike i većeg dela Evrope i smatra se najvećom protivtežom američkom CNN.

Kažu da je jednoj od svoje četiri žene, poreklom iz Italije, sagradio veliki šoping centar sa klizalištem, luna parkom i kanalom poput onoga u Veneciji.

 ASIF AL ZARDARI (55)

8. Iz zatvora na izbore

Bogatstvo predsednika Pakistana Asifa procenjeno je na 1.370.000.000 evra, a veruje se da je kroz privatne poslove iz zemlje izneo 1.500.000.000.

Na mesto predsednika zemlje stupio je 2008, godinu dana nakon ubistva svoje supruge, premijerke Benazir Buto.

Njegovo imenovanje za šefa stranke, a zatim i za predsednika države bilo je veliko iznenađenje, jer je poznat najviše po umešanosti u korupcionaške afere. Zardari, koga još zovu "gospodin 10 odsto" za provizije na velike ugovore, ne uživa veliku popularnost među Pakistancima.

Pravosudni organi su odustali od dela optužbi za koje se tereti Zardari, koji je do 2004. proveo 11 godina u zatvoru zbog umešanosti u korupcionaške afere i ubistva.

 SEBASTIJAN PINERA (60)

9. U odelu dva broja većem

Postao je lider Čilea početkom ove godine, ali je veliko bogatstvo stekao pre ulaska u politiku. Ima 803.000.000 evra. Obogatio se zahvaljujući uvođenju kreditnih kartica u Čile krajem 70-ih, poseduje akcije u avio-prevozniku LAN, vlasnik je vodeće TV stanice Čilevizion i suvlasnik je najpopularnijeg FK Kolo-kolo.

Tokom 1982. izdat je nalog za njegovo hapšenje. Bio je optužen da je prekršio bankarske zakone za vreme dok je bio generalni direktor banke Talca. Bio je u bekstvu 24 dana, a u julu 2007. kažnjen je sa 690.000 dolara.  Priznao je da ima maniju da kupuje odela dva broja veća kako bi se uvek osećao prijatno.

ALBERT DRUGI (52)

10. Obilazak Severnog pola

Princ od Monaka nasledio je većinu imovine porodice Grimaldi, umetnička dela, kao i firmu koja poseduje kockarnice u Monaku, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 800.000.000 evra.

Krunisan je 2005, posle smrti svog oca Renijea Trećeg. On je svoj život držao u strogoj privatnosti, uprkos glasinama o brojnim vezama sa glumicama, sportistkinjama i modelima.

Uživa u ekspedicijama, kao što je poseta Severnom polu, a zbog čestih putovanja u Monaku ga zovu "odsutni vladar".

Ovog leta se verio sa Južnoafrikankom Šarlin Vitstok (32), nekadašnjom olimpijskom reprezentativkom u plivanju, sa kojom je u vezi od 2006.

Nedelja 12.09.2010. 08:00
Ovo nije ispravno jer nase lopove nisu uzeli u obzir.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online