Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.03.2019.
16:10
b92.net, Vestionline A

Kreće period prolećnih alergija, zaštitite vašeg ljubimca

Psi, kao i ljudi, muku muče s alergijama. One se ispoljavaju kad imuni sistem vašeg psa prepozna neke svakodnevne supstance ili alergene kao opasne. Iako su te supstance bezopasne za većinu pasa, ljubimac koji je na njih alergičan imaće ekstremnu reakciju. Opasnost najčešće vreba od grinja, polena, buva i drugih insekata, ambrozije… Okidač može da bude i hrana, i to uglavnom pojedine vrste mesa, jaja, ječam, kakao, riba, paradajz, spanać, zelena salata…

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proleće 

Topli period koji je pred nama donosi bujnu vegetaciju, a samim tim i mnoge pobrojane alergene. Stručnjaci procenjuju da oko 15 odsto svih pasa boluje od alergijskih bolesti. Kao i kod ljudi, najčešći simptomi su promene na koži, a nešto ređe se ispoljavaju problemi s respiratornim organima. Da stvar bude gora, dešava se da alergije budu samo uvod u ozbiljnije probleme. Nije retkost da naši ljubimci zbog neprestanog lizanja i češanja "zarade" ozbiljne infekcije. Zbog toga je vrlo važno reagovati čim se pojave prvi simptomi. 
 

Alergije 

Veterinar Bojan Brkoš kaže da savremena veterina ima odgovor na većinu ovakvih nemilih pojava, ali i da se krug alergena stalno širi, što je najveći izazov za struku. 

- Alergije zahtevaju stalnu budnost vlasnika ljubimca, jer se neretko događa da ljudi, posebno oni 'sveznajući' pogreše u proceni izvora oboljenja i da životinju pogrešno tretiraju medikamentima - napominje on za Pet magazin. 

"Preosetljivost se javlja kod većine pasa, bez obzira na rasu, s tim što je kod pojedinih pasmina češća, pa ih smatramo predisponiranim za određene vrste alergija. Razlikuje se i način odgovora na alergene. Organizmi pojedinih pasa reaguju tiho i pritajeno, dok kod drugih možemo biti svedoci naglih, brzih i žestokih reakcija." 

Simptomi 

Prvi simptomi alergija kod pasa najčešće se javljaju s navršenih oko šest meseci, mada postoje rase kod kojih i štenad mogu da pokazuju znake preosetljivosti na određene materije iz okruženja. To je slučaj, na primer, s retriverima, akitama i šar-pejima. U opasnoj zoni što se tiče alergija nalaze se i dalmatinci, labradori, engleski buldozi, seteri, bokseri, terijeri… Takođe, moguće je i da pas u kasnijem životnom dobu postane alergičan na neku supstancu na koju ranije nije bio osetljiv. 

Dijagnostika 

Utvrđivanje koji je alergen uzročnik zahteva da vlasnik pruži detaljne informacije, ali i da veterinar obavi određene laboratorijske analize. To je posebno bitno za otkrivanje uzroka takozvanog atopijskog dermatitisa. Reč je o genetskom oboljenju kože izazvanom spoljnim alergenima. Ispoljava se izrazitim crvenilom kože, upalom dlake i promenom boje dlake, pojavom bubuljica, sušenjem dlake i ljuspanjem kože životinje. Mesta gde se ispoljava uglavnom su nadohvat šape - oko njuške, očiju, ušiju, ali i na stomaku, preponama i unutrašnjoj strani butina. Moguća je i pojava upale ušnog kanala i više drugih pratećih pojava. 

Atopijski dermatitis 

Može biti sezonskog karaktera, kad je povezan s prisustvom određenog polena u vazduhu, ili traje tokom čitave godine, kad je pas alergičan na neki od kućnih alergena. Dolazak do tačnog alergena koji uzrokuje bolest uopšte nije jednostavan, objašnjava veterinar Brkoš. Reč je o postupku koji podrazumeva unošenje malih doza određenih alergena u kožu psa, kako bi se izazvala reakcija, ali i serološkoj analizi krvi psa. Ova metoda, međutim, nije mnogo popularna, najpre zbog visoke cene, ali i čestih omaški u rezultatima analize.

Preventiva 

Brkoš napominje da je najbolji lek - preventiva. 

- U slučaju atopijskog dermatitisa, efikasnog leka gotovo da nema, već lečenje podrazumeva kontrolisanje bolesti, uzimanje leka i jačanje imuniteta psa - kaže on. 

Hrana 

Poseban problem predstavljaju alergije koje izaziva hrana, jer je kod njih vrlo teško razlučiti šta je pravi alergen. To se može izvesti kroz dvanaestonedeljnu dijetu tokom koje ćete vašem ljubimcu davati isključivo hidrolizovane (razložene) proteine ili neku drugu hranu koju odredi veterinar. Vrlo je bitno da tokom tog perioda ljubimcu ne dajete poslastice, hranu sa stola i slično. Naime, ovom dijetom pas će unositi proteine kojima ranije nije bio izložen i na kraju će se svi simptomi povući. Tada mu treba postepeno uvoditi običnu hranu kako bi se videlo koja od njih izaziva alergijsku reakciju. 

Opasno doba godine 

Reakcije na alergene iz prirode najčešće se javljaju od maja do oktobra. To je period intenzivnog listanja, cvetanja i oprašivanja biljaka, trava i korova. Posledice kontakta s kućnim alergenima javljaju se jednako, bez obzira na doba godine. Poslednjih godina često se javljaju i problemi u vezi s preosetljivošću životinje na pojedina sredstva za higijenu, odnosno dezinfekciju prostorija i predmeta za domaćinstvo. 

Simptomi alergija: 

- Crvena, iritirana ili vlažna koža

- Pojačano češanje

- Crvene, otekle oči

- Svrab na leđima ili zadnjem delu repa (najčešći uzrok je alergija na ujed muve)

- Svrab na ušima i inficirane uši

- Kijanje

- Povraćanje

- Dijareja

- Hrkanje izazvano upalom grla

- Žvakanje šapa / otekle šape

- Neprestano lizanje

Saveti za preventivnu borbu protiv alergija

- Kontrolišite da li vaš pas ima buve. Koristite preparate za zaštitu od buva.

- Ako je ljubimac osetljiv na grinje, usisavajte kuću i mesto gde spava barem dva puta nedeljno.

- Kupanje jednom nedeljno može olakšati tegobe ako su određeni alergeni poput polena dospeli na kožu. Tako ćete ih sprati i smanjiti upale na koži. Obavezno se konsultujte s veterinarom oko upotrebe adekvatnog šampona jer pogrešni proizvodi mogu da isuše kožu i naprave dodatne komplikacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online