Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.03.2019.
22:15
B92.net, Vestionline A

Pazite na ovu opaku bolest: Češća kod starijih maca

Tumori usta kod mačaka češći su kod starijih jedinki i kod mužjaka. Svi vlasnici moraju posvetiti pažnju oralnom zdravlju svojih mezimaca kako bi sprečili pojavu ove teške bolesti ili je na vreme otkrili.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izrasline u ustima mačaka nisu neuobičajene pojave, ali nije svaka izraslina tumorozna tvorevina. Ipak, neophodno je da svog ljubimca što pre odvedete na klinički pregled, navodi dr vet. med. Tatjana Stevanović iz Veterinarske ambulante "Pas, mačka i…" za magazin Mačka, a prenosi Petmagazine.rs. 

Crvena lampica 

Znak za uzbunu je svakako situacija kad energična, razigrana mačka, koja je do pre nekoliko dana normalno uzimala čvrstu hranu, odbija da uzima granule i jede samo mekanu hranu. U takvim situacijama je neophodno da pogledate usta svoje mačke. Ako je to nemoguće, odvedite je na klinički pregled kod veterinara. 

Pregled 

Pri pregledu usta morate obratiti pažnju na izgled usana, zubnog mesa (da li je ujednačene ružičaste boje, bez ikakvih izraslina, izbočina, rana…), izgled jezika i regije ispod jezika, sluzokože usta (naročito obratiti pažnju na regiju koja se nalazi neposredno ispred krajnika i odmah iza njih…). Neophodno je da pogledate sva pomenuta mesta jer se oralni tumori kod mačaka najčešće mogu naći upravo na njima (na usnama, jeziku, zubnom mesu - gingivi, sluzokoži usta ili limfnom tkivu koje okružuje regiju glave).

Na vreme 

U pitanju je oboljenje koje se može lečiti, ali je neophodno što ranije utvrditi o kom tipu tumora je reč, jer u poodmaklim stadijumima bolesti, kada govorimo o zloćudnim tumorima, zbog širenja tumora u druge delove tela, nije moguće sprovesti nikakav oblik lečenja.

Predispozicija 

Oboljenje se može javiti u bilo kom uzrastu, mada je češće kod starijih jedinki. Takođe je utvrđeno da je oboljenje češće kod mužjaka nego kod ženki. Uzroci nastajanja ovog oboljenja kod mačaka nisu u potpunosti poznati. Ono što se zna jeste da su neki od predisponirajućih faktora boravak u zadimljenim prostorijama, stalno konzumiranje konzervirane hrane, konzervirane tunjevine.

Simptomi 

Simptomi koje možete najpre primetiti su balavljenje, neprijatan zadah iz usta, odbijanje čvrste hrane, neraspoloženost. Mačke prestaju da se čiste, gube na težini… Kod nekih mačaka se može primetiti iskolačenost očiju ili otok na licu, pomičnost zuba ili nedostatak nekog zuba. 

Dijagnostika 

Dijagnostika se sastoji u detaljnom kliničkom pregledu, kako kompletne jedinke tako i njene usne šupljine. Kod nekih mačaka je to nemoguće uraditi u svesnom stanju, te ih je neophodno sedirati ili anestezirati. Nakon osnovnog kliničkog pregleda pribegava se daljim specijalističkim pretragama (uzimanje uzoraka promene, uzoraka regionalnih limfnih čvorova, rendgensko snimanje…) na osnovu kojih se utvrđuje karakter promene (dobroćudna ili zloćudna) i dalja gradacija ako je u pitanju zloćudni tumor. 

Plan lečenja 

U zavisnosti od rezultata pretraga, pravi se plan daljeg lečenja. Tumori koji se najčešće javljaju u ustima mačaka se mogu tretirati hirurškim putem, hemoterapijom, radiološkim zračenjem ili kombinacijom ovih metoda. U našoj zemlji još je najčešći način tretiranja ovih promena hirurško odstranjivanje, naravno, ako je to moguće i ako nije došlo do širenja tumora u druge delove tela. 

Zbog svega navedenog, kao i zbog podizanja opšteg kvaliteta života svojih ljubimaca, navikavajte ih na to da im otvarate usta, dodirujete i podižete usne, dodirujete i perete zube… jer ćete tako održavati usnu šupljinu zdravom, a u slučaju pojave bilo kakve promene u ustima bićete u mogućnosti da na vreme reagujete odvođenjem mace kod veterinara.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Zašto nas maca prati?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online