Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.02.2019.
16:36
b92.net, Vestionline A

Film uzburkao duhove: Prvi Šveđani su bili tamnoputi?

Prvi Šveđani bili su tamnoputi lovci i sakupljači, koji su došli u Skandinaviju sa juga, na kraju ledenog doba. Tamo im se ubrzo pridružio narod sa istoka, svetle puti i time su postali "populacija sa najviše različitosti" u Evropi kamenog doba.

Youtube
 

Ovakav pogled na "prve Šveđane" daje novi dokumentarni film švedske nacionalne televizije SVT, koji je i pre početka emitovanja naišao na kritike, preneo je Sputnjik.

Prema tom dokumentarcu, prvi moderni ljudi koji su ušli u današnju Švedsku bili su tamnoputi lovci-sakupljači koji su pratili migrante.

Matijas Jakobson, profesor genetike na Univerzitetu Upsala i istraživač projekta Atlas, čiji je cilj mapiranje genoma rane populacije Švedske, naglasio je da su, za razliku od današnjih Šveđana, njihovi preci imali tamnu kožu, zbog afričkog porekla. 

"Oni izgledaju prilično slično onima koji su u to vreme živeli u današnjem Luksemburgu, Španiji i Nemačkoj. Danas bi njihov izgled bio prilično neobičan, plave oči s tamnom kožom", rekao je on.

Ubrzo po dolasku na Skandinavsko poluostrvo, stopili su se sa ljudima iz današnje Rusije, koji su doneli moderniju tehnologiju za proizvodnju alata i vrhova strelica. Nova populaciona grupa je živela od lova i ribolova i imala je svetliju boju kože. Tokom vekova, dve grupe su se stopille, navodi SVT. 

Nekoliko hiljada godina kasnije, pre oko 6.000 godina, u Švedsku su stigli prvi farmeri iz današnje Turske i Sirije, donoseći sa sobom poljoprivredne veštine, potiskujući prvobitno stanovništvo dalje na sever, prenela je SVT. 

Za veliki broj Šveđana je ovakvo predstavljanje njihovih predaka okarakterisano kao "promišljena propaganda čiji je cilj da se pričama o različitosti, opravda današnja masovna imigracija".

"Indoktrinacija se nastavlja", napisao je jedan tviteraš. 

"SVT otvoreno rasizmom protiv Šveđana. Sada zamislite film o Africi sa belcima", dodao je drugi korisnik.

Mnogi su se prisetili vremena kada je BBC prošle godine izazvao buru objavljivanjem analize koja je pokazala da je najstariji stanovnik Velike Britanije imao tamnu kožu.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2019. 17:12
Сетили се Швеђани да избришу (може да им засмета) своје аријевско порекло. Заборавили су појам Северно-Аријевци које је и Хитлер величао. Нова теорија има очигледно за циљ да уништи истину да су Скандинавију населили Словени, Балканци, Срби после повлачења леда. О томе сведоче многе српске речи у шведском језику. Не, не то су били плавооки црнци из Африке који су прескочили целу Европу и дошли у Шведску. Данашњи Швеђани су чудан народ. Ово није задња глупост коју су они измислили.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online