Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.08.2010.
01:14
M. Andrić - Vesti A

I Bugari zaljubljeni u Drinu

Za Drinu mnogi kažu da je najlepša evropska reka. Te potvrde stižu od iskusnih ribolovaca koji dolaze iz mnogih krajeva bivše Jugoslavije, ali i od onih sve brojnijih iz zapadnoevropskih i istočnoevropskih država. Poslednjih godina Drina je sve popularnija među bugarskim ljubiteljima pecanja. "Došao sam pre tri godine i oduševio se ovom rekom", kaže Marin Minkov iz Sofije.

Milen Kirilov, Spas Popov i Marin Minkov na Drini

Milen Kirilov (46) iz Sofije prisutan je na Drini skoro deset godina. Reč je o čoveku koji je sa navršene četiri godine prvi put uzeo štap u ruke uz pomoć oca Georgija i starijeg brata Krasimira i uputio se sa njima na rečicu Tundžu. Kasnije je ribario na mnogim vodama po Bugarskoj, najviše na Dunavu pecajući štuku, bucova i smuđa.

- Na sajmu lova i ribolova 2001. godine u Novom Sadu upoznao sam Mlađu Obrenovića iz Užica. On mi je pokazao slike krupnih primeraka mladice koje je upecao na Drini. Mislio sam da se radilo o fotomontaži, ali kad mi je iz automobila doneo ceo album sa slikama iz ribolova na toj reci, poželeo sam da dođem i oprobam se - kaže Milen.

- Moj prvi dolazak na Drinu, i ujedno prvo pecanje izvan Bugarske, sam dobro zapamtio jer sam kod sela Okleca na mestu zvanom Mutov vir upecao mladicu od 5,2 kilograma.
Inače, Kirilov obožava da peca lipljana i u tome je pravi majstor pa je bilo primeraka i od 45 centimetara. Za mamac koristi razne vrste veštačkih mušica koje najčešće sam pravi.

Svakog meseca na Drini bude po pet-šest dana. Pre pet godina u selu Crvici kod Bajine Bašte kupio je vikendicu u kojoj obavezno sa porodicom provodi novogodišnje praznike.
 

- Drina je prelepa, velika, čista i ribom bogata reka. Ljudi su u Podrinju neverovatno ljubazni, gostoprimljivi. Pričao sam o tome mojim prijateljima iz Bugarske i sve ih je više koji dolaze ovamo da pecaju - veli Milen. - U Sofiji imam preduzeće za reklame.

Čistili priobalje


- Svi ribolovci koji dolaze iz Bugarske su disciplinovani i pridržavaju se propisa koji važe za pecanje na Drini. Jednom prilikom Milen je na mestu zvanom Suljov vir kod Okleca upecao mladicu stotinak grama težu od 10 kilograma. Pozvao me je i u mom prisustvu vratio je u reku iako je mogao da je zadrži za sebe. Time je želeo da da doprinos očuvanju ribljeg fonda.

 

Više puta Milen i njegovi drugovi iz Bugarske i Srbije samoinicijativno su čistili priobalje na mestima gde pecaju -kaže ribočuvar OSR "Mladica" iz Bajine Bašte Milan Jovanović.

Nameravam ga registrovati u Srbiji da bih imao više vremena da budem na Drini. Spas Popov (40) iz Plovdiva ima pozamašan staž na rekama u Bugarskoj, a dve godine odlazio je i u Grčku. Na Drinu je prvi put došao u drugoj polovini jula ove godine.


- Došao sam sa Milenom i odmah doživeo puno radosti. Već prvog dana na treći zabačaj upecao sam pastrmku potočaru od 3,6 kilograma nedaleko od ušća Rogačice u Drinu. Sutradan sam na rogačičkom ušću u predvečerje upecao klena dugog 51 centimetar, teškog 2,1 kilogram. Više me niko ne može odvojiti od ove reke -uzbuđeno govori Popov.

Bugarski ribolovci očistili priobalje Drine

Zajedno sa Milenom i Spasom došao je Marin Minkov (44) vlasnik građevinskog preduzeća iz Plovdiva. On od dečačkih dana peca na Marici i Malardi, a specijalista je za pastrmku i soma.


- Pre tri godine, zahvaljujući Milenu, došao sam na Drinu i odmah se zaljubio u nju. Ovde je sve predivno i tu se najbolje zabavim i odmorim. Volim da pecam lipljana i skobalja. I ja razmišljam da preduzeće prebacim u Srbiju i stvorim uslove da više vremena provodim na ovoj čarobnoj reci - veli Marin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online