Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.08.2010.
06:17
Tanjug A

Ko ima "teže" bogataše: Srbi ili Hrvati?

"Nepristojno bogati junaci privatizacije“ čine novi društveni sloj u zemljama u tranziciji, a na prostoru bivše Jugoslavije po imetku se posebno izdvajaju hrvatski i srpski novopečeni bogataši, piše splitska "Slobodna Dalmacija", dodajući da, po zvaničnim procenama, srpski bogataši "teže" višestruko više od hrvatskih.

Miroslav Mišković i Ivica Todorić: Mnogi ih nazivaju "vlasnicima" Srbije odnosno Hrvatske

Najbogatiji Srbi su Miroslav Mišković, poznat po "Delta holdingu", koji je od 11 zaposlenih pre 20 godina došao do današnjih 24.000 i Filip Cepter (dok nije nabavio švajcarski pasoš zvao se Milan Janković), koji je od prodavca kuhinjskog posuđa dogurao do vlasnika internacionalne kompanije koja proizvodi posuđe "Zepter" u više evropskih zemalja.

Milan Janković alias Filip Cepter

Mišković je, procenjuje se neslužbeno, "težak" nešto više od dve milijarde evra, a Cepter dvostruko više.


Oko milijardu evra vredi poslovno carstvo Bogoljuba Karića, koji je počeo prodajom znački i privezaka, a najviše se obogatio za vladavine Slobodana Miloševića.

Zoran Drakulić

Na toliko se procjenjuje i biznis Zorana Drakulića, trgovca obojenim i retkim metalima, koji poseduje 12 kompanija širom sveta, kao i poslovi Petra Matića, koji je krenuo s osnivanjem kompanije MPC u Benkovcu 1989. godine, a tokom rata preselio posao u Beograd, gde trguje naftom, cigaretama i stranim pićima.

Poslovni mu je partner bio Marko Milošević, sin tadašnjeg neprikosnovenog vladara Srbije, što je njegovom poslu otvorilo sva vrata.

Stanko Subotić Cane

Prema podacima "Slobodne", oko 700 miliona evra "teži" Vuk Hamović, jedan od većih trgovaca strujom u istočnom delu Evrope, a otprilike jednako vrede i poslovi Stanka Subotića Caneta, pola milijarde vrede poslovi iza kojih stoji Milan Beko, oko 400 milion poslovi Predraga Rankovića Peconija, a oko 300 miliona biznis Miodraga Kostića.


Hrvatski bogataši, prema službenim procenama, "teže" višestruko manje. Ako je verovati "Forbsu", najbogatiji je Hrvat je Ivica Todorić, prvi čovek "Agrokora", čije je porodično poslovno carstvo procenjeno na oko 538 miliona evra.

On je, gledano prema tržišnim cenama na berzi, i jedini hrvatski milijarder.

Emil Tedeschi

Iza njega slijedi Emil Tedeschi, vlasnik "Atlantik grupe", s nešto manje od 124 miliona evra, pa Ante Vlahović, najveći pojedinačni deoničar rovinjske "Adris grupe", sa bogatstvom procenjenim na 90 miliona evra.


Slede hotelijer Anđelko Leko, sa 56 miliona evra na berzi, vlasnik "Diokija" Robert Ježić, s 52 miliona i vlasnik "Franka" Milan Artuković s 35 miliona evra deonica.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online